RO EN
Košík je prázdný

INS: Consumul si investitiile au avut cele mai importante contributii la cresterea PIB

Cheltuielile pentru consum si investitiile au avut cele mai importante contributii la cresterea economiei anul trecut, in timp ce exportul a avut o contributie negativa, potrivit datelor Institutului National de Statistica, publicate miercuri si preluate de Agerpres.
"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carui volum s-a majorat cu 5,5%, contribuind cu +3,4% la cresterea PIB, formarii brute de capital fix, al carui volum s-a majorat cu 9,2%, contribuind cu +2,2% la cresterea PIB, si variatiei stocurilor, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB (+0,4%), consecinta a cresterii in volum si in pret fata de anul precedent", se arata in comunicatul INS.
Exportul net a avut o contributie negativa la modificarea PIB (-0,8%), consecinta a cresterii cu 9,2% a volumului importurilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai redusa a volumului exporturilor de bunuri si servicii cu 8,6%.
Datele provizorii de la Statistica arata ca, in 2022, Produsul intern brut a crescut cu 4,8% fata de anul precedent.
In ultimul trimestru al anului trecut, PIB a fost, in termeni reali, mai mare cu 1% comparativ cu trimestrul III 2022, in timp ce fata de acelasi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,6% pe seria bruta si de 4,9% pe seria ajustata sezonier.
"Atat seria bruta, cat si cea ajustata sezonier, a Produsului intern brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2021, in vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate in Comunicatul de presa nr. 324 din 21 decembrie 2022, precum si ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrele I-IV 2022, fiind rectificate fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 38 din 14 februarie 2023", precizeaza INS.
Pe date ajustate sezonier, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul IV 2022 a fost de 361,796 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 1% fata de trimestrul III 2022 si cu 4,9% fata de trimestrul IV 2021.
Pe serie bruta, Produsul intern brut estimat pentru trimestrul IV 2022 a fost de 422,332 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 4,6% fata de trimestrul IV 2021.
Produsul intern brut estimat pentru anul 2022 a fost de peste 1.412 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 4,8% fata de anul 2021.
La cresterea PIB, in anul 2022 fata de anul 2021, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%), cu o pondere de 18,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 6,6%; activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,9%), cu o pondere de 7% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 13,2%; informatiile si comunicatiile (+1,3%), cu o pondere de 6,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 20,1%; constructiile si tranzactiile imobiliare cu o contributie egala la cresterea PIB (+0,7%), avand o pondere de 6,3%, respectiv 7,4% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 11,2%, respectiv 8,8%.
Agricultura si industria au avut o contributie negativa la modificarea PIB (-0,5%), ca urmare a scaderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%.
INS mentioneaza ca seria bruta a Produsului intern brut pentru anul 2021 a fost revizuita pentru a asigura coerenta cu datele anuale - varianta semidefinitiva, publicate in 21 decembrie 2022. Modificarile in volum ale Produsului intern brut pentru trimestrele anului 2021, varianta semidefinitiva, se datoreaza raportarii la o baza revizuita, respectiv anul 2020, varianta definitiva.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter