Un numar total de 11 entitati juridice specializate in dezvoltare si antreprenoriat de constructii au fost laureate cu trofeul EURO-Constructii 2015, distinctiile fiind acordate intr-un cadru festiv, la data de 35 mai 2015 la hotelul Radisson Blu - Bucuresti. Doua dintre trofee au fost incluse la categoria Reliable Brands (marci de incredere) si cate trei la celelalte sectiuni, respectiv Dezvoltare si Afaceri, Sustenabilitate si CSR, precum si Inovatii si Tehnologii.
Astfel, la categoria Reliable Brands trofeul a fost castigat de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), trofeul fiind ridicat de Adrian Florescu, directorul general al organizatiei. Avand confirmat legal, in baza Legii nr. 62/2011, statutul de reprezentativitate sectoriala in Romania (din anul 2014) si fiind anterior, in perioada 2000-2013, o organizatie confederativa cu reprezentativitate pe plan national/ sectorial, ce a participat la negocierea si semnarea contractelor colective de munca la nivelul intregii tari si in ramura de constructii, ARACO sustine promovarea intereselor economice, tehnice, financiare, de calitate si sociale ale unitatilor de constructii-montaj, cercetare-proiectare, de mecanizare si productie de utilaje pentru constructii, cu capital de stat, mixt sau privat. In acest sens, asociatia - fondata in 1990 - are o expertiza impresionanta in ceea ce priveste analiza problematicii acestui domeniu de activitate, fiind o marca emblematica pentru companiile de constructii din Romania.
La aceeasi categorie a fost laureata si compania Strabag, liderul pietei constructiilor din tara noastra, societate cu afaceri de peste 180 milioane de euro si un portofoliu de contracte de 500 milioane de euro in Romania. Antreprenorul este implicat in executia unor proiecte de anvergura din tara noastra, precum cladirea ce adaposteste cel mai mare echipament LASER din lume, Catedrala Mantuirii Neamului sau tronsonul de cale ferata Vintu de Jos - Simeria. Compania este activa la nivel national din anul 1991, biroul de la Bucuresti fiind, insa, deschis in 1992. In prezent, grupul dispune de filiale in toate regiunile importante ale Romaniei, deruland operatiuni la nivelul tuturor segmentelor de constructii, in special in cadrul sectoarelor de infrastructura si al celor ce presupun executia de cladiri si ingineria civila. Trofeul EURO-Constructii primit de Strabag a fost ridicat de Roxana Cristea, Business Development Manager in cadrul firmei.
Trei antreprenori, laureati pentru tehnici inovatoare de constructii
Trei companii specializate in executia de lucrari, respectiv Octagon Contracting & Engineering SA, Porr Construct si Bauer Romania, au primit trofee EURO-Constructii pentru tehnologiile inovatoare impuse in domeniul constructiilor. Octagon, societate specializata in executia de lucrari civile, industriale, geotehnice si de infrastructura aniverseaza un deceniu de activitate in Romania, perioada in care a cautat, in mod permanent, metode noi si tot mai eficiente de executie, motiv pentru care este laureata cu trofeul EURO-Constructii. Trofeul a fost ridicat de Nicole Sommer, directorul comercial al firmei. Octagon si-a inceput activitatea ca subantreprenor de constructii geotehnice, a evoluat pana la statutul de antreprenor general, iar in prezent executa proiecte din sectoare cat mai variate: birouri, mall-uri, rezidentiale, industriale/ centrale electrice, renovari cladiri istorice, infrastructura rutiera etc., avand un portofoliu de proiecte in valoare totala de 24 milioane de euro.
Porr Construct, cea de-a doua companie de constructii laureata cu trofeul EURO-Constructii la categoria Inovatii si Tehnologii, este parte a grupului austriac PORR si a devenit, anul trecut, una dintre cele mai dinamice companii de constructii din Romania, raportand o crestere de aproape 180% a cifrei de afaceri, dupa ce a contractat proiecte de anvergura, precum lotul al patrulea al autostrazii Sebes - Turda si cladirile de birouri Metroffice din Bucuresti. Compania primeste trofeul EURO-Constructii pentru utilizarea in Romania a celor mai noi tehnologii de executie, aduse din vestul Europei, si pentru cresterea bazata pe consecventa si tehnici inovatoare. Trofeul si diploma de excelenta au fost ridicate de Vladimir Spirescu, directorul diviziei de constructii civile si industriale din cadrul firmei.
Cel de-al treilea constructor premiat la aceasta categorie este Bauer Romania, antreprenor de constructii geotehnice si furnizor de tehnologii avansate de fundatii. Compania primeste trofeul pentru capacitatea inalta de inovare, care permite abordarea cea mai economica a proiectelor mari si complexe si realizarea acestora fara sa fie necesara angajarea altor subcontractori, folosind predominant echipamentul conceput si produs in atelierele proprii. Bauer detine un sistem propriu de asigurare a calitatii, un departament de proiectare si unul de masuratori si teste, echipate cu aparatura si programe de ultima generatie, in parte produse proprii ale companiei. O mare parte a contractelor sunt obtinute prin ofertarea de solutii alternative, lucru posibil datorita atentiei de care se bucura activitatea de cercetare pentru dezvoltarea de metode geotehnice si echipamente noi din cadrul "firmei - mama" din Germania. Trofeul acordat filialei Bauer Romania i-a fost inmanat Marilenei Nicolae, reprezentant al departamentului de achizitii si design al companiei.
Trofee pentru recunoasterea capacitatii de dezvoltare si succesului in afaceri
Alte doua entitati din domeniul constructiilor si un dezvoltator de ansambluri rezidentiale au fost laureate cu trofee EURO-Constructii pentru recunoasterea capacitatii de dezvoltare si a succesului in afaceri, premiile fiind decernate in cadrul categoriei Dezvoltare si Afaceri. Prima dintre acestea, Patronatul Societatilor de Constructii (PSC), reprezentata de Tiberiu Andrioaiei - directorul general al organizatiei, este o asociatie reprezentativa pentru piata constructiilor din Romania, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Pe intreaga perioada a recesiunii, asociatia a cautat permanent solutii pentru sprijinul firmelor de constructii din tara noastra si s-a remarcat prin promovarea companiilor romanesti pe pietele externe.
In cadrul aceleiasi sectiuni a fost premiata si compania Constructii Erbasu SA, trofeul fiind ridicat de Bogdan Popescu, specialist in marketing in cadrul firmei. Compania aniverseaza in acest an 25 de ani de activitate pe piata locala a constructiilor, fiind, una dintre cele mai cunoscute companii cu capital integral autohton specializate pe segmentul lucrarilor edilitare. Compania a continuat sa se dezvolte in 2014, prin implementarea proiectului "Cresterea competitivitatii in domeniul reabilitarilor de drumuri - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata". Proiectul, in valoare de aproape 14 milioane de lei, a fost cofinantat din fonduri europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Tot la categoria Dezvoltare si Afaceri a fost premiat si dezvoltatorul Adama Management, reprezentat de Adama Management, Head of Marketing & Sales in cadrul companiei. Societatea este membra a grupului austriac Immofinanz si cel mai mare dezvoltator rezidential din Romania. Compania a continuat sa se dezvolte si sa investeasca chiar si in perioada dificila a recesiunii, anul trecut finalizand ansamblul rezidential Copou Bellevue din Iasi, proiect premiat in cadrul mai multor competitii internationale de pe piata imobiliara. In 2015, Adama continua investitiile prin dezvoltarea unui nou complex de locuinte, in cartierul bucurestean Berceni. Compania a construit, pana in prezent, peste 1.700 de apartamente si cateva zeci de mii de metri patrati de spatii comerciale si de birouri.
Sustenabilitatea si constructiile durabile, premiate la EURO-Constructii
Prima entitate laureata la categoria Sustenabilitate si CSR este reprezentata de Romania Green Building Council (RoGBC), primind trofeul EURO-Constructii pentru promovarea responsabilitatii fata de mediu si eficienta energetica pe durata intregului ciclu de viata a unei cladiri. RoGBC este principala organizatie care promoveaza in Romania transformarea pietei si implementarea unei noi generatii de cladiri verzi. Institutia faciliteaza accesul la cele mai moderne programe de training pentru a crea un grup national de experti in domeniu, sustine dezvoltarea unui set adecvat de masuri legislative care sa promoveze constructiile sustenabile, dezvolta si implementeaza un sistem national de standarde si certificari pentru cladirile verzi si sustine, in ansamblu, dezvoltarea industriei constructiilor verzi in efortul de a pozitiona Romania ca un lider in sectorul constructiilor sustenabile din regiune.
La aceeasi categorie s-a incadrat si trofeul primit de Skanska Construction Romania si de Richard Burleigh, presedintele acesteia. Strategia companiei, implementata inclusiv pe plan local, se focalizeaza pe cucerirea pozitiei de lider in siguranta si etica, dezvoltand solutii durabile si proiecte sustenabile, de inalta calitate. Obiectivele grupului sunt exprimate sintetic prin viziunea celor "cinci zero": zero incidente ecologice; zero accidente pe santier; zero incalcari ale normelor etice; zero defecte; zero proiecte care sa genereze pierderi. In Romania, Skanska a inceput activitatea in 2011, prin diviziile Skanska Property Romania si Skanska Construction Romania. Primul proiect dezvoltat este reprezentat de complexul de birouri Green Court Bucharest. Imobilul de clasa A este certificat LEED Gold si este proiectat in conformitate cu noile tendinte pe piata de profil.
Tot la categoria Sustenabilitate si CSR a fost premiata si compania Heberger Constructii, trofeul fiindu-i inmanat Anei-Maria Mazalu, reprezentant al departamentului comercial in cadrul societatii. Grupul de origine germana a accesat piata locala a constructiilor in anul 2004, cand a incheiat un contract cu firma Portland-Trust (Cehia) pentru construirea ansamblului Bucharest Business Park. Ulterior, a continuat colaborarea cu societatea din Cehia, pentru a realiza proiectul logistic Bucharest West, situat pe autostrada Bucuresti-Pitesti, la km 14. Compania a primit trofeul EURO-Constructii pentru crezul ca succesul afacerilor se datoreaza angajatilor acesteia si, in acest sens, prin incredere, apreciere reciproca si conditii de munca atragatoare, asigura premisa multumirii angajatilor.