Companiile de constructii care au probleme cu angajarea „la negru” si cu sub-declararea nivelului real de salarizare a lucratorilor sunt vizate, incepand de vineri, 17 iunie 2016, direct de inspectorii ANAF si de oficialii Inspectiei Muncii, in cadrul unei mega-operatiuni combinate, de combatere a acestor practici nelegale, ce se va derula pe plan national, pana la data de 23 septembrie a.c.
Astfel, „inspectorii antifrauda din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si salariatii de la Inspectia Muncii vor desfasura in toata tara actiuni de control operativ pentru prevenirea si combaterea muncii «la negru» si a celei sub-declarate, in cadrul operatiunii Cronos, care se va desfasura in perioada 16 iunie - 23 septembrie 2016, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al autoritatilor de control fiscal. Potrivit acestora, „vor fi vizate cu precadere firmele care activeaza in domenii de activitate precum: confectii, constructii, paza si protectie, curatenie, alimentatie publica, silvicultura, transport, comert, arhivare si depozitare. In aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea fortei de munca fara forme legale ori de sub-declararea nivelului real de salarizare. Intrucat o mare parte dintre achizitiile fictive sau artificiale de bunuri si servicii, cu impact asupra TVA si impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, in realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestata, inspectorii antifrauda si inspectorii de munca vor controla prioritar firmele care activeaza in domeniile mentionate anterior si care se incadreaza in profilele de risc generate de analizele documentare. In cadrul actiunilor de control operativ, se va pune accentul si pe informarea contribuabililor (societati comerciale si salariati) cu privire la obligatiile legale ce le revin, riscurile la care se expun si sanctiunile contraventionale si/sau penale aplicabile in domeniu”.
Verificari inclusiv sambata si duminica
De altfel, operatiunea Cronos a inceput in forta chiar vineri, 17 iunie 2016, in jurul orei 11.00, unde altundeva decat la complexul comercial Dragonul Rosu, din Capitala. Astfel, inspectorilor antifrauda ANAF li s-au alaturat echipe mixte de la Inspectia Muncii, de la Inspectoratul General pentru Imigrari, de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Bucuresti-Ilfov) si de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, care au verificat mai multe aspecte din sfera lor de competenta, precum si actele de munca ale comerciantilor sau documentele pe baza carora au fost procurate marfurile. In consecinta, in cadrul acestui complex comercial unde s-au descoperit nereguli si in trecut au actionat timp de mai multe ore circa 30 de echipe de inspectori. Dupa finalizarea cercetarilor, rezultatele controlului multidisciplinar vor fi anuntate, probabil, de specialistii Directiei Generale Antifrauda Fiscala a ANAF, care, de altfel, au subliniat si ca in zilele de 6-12 iunie a.c. au intensificat actiunile de control operativ, fiind verificati 450 de contribuabili (inclusiv din categoria celor ce livreaza bunuri cu amanuntul catre populatie, din categoria materialelor de constructii), iar in urma neregulilor constatate au aplicat amenzi de 3,46 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.antifrauda.ro