RO EN
The cart is empty

PayWell 2021: Salariile ar trebui sa creasca cu minim 7% in 2022 din cauza inflatiei

Cresterea ratei inflatiei pune presiune pe majorarile salariale bugetate de companiile private din Romania pentru 2022, estimate anterior in medie la 7%, care ar trebui revizuite in sus cu doua - trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumparare, reiese din a doua parte a studiului PayWell 2021, realizat de PwC Romania.
Majoritatea companiilor si-au realizat bugetele de cresteri salariale la sfarsitul verii, cand inflatia se situa la 4%. Pentru finalul anului asteptarile sunt ca inflatia sa depaseasca 7%, ceea ce ar putea determina revizuirea bugetelor salariale.
”Pentru 2022 companiile isi construisera bugete mai moderate comparativ cu acest an, cand rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea dupa un an 2020 greu, cu intreruperi de activitate, somaj tehnic sau inghetari salariale in multe industrii. Cresterea inflatiei peste estimari in acest an va pune insa presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite sa isi ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piata muncii, tinand cont insa de resursele disponibile”, a declarat Daniel Anghel, Partener servicii fiscale si juridice PwC Romania.
Conform estimarilor companiilor respondente, bazate pe bugetele din vara, anul viitor, cea mai mare crestere medie a salariilor de circa 13% este prevazuta in industria de serviciilor de marketing si publicitate, urmata de servicii financiare cu 11,06%, asigurari cu 8,75%, IT cu 6,83%, retail cu 5,94%, centrele de servicii cu 5,79%, industrie cu 5,42% si sectorul farmaceutic cu 4,41%. Observam, de altfel, ca sectoarele care au avut cresteri mai mici anul acesta si anul trecut, sunt in top in anul urmator, pentru a recupera. Cele mai mari venituri salariale medii sunt in sectorul IT, urmat in ordine de servicii financiare, centre de servicii, industrie, bunuri de larg consum, asigurari, farmaceutic, servicii medicale, ospitalitate si retail.
Studiul reflecta si diferente demografice in abordarea pachetelor de remunerare. Cea mai bine platita grupa de varsta este cea cuprinsa intre 26 si 43 de ani, categoria 44-54 de ani fiind la un nivel usor mai redus decat cea anterioara, iar dupa 55 de ani nivelul salarial acordat de companii scade si pentru ca procentul angajatilor din acest segment este foarte mic. De asemenea, remunerarea femeilor fata de barbati este vizibil mai scazuta in anumite segmente profesionale, cum ar fi categoria muncitori / operatori.
In acelasi timp, angajatii cu performante ridicate sunt platiti cu 12% pana la 18% mai mult decat restul angajatilor, la fel si cei care au o vechime mai mare in firma.
”Piata muncii s-a schimbat foarte mult de la inceputul pandemiei. Pe langa accelerarea digitalizarii si schimbarile ireversibile generate de flexibilitatea modului de lucru, vorbim si despre evolutii in zona relatiilor de munca, de exemplu, o apetenta crescuta a multor categorii profesionale de a lucra contractual, pe proiecte, si de a nu avea angajamente pe termen lung, ceea ce determina provocari din partea organizatiilor de a-si regandi politicile de resurse umane. Astfel, presiunea data de disponibilitatea fortei de munca de care vorbim de cativa ani a continua, dar capata si valente noi. Planurile ambitioase de crestere si transformare ale organizatiilor, inclusiv cele publice, ar putea fi limitate de lipsa resurselor umane. La nivel international, in 2022 angajatul va avea o putere de negociere mai mare, inclusiv in economiile stabile din punct de vedere al pietei muncii, cu atat mai mult in cele emergente din Europa Centrala si de Est, care inca au probleme structurale”, a aratat Oana Munteanu, Director People & Organization PwC Romania, coordonatoarea studiului.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter