RO EN
Coșul este gol

Cum vor afecta retrictiile impuse de UE Rusiei si Belarusului industria siderurgica

Interzicerea importurilor de produse siderurgice originare din Rusia si Belarus este una dintre masurile luate de Uniunea Europeana drept raspuns la criza din Ucraina. O perioada de tranzitie de trei luni este prevazuta, insa, pentru importurile de otel tranzactionat, in baza unor contracte stabilite inainte de 2 martie 2022, pentru Belarus si 16 martie, pentru Rusia. Otelul va putea fi importat in continuare in UE doar in acest interval de timp. Ce inseamna interdictia pentru importatori? Vor aduce restrictiile un deficit de otel pe piata europeana?
Inca din 2018, importurile de produse siderurgice provenind din anumite tari (printre care si Rusia sau Belarus) sunt supuse in Uniunea Europeana unor masuri de salvgardare specifice. Mai precis, pana recent, produsele din otel provenite din Rusia sau Belarus puteau fi importate in UE fara plata unei asa-numite ”taxe de salvgardare”, stabilita la 25%, prin accesarea de catre importatori a unor cote tarifare specifice. In conditiile in care, prin “cota tarifara” se intelege un volum de marfuri, ce poate fi exprimat cantitativ sau valoric, importat in Uniunea Europeana din tari terte, pentru care nu sunt impuse taxe aditionale.
Intrucat nu va mai exista o cota de import atribuita in mod specific Rusiei si Belarusului, produsele siderurgice tranzactionate in perioada tranzitorie mentionata – 2 martie 2022, pentru Belarus si 16 martie 2022, pentru Rusia, vor putea fi importate accesand doar cotele reziduale (foarte limitate) pentru categoriile de produse respective (i.e. ce ramane neconsumat in alte tari se transfera in trimestrul urmator si de obicei aceste cote sunt foarte rapid epuizate). Drept urmare, in lipsa cotelor reziduale, importurile de otel din Rusia sau Belarus vor mai putea fi efectuate doar limitat si doar cu achitarea taxei de salvgardare aditionale de 25 %. Ceea ce ar putea genera un deficit de astfel de produse pe piata europeana.
Prin urmare, pentru a limita aparitia unui deficit si a se asigura ca utilizatorii produselor siderurgice din Uniunea Europeana pot continua sa se aprovizioneze cu aceste volume din alte surse, Comisia a decis sa ajusteze functionarea masurii de salvgardare. Astfel, Uniunea Europeana a redistribuit proportional acele volume specifice cotelor tarifare alocate Rusiei si Belarusului catre alte tari exportatoare (de ex. Turcia sau India).
Bunaoara, pentru importurile de foi si benzi laminate la cald, cota tarifara totala specifica alocata initial importurilor din Federatia Rusa pentru perioada aprilie 2022 – iunie 2024 era de 3,4 milioane de tone (produsul putea fi importat fara taxa de 25%, dupa principiul “primul venit primul servit”). In schimb, aceasta cantitate a fost realocata proportional catre cotele tarifare specifice aferente importurilor din Turcia, India, Republica Coreea, Marea Britanie, Serbia precum si pe cota generala „Alte tari”.
In concluzie, in perioada urmatoare importurile in UE de produse siderurgice din Rusia si Belarus vor scadea semnificativ si se vor scumpi. Importatorii europeni ce au contracte in derulare cu furnizori din Rusia sau Belarus mai pot importa astfel de produse in UE doar pe durata tranzitorie de 3 luni (pana la data de 17 iunie 2022) si in limita cantitatilor cotei reziduale generale. Mai mult, chiar si in aceasta perioada tranzitorie ne asteptam ca importurile de produse siderurgice ce provin din aceste tari sa atraga 25% taxe de import.

*** Autor: Cosmin Dinca, Manager, Vama si Comert International, EY Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter