RO EN
Coșul este gol

LME: Nivel minim al cotatiei internationale a otelului, in luna octombrie

Preturile profilelor si structurilor metalice din Europa sunt determinate de evolutia cotatiei otelului de tip mediteranean si a celui importat din Extremul Orient, stabilita in cadrul tranzactiilor efectuate la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange - LME). Cele doua sortimente se contracteaza impreuna din iulie 2010, reprezentand otelul de calitate superioara, cu o puritate de peste 99%, singurul tip acceptat in Uniunea Europeana si in SUA. In primele zece luni ale anului in curs, au fost consemnate variatii semnificative ale cotatiei respective, pretul otelului atingand pragul maxim in luna ianuarie (cand s-a situat la 608 USD/tona). In perioada februarie-martie, indicatorul analizat a inregistrat fluctuatii semnificative, la finele intervalului respectiv fiind atins un nivel minim de 520 USD/tona, ce a reprezentat, de altfel,cea mai scazuta cota a primelor zece luni ale acestui an. Ulterior a fost reluat trendul ascendent constant al cotatiei otelului, pe 26 iulie 2011 atingandu-se nivelul psihologic de 600 USD/tona. Problemele aparute in luna august pe pietele financiare din intreaga lume au determinat o noua reducere importanta a pretului otelului, situat, la data de 26 august a.c., la valoarea de 575 USD/luna. Pana la finele lunii august, investitorii nu au mai efectuat tranzactii semnificative, cotatia otelului mentinandu-se la acelasi nivel, dupa care a urmat o noua diminuare in prima jumatate a lunii septembrie, pana la 580 USD/tona. Prezentarea datelor macroeconomice relativ favorabile din SUA si China de la finele lunii septembrie au determinat noi majorari ale cotatiei internationale, pretul otelului ajungand la 580 USD/tona. Ulterior, pe fondul acutizarii crizei datoriilor suverane din zona euro, la 26 septembrie costul otelului s-a prabusit la 540 USD/tona. Au urmat noi cresteri pana la data de 10 octombrie, cand s-a inregistrat un nivel de 570 USD/tona, dupa care anuntul posibilului faliment al Greciei si incapacitatea liderilor europeni de a identifica solutii pentru iesirea din criza au determinat un nou regres al cotatiei otelului, la nivelul minim din acest an, respectiv la 520 USD/tona la data de 23 octombrie a.c. Anuntul din cadrul summit-ului de la Paris, potrivit caruia se incearca restructurarea datoriei Greciei pentru salvarea acesteia de la faliment, a generat o usoara crestere a increderii investitorilor, transpusa intr-o majorare pana la 535 USD/tona a pretului otelului la finele lunii octombrie.
Majorare a consumului de otel cu o puritate de 62%
Cresterea productiei de otel a determinat majorarea cu 50% a numarului de contracte prin care se tranzactioneaza minereul de fier (principala materie prima utilizata pentru fabricatia otelului) la nivel global in august 2011 in raport cu luna anterioara. Astfel, potrivit celor mai recente date publicate de The Steel Index (TSI), cantitatea de minereu de fier tranzactionata in perioada analizata a inregistrat un nou record, situandu-se la 6,6 milioane de tone. Cele mai multe contracte au fost incheiate in cadrul bursei Singapore Exchange (SGX), care a procesat, in august, peste 8.500 de loturi, in valoare totala de 4,3 milioane de tone. TSI calculeaza preturile pentru otelul care contine o concentratie de 62% de minereu de fier (utilizat, preponderent in Extremul Orient), acestea situandu-se, la finele lunii august, la 180 USD/tona in portul Tianjin (din China).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter