RO EN
Košík je prázdný

BT (INS): Volumul lucrarilor de constructii va creste anual cu 7,5%, pana in 2025

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in februarie si primele doua luni ale anului curent.
Statisticile indica redinamizarea acestui sector intensiv in capital si forta de munca in a doua luna din 2021, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de perspectivele favorabile pentru economie la inceputul unui nou ciclu. Astfel, conform datelor INS sectorul de constructii s-a majorat cu un ritm lunar de 2.3% in februarie, dupa ajustarea cu o dinamica lunara de 0.1% in ianuarie.
Constructiile noi, reparatiile curente si reparatiile capitale au consemnat cresteri cu dinamici lunare de 2.7%, 4.6%, respectiv 11.7% in februarie. Ritmul anual al acestui sector s-a ameliorat de la -5.4% in ianuarie la 3.3% in februarie. Se evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii noi cu 6.9% an/an in februarie, dupa declinul cu 3.7% an/an din ianuarie. De asemenea, reparatiile capitale si reparatiile curente s-au ajustat cu ritmuri anuale de 1.1%, respectiv 5.2% in februarie, in ameliorare de la -11.2%, respectiv - 8.4% in ianuarie.
Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 9.6% an/an in februarie, sustinuta de dinamica favorabila a investitiilor publice. De asemenea, lucrarile de cladiri rezidentiale au crescut cu 3.2% an/an in februarie (dupa declinul cu 15% an/an din ianuarie).
La polul opus, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale au continuat sa scada in februarie, dar cu un ritm anual in atenuare la -5.2%. Prin urmare, in perioada ianuarie-februarie 2021 sectorul de constructii s-a diminuat cu 0.6% an/an, evolutie determinata de declinul componentelor reparatii capitale (cu 5.7% an/an) si reparatii curente (cu 6.7% an/an), partial contrabalansat de majorarea constructiilor noi cu 2% an/an.
Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii ingineresti cu 11.2% an/an in perioada ianuarie-februarie, sustinuta de cresterea cheltuielilor de capital ale statului cu 26.9% an/an la 2.4 miliarde RON. Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale si cele de constructii cladiri nerezidentiale au scazut cu 5.6% an/an, respectiv cu 12.8% an/an in perioada ianuarie-februarie.
Din estimarile econometrice elaborate (si sintetizate in al treilea grafic din partea dreapta) rezulta evolutia constructiilor la un ritm sub potential pentru a sasea luna la rand in februarie, evolutie care poate fi interpretata sub forma unui proces de normalizare, dupa dinamica foarte buna din ultimele trimestre.
Conform prognozelor actualizate prin incorporarea datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) volumul lucrarilor de constructii ar putea creste cu un ritm mediu anual de cel putin 7.5% in perioada 2021-2025.
Acest scenariu este sustinut de o serie de factori: nivelul redus al costurilor reale de finantare, potentialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice si implementarea programelor lansate de Uniunea Europeana in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter