RO EN
Košík je prázdný

ITM: Controale pe santiere si in arhitectura pentru identificarea muncii nedeclarate

Cele mai multe cazuri de munca nedeclarata se inregistreaza in domeniul constructiilor, dar si in sectoarele de brutarie, protectie si paza, depozite si service, spalatorii, comert, notarial, birouri de avocatura si arhitectura. Inspectoruatul Teritorial de Munca (ITM) si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) au lansat o campanie nationala avand ca scop reducerea incidentei muncii nedeclarate in toate aceste domenii, sectorul de constructii si birourile de arhitectura fiind printre domeniile vizate de controale.
Campania se desfasoara in perioada 30 august - 17 decembrie 2021.
"Anuntam lansarea Campaniei Nationale in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si subdeclarate la angajatorii care isi desfasoara activitatea in urmatoarele domenii de activitate: constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, protectie si paza depozite, service/ spalatorii, comert si lanturi de aprovizionare, notariate, birori de avocatura si birouri de arhitectura, care se ve desfasura in perioada 30 august - 17 decembrie 2021. Munca nedeclarata continua sa fie un fenomen ingrijorator si va dau ca exemplu situatia descoperita de inspectorii de munca pe un santier din Bucuresti, acum doua zile, unde, intr-o singura zi, au fost gasite 57 de persoane care munceau fara contract individual de munca. Impactul social negativ al muncii nedeclarate si subdeclarate ne afecteaza pe toti. Indiferent de statutul fiecaruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu incurajati munca nedeclarata sau subdeclarata!", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Potrivit datelor prezentate de ITM, in primele 7 luni ale anului 2021, din numarul total de controale efectuate in domeniul relatiilor de munca, insemnand 42.227, in peste 94% dintre acestea, respectiv 39.795, a fost vizata si identificarea si combaterea muncii nedeclarate. Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru incalcarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, peste 28%, respectiv un numar de 1.516 au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate. Din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64,6 milioane de lei, 79%, respectiv 51,14 milioane de lei, a constituit-o valoarea aplicata pentru munca nedeclarata.
MMPS si ITM au propus un plan de masuri, care a fost prezentat si marilor confederatii sindicale si patronale reprezentative la nivel national, vizand combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate, urmand ca, in termen de o saptamana, sindicatele si patronatele sa vina cu propuneri sau observatii.
In forma actuala, planul de masuri include actiuni menite sa contribuie la indeplinirea urmatoarelor obiective:
  • dezvoltarea si consolidarea capacitatii institutionale, intarirea capacitatii de control a Inspectiei Muncii prin imbunatatirea cadrului legislativ, in principal, prin modificarea Codului muncii in sensul definirii muncii subdeclarate si a stabilirii unei sanctiuni pentru munca subdeclarata si interoperabilitatea bazelor de date ale institutiilor implicate in diminuarea muncii nedeclarate si subdeclarate;
  • intensificarea actiunilor de prevenire a situatiilor de munca nedeclarata si subdeclarata prin intensificarea campaniilor de informare adresate angajatorilor si lucratorilor privind beneficiile muncii declarate si efectele negative ale muncii nedeclarate si subdeclarate;
  • intensificarea actiunilor de combatere a muncii nedeclarate si subdeclarate, ceea ce presupune organizarea mai multor campanii nationale de control in domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedeclarate si subdeclarate (constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, comert cu ridicata si cu amanuntul, paza, intretinerea si repararea autovehiculelor, alte prestari de servicii etc.), in vederea identificarii si combaterii acestui fenomen;
  • imbunatatirea cooperarii interne cu institutiile care au un rol in identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate prin intensificarea cooperarii cu toate institutiile cu responsabilitati pe piata muncii si cu partenerii sociali, in vederea schimbului de informatii pentru identificarea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter