RO EN
The cart is empty

PulseZ: 30% din reprezentantii generatiei Z vor sa lucreze in domenii tehnice si IT

Conform studiului recent “Insights PulseZ”, 30% din reprezentantii generatiei Z care vor sa se angajeze in Romania isi doresc sa lucreze in domenii tehnice precum: IT, software, hardware, inteligenta artificiala, gaming, inginerie, electronica sau telecomunicatii. Studiul a fost efectuat in randul unui esantion reprezentativ national din mediul urban si rural, cu 1200 de tineri cu varste intre 16 si 24 de ani.
 
Generatia Z: cine sunt cei nascuti in era Internetului?
S-au nascut dupa 1995 si au energie pentru a invata. Sunt inteligenti, motivati sa faca o schimbare in lume, inovatori, responsabili si intelegatori. Numiti si „nativi digitali” sau „generatia retelei”, acestia au crescut intr-o lume modelata de internet. Sunt practici, inteligenti si le place sa preia conducerea, deoarece sunt curajosi. Sunt mai nerabdatori si mai agili decat predecesorii lor din generatia Millennials si cauta noi provocari si impulsuri continuu.
 
Planuri de viitor ale Generatiei Z: educatie si jobul dorit
Unul din trei tineri planuieste sa se angajeze in Romania, in timp ce 21% vor sa isi continue studiile tot in tara. Sunt 12% care vor sa lucreze in strainatate si tot atati cei care vor sa-si deschida o afacere.
Studii stiintifice anterioare demonstreaza ca aceasta generatie isi alege cariera intr-un mod diferit fata de alte generatii, deoarece o privesc ca pasiune, nu ca pe o simpla meserie. Acest lucru explica de ce, atunci cand isi aleg angajatorul, pentru ei conteaza cel mai mult sa le placa ceea ce fac (82%), echipa si atmosfera de lucru au de asemenea o importanta semnificativa (63%), iar abia apoi urmeaza pachetul salarial si flexibilitatea programului (60%).
Domeniul de activitate preferat s-a schimbat semnificativ fata de anul trecut. Daca in 2020, unul din doi tineri isi dorea sa fie antreprenor sau manager, in 2021, pe langa domeniile tehnice care cumuleaza optiunile a 30% dintre respondenti, domeniile umaniste precum psihologie, resurse umane, sunt alese de 1 din 4 dintre respondenti. Urmatoarele optiuni profesionale vizeaza medicina/wellbeing (17%) si educatie/training (15%).
 
Cine sunt cei care doresc sa lucreze in domenii tehnice?
70% dintre doritorii de domenii tehnice sunt baieti, iar 59% dintre ei spun ca isi doresc sa invete mai multe lucruri ce tin de domeniul tehnologiei (programare, robotica) pentru a se dezvolta (fata de 37% la nivelul general al esantionului). O alta competenta ce se doreste a fi dobandita de 39% dintre reprezentantii acestui segment este munca in echipa, semnificativ mai mult fata de procentul de 26% la nivel de esantion. Interesant este si faptul ca 44% dintre cei care doresc sa lucreze in domenii tehnice vor sa se angajeze in Romania, mult mai multi fata de nivelul esantionului total (30%). Pentru ei, sa le placa ceea ce fac este cel mai important (76%), alaturi de implinirea personala (52%). Viitorii ingineri si IT-sti studiaza la un profil real in prezent (91%) si majoritatea dintre ei stau cei mai mult pe Instagram (27%).
 
Nu-si doresc o cariera, ci sa fie impliniti personal
Cand vine vorba de ce ii motiveaza pe tineri in viata, lucrurile stau in felul urmator: pe primul loc se afla implinirea personala (55%), urmata de independenta financiara (50%) si de sanatate (43%). Creste nevoia de dezvoltare psihica si emotionala (36% fata de 31% in 2020) si scade ca numar de mentiuni ideea de a avea o cariera de succes (31% fata de 36% in 2020).
 
Dornici sa invete pentru a se dezvolta, desi intampina piedici
Putini dintre cei ce fac parte din Gen Z sunt activi pe piata muncii, insa acest lucru nu este un factor care sa-i descurajeze din dorinta de a invata abilitati precum organizarea personala ce priveste gestionarea timpului si productivitatea (60%), educatia financiara/investitii (60%, in crestere cu 9% fata de anul precedent) sau dezvoltarea abilitatilor sociale de tip comunicare, empatie si leadership (54%).
Cu toate acestea, in 2021 tinerii resimt mai pregnant lipsurile din societatea romaneasca fata de acum un an. Cele mai importante lipsuri percepute in ceea ce priveste dorinta de educatie sunt resursele financiare (77%) urmate la o distanta considerabila de lipsa consilierii in cariera (59%) si de problema birocratiei si lipsa digitalizarii (55%).
 
Unde ii gasim in online pe tinerii Generatiei Z
Angajatorii ce doresc sa se apropie si sa interactioneze cu potentialii lor tineri angajati, ar trebui sa-i abordeze pe retelele sociale unde acestora le place sa-si petreaca timpul. Conform studiului, pe primul loc in topul platformelor social media utilizate de tinerii intre 16-21 de ani este Instagram (38%), urmat de Facebook (19%) si Youtube (15%). Popularitatea se schimba insa pentru cei cu varsta intre 22-24 de ani, primul loc fiind ocupat de Facebook (28%), Youtube (23%) si Instagram (18%).
“Generatia Z este considerata prima generatie nascuta intr-o perioada in care internetul si noile tehnologii sunt disponibile la scara larga, acesti tineri fiind extrem de conectati la mediul digital si consumatori avizi de social media. Companiile, organizatiile, dar si autoritatile se raporteaza la preferintele lor in construirea strategiilor de business, dar si de recrutare.” - Alin Claudiu Apostu, coordonator Insights PulseZ
 
Schimbarile pentru care ar trebui sa se pregateasca angajatorii
Generatia Z are oportunitatea de a schimba „echilibrul de putere” dintre angajator si angajat la un model in care, in loc ca angajatii sa incerce sa se incadreze intr-o cutie numita „fisa postului”, organizatiile vor trebui sa adapteze munca in functie de setul de abilitati ale angajatului. Generatia Z va avea capacitatea de a cere o personalizare mai mare a ceea ce fac la munca pentru a-si putea crea un job care sa-i satisfaca si care sa se alinieze cu dorintele lor.
Pentru ca angajatorii sa atraga si sa-i retina pe cei mai buni si mai straluciti din aceasta generatie, va fi nevoie de o gandire diferita. Angajatorii vor trebui sa inteleaga comportamentele si tendintele unei generatii care se asteapta la mult mai multa personalizare in ceea ce priveste modul in care doresc sa fie tratati de catre angajatorul lor si care cauta mai mult decat sa se potriveasca intr-o forma deja decupata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter