Afacerile grupului german BASF, lider mondial in industria chimica, au scazut cu 5% in 2015, pana la 70,4 miliarde euro, in contextul unui profit brut de 6,7 miliarde euro (-8%). "Rezultatele anuale au fost afectate de incetinirea dinamicii de crestere a economiei globale, care ne-a determinat sa luam cateva masuri, precum: reducerea stocurilor, imbunatatirea managementului costurilor si reconfigurarea portofoliului, prin cesiunea activitatilor secundare ale grupului", a declarat Kurt Bock, presedinte si CEO al BASF. La o baza de raportare trimestriala, in ultimele trei luni din 2015, vanzarile grupului german s-au plasat la 13,9 miliarde euro, cu 23% sub nivelul aceleiasi perioade din 2014. Contractia secventiala destul de semnificativa a fost cauzata, insa, in special, de schimbul de active realizat cu producatorul de gaze naturale Gazprom la finele anului trecut. Totodata, rezultatele negative din intervalul octombrie-decembrie 2015 au fost favorizate si de reducerea costurilor de comercializare a materiilor prime, care au generat contractii medii de 11% ale preturilor produselor finite. Daca se exclud influentele negative date de context, vanzarile BASF au crescut, cantitativ, cu 4%, insa cu un aport de 3% datorat impactului favorabil al cursului de schimb.
Pentru 2016, conducerea companiei estimeaza ca economia globala va creste cu 2,3%, in timp ce productia mondiala de substante chimice (altele decat cele utilizate in industria farmaceutica) s-ar putea majora cu 3,4%. Totodata, se preconizeaza mentinerea unei paritati de 1,10 USD pentru un euro, precum si un pret mediu al barilului de petrol (Brent) de 40 USD. "Inceputul de an turbulent pe piata materiilor prime si la nivelul burselor din intreaga lume reprezinta principalii indicatori asupra incertitudinilor ce vor guverna mediul economic global in 2016. Ne asteptam la un nivel economic similar celui din 2015", a precizat Kurt Bock. In acest context, conducerea BASF si-a propus, pentru actualul exercitiu financiar, cresterea cantitativa a vanzarilor la nivelul tuturor diviziilor.
Anul trecut, afacerile diviziei de produse chimice au scazut cu 14%, pana la 14,7 miliarde euro, livrarile de materiale performante (dispersii si pigmenti) au crescut usor (+1%), la 15,6 miliarde euro, in timp ce vanzarile de materiale si solutii functionale (ce include produsele chimice pentru constructii) s-au apreciat cu 5%, ajungand la 18,5 miliarde euro. Divizia de solutii pentru agricultura a raportat o crestere anuala de 7%, la 5,8 miliarde euro, cea de petrol si gaze s-a contractat cu 14%, pana la 13 miliarde euro, iar celelalte sectoare cumulate au inregistrat, in medie, contractii de 28%, la 2,8 miliarde euro.