RO EN
Coșul este gol

ARI: Mentinere a tendintei de scadere pe piata inchirierilor de utilaje

Piata locala a inchirierilor de utilaje s-a inscris pe un trend descrescator in prima jumatate a anului in curs, inregistrand o scadere de 31% fata de intervalul corespunzator din 2012, potrivit datelor raportate de Asociatia Romana de Inchirieri (ARI). Concomitent, companiile din domeniu au consemnat cresteri ale pierderilor sau scaderi ale profiturilor. In prezent, ARI Rental are 19 membri, pentru anul 2014 estimand cresterea numarului de companii afiliate la 25. Spre exemplu, in primele 11 luni din 2013, veniturile obtinute din inchirieri de Industrial Access SA (unul dintre membrii fondatori ai ARI) s-au situat cu 23% sub nivelul aceleiasi perioade din 2012, compania inregistrand o pierdere de 500.000 de euro provenita dintr-un provizion pentru debitorul Remco Romania si firmele afiliate acestuia, respectiv grupul olandez Janssen de Jong. Pentru 2014, Industrial Access estimeaza o mentine a veniturilor obtinute din chirii la nivelul din 2013 si reducerea pierderilor. "Putem estima o valoare a pietei locale de inchirieri la peste 100 milioane de euro pentru firmele analizate in studiul de piata efectuat anual de ARI si ICAP. Cifra este, insa, mai mare, avand in vedere faptul ca nu am luat in considerare veniturile din chirii obtinute de firmele locale (ce detin pana la 20 de utilaje), care inchiriaza sau presteaza diverse servicii cu operator, folosindu-se de utilajele respective, precum si de contractele de leasing operational etc.", a declarat Stefan Ponea, Managing Partner al companiei specializate Industrial Access si presedintele ARI Rental.
 
Industria de profil se afla in pragul unui colaps. Statul si bancile contribuie la aceasta stare
Preturile pentru serviciile de inchiriere a utilajelor s-au inscris pe un trend puternic descrescator incepand din luna noiembrie 2011, atingand un nou minim istoric dupa cel din iunie 2010. Acest factor a determinat cresterea pierderilor companiilor din domeniu si, impreuna cu majorarea numarului de insolvente in randul clientilor (reprezentati, in special, de firme de constructii), au dus intreaga industrie in pragul unui colaps. "In mod exceptional, statul contribuie la cresterea concurentei neloiale prin faptul ca nu ia masuri legale pentru firmele care continua sa nu-si plateasca taxele. Exista, astfel, numeroase cazuri in care atat firmele de inchirieri, cat si clientii acestora, isi cer in mod fraudulos insolventa si, in loc sa-si restructureze activitatea pe firma intrata in insolventa, continua sa foloseasca activele acesteia si sa «produca» in continuare in cadrul unor societati noi, cu denumiri modificate «usor». Mai grav este faptul ca isi reiau aceste practici si in cazul noilor companii infiintate si nimeni nu ia nicio masura. Din pacate, chiar si sectorul bancar contribuie la aceasta frauda si intretine concurenta neloiala prin «transferarea» bunurilor finantate de pe firma aflata in insolventa pe noua firma a acelorasi actionari, in incercarea de a scapa de povara provizioanelor pe care ar trebuie sa le marcheze prin intrarea in insolventa a clientilor lor. Chiar BNR, prin reglementarile referitoare la SPV (special purpose vehicles), incurajeaza aceasta practica, acordandu-le bancilor posibilitatea de a «curata» bilantul de activele toxice. Astfel, in loc sa creasca controlul asupra modului in care bancile acorda credite firmelor cu actionariat dovedit fraudulos, incearca sa «repare» efectele, pierzand din vedere faptul ca firmele corecte platesc pentru aceste fraude", a precizat Stefan Ponea.
 
Concurenta neloiala si toleranta fata de evaziunea fiscala vor continua sa afecteze piata de profil
Concurenta neloiala din partea companiilor multinationale, care ofera pe piata preturi de dumping sustinute de firmele-mama, evaziunea fiscala, lipsa cunostintelor minime de management pentru echipele de conducere ale firmelor si o politica total eronata a colectarii de taxe impusa de autoritati reprezinta principalele dificultati ale pietei de inchiriere de utilaje. "In loc sa creasca gradul de colectare extrem de scazut, statul si angajatii acestuia sporesc atat numarul, cat si valoarea impozitelor si taxelor, gandindu-se ca vor reusi sa stranga mai mult. Nu reusesc, insa, decat sa creasca presiunile asupra contribuabililor corecti, in avantajul celor care oricum nu platesc aceste taxe, indiferent de numarul sau valoarea lor. Este o «crima economica» in care exista trei castigatori (statul, bancile si evazionistii) si un singur invins, respectiv antreprenorul sau investitorul corect", a mai spus presedintele ARI Rental.
 
Obiective esentiale stabilite pentru 2014
Pentru anul viitor, conducerea ARI Rental are in vedere popularizarea conceptului de inchiriere, prin demonstrarea avantajelor acestui tip de servicii pe termen scurt si mediu. De asemenea, va fi dezvoltat un cod de conduita in afaceri, dedicat atat membrilor asociatiei, cat si colaboratorilor acesteia, cu scopul declarat de a imbunatati calitatea relatiilor existente. "Nu in ultimul rand, este vizata oferirea unei platforme comune de lucru pentru dezvoltarea pietei de inchirieri, care sa includa un forum de discutii si schimb de idei si bune practici in domeniu, menite sa aduca plus-valoare clientilor si membrilor comunitatii noastre, prin cresterea nivelului de competitivitate si disponibilitate a serviciilor si produselor oferite", a concluzionat Stefan Ponea. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter