RO EN
Coșul este gol

COVID-19: Noua criza va testa abilitatile manageriale ale tuturor companiilor

Dupa un an 2019 bun pentru economia globala, amploarea cu care se extinde pandemia de coronavirus COVID-19 a inceput sa aiba consecinte asupra acesteia, primele sectoare afectate fiind cele din turism, hoteluri si restaurante, transporturi sau organizarea de evenimente. In functie de evolutia situatiei - care, din pacate, nu poate fi previzionata nici ca intensitate, nici ca durata -, unda de soc se va propaga asupra tot mai multor sectoare, cu implicatii asupra intregii societati, considera Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale si juridice PwC Romania. Deja unele state au anuntat pachete de masuri fiscale pentru companii, in incercarea de a limita efectele crizei. La randul lor, Fondul Monetar International si Banca Mondiala au anuntat ca sunt pregatite sa ajute statele pentru a face fata unei posibile crize.
Desi inca nu sunt vizibile in sectorul de constructii, efectele pandemiei de coronavirus asupra marilor companii internationale din domeniu nu vor intarzia sa apara. 
Masuri extreme luate de mai multe tari, precum inchiderea granitelor si monitorizarea populatiei, blocarea santierelor si, nu in ultimul rand, imbolnavirea angajatilor si noi probleme legate de forta de munca si asa insuficienta din constructii, au capacitatea de a genera scaderea vanzarilor de materiale si sisteme de constructii si blocarea activitatii. Urmeaza o perioada in care abilitatile manageriale ale tuturor companiilor vor fi testate.
Marile corporatii din domeniul constructiilor au inregistrat, in mare, rezultate financiare favorabile in 2019, desi primele efecte au avut deja un oarecare impact asupra companiilor care deruleaza operatiuni in China, mai precis in rezultatele raportate in ultimul trimestru al anului trecut. Chiar daca recunosc deja de pe acum faptul ca aceasta criza le va afecta afacerile, managerii precizeaza, in rapoartele anuale, ca este prea devreme pentru a estima impactul pandemiei asupra afacerilor. Guvernele au luat deja sau vor lua masuri in sprijinul companiilor, mici si mari, pentru a le sprijini in cazul in care epidemia va declansa o criza economica globala, printre cele mai populare aflandu-se reduceri de impozite, amanari la plata unor impozite platite de angajatori, stimularea muncii part-time si cea de la domiciliu, toate pentru a amortiza efectul negativ al virusului in economie, daca pandemia se va agrava.
La randul sau, FMI a facut o serie de recomandari guvernelor, precum majorarea temporara a ajutorului de somaj pentru persoanele concediate. Bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa furnizeze lichiditati masive bancilor si companiilor financiare non-bancare, in special celor care acorda creditare firmelor mici si mijlocii, care ar putea fi mai putin pregatite sa faca fata unei intreruperi semnificative a activitatii. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter