RO EN
Coșul este gol

MERCER: Companiile din Romania estimeaza cresteri slariale de 5% in 2021-2022

Companiile din Romania anticipeaza o crestere salariala medie de 5% atat pentru anul in curs cat si pentru 2022, cele mai mari cresteri fiind in retail si industria producatoare auto (+6%), conform celui mai nou studiu Mercer Marsh Benefits - Total Remuneration Survey (TRS) 2021. Cercetarea mai arata ca, in structura ultimilor trei ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masa si masina de serviciu, aflate intre primele trei beneficii acordate de companii, s-au redus, in timp ce asigurarile de viata si de sanatate au crescut ca pondere in numarul companiilor care le acorda.
"Beneficiile pentru angajati au devenit din ce in ce mai importante in contextul pandemic si pot face diferenta pentru companiile care doresc sa se pozitioneze ca un angajator dorit in piata muncii, ele contribuie semnificativ in strategiile de atragere, retentie si motivare a angajatilor. Total Remuneration Survey reprezinta un instrument valoros pentru companiile din Romania. Informatiile din studiu corelate cu sfaturile consultantilor de specialitate sunt de un real folos in diferentierea companiilor pe piata muncii in Romania", comenteaza Simona Musat, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.
La randul sau, Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, la Mercer Marsh Benefits a adaugat: "In contextul pandemiei, companiile si-au ajustat politicile de beneficii adaptandu-le nevoilor angajatilor si contextului. Asigurarile de sanatate si cele de viata, alaturi de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat cresteri in ultimul an. La polul opus consemnam scaderi in zona tichetelor de masa, cursurilor de specializare precum si a masinii de serviciu acordata ca beneficiu".
 
Cei mai bine platiti angajati
Potrivit studiului, in topul industriilor care isi platesc angajatii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din Romania, sunt: farma (+30% fata de salariul mediu), IT (+17%), productie & agricultura (+13%). Din perspectiva comparatiei in functie de tipul departamentului cu salariul mediu, angajatii din IT sunt cel mai bine platiti (+28%) fata de medie. Angajatii din zona analizei de date sunt cel mai bine platiti (+45% fata de salariul mediu din Romania - cu 10% mai mult decat angajatii din zona de programare IT). Angajatii care se ocupa de management de proiect beneficiaza de salarii cu 22% mai mari decat media nationala, in timp ce a treia pozitie in topul salariilor in functie de departamente o ocupa anagajatii din zona Corporate Affairs si Finance (7% peste salariul mediu), mai arata cercetarea.
Din perspectiva analizei pe tipuri de joburi, cele mai bine platite profesii sunt cele de operator transport (62.000 lei/an - venit brut), contact center (74.500 lei/an) si cel de electrician/ mentenanta (79.000 lei/an - venit brut).
In zona specialistilor, cel mai mult castiga specialistii in Marketing Digital cu experienta de 1-3 ani (115.712 lei/an, venit brut), specialistii in productie & imbunatatirea proceselor cu experienta de 5-7 ani (145.608 lei/an), precum si cei ce lucreaza in Business Intelligence (222.919 lei/an) si Agile Coach Specialists (305.167 lei/an).
In zona de middle management, cele mai bine platite pozitii sunt cele de manager la centrele de distributie (185.169 lei/an), manager - HR Business Partner (215.532 lei/an), manager - Finance Business Partner (248.845 lei/an) si manager - Quality Assurance Engineering (289.530 lei/an).
 
 
Beneficii si concedii
In ceea ce priveste primele si bonusurile, 69% dintre companii acorda prime/ bonusuri de Craciun, in timp ce 60% acorda beneficii cu ocazia Pastelui. 34% dintre organizatii acorda beneficii pentru transport, valoarea anuala medie/ angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuala medie a primei de Craciun este de 530 de lei, in timp ce valoarea celei acordate de Paste este 386 lei.
Si din perspectiva numarului de zile de concediu companiile au politici diferite. Studiul Mercer Marsh arata ca industriile care acorda un numar peste medie a zilelor de concediu de odihna sunt cele auto, IT, farma (25 zile/ an), productie, bunuri de consum si agricultura (24 zile/ an).
"Contextul pandemic si modul de lucru mixt work-from-home - work-from-office au determinat ajustari ale tipurilor de beneficii acordate de companii. Asigurarile de sanatate precum si cele de viata, alaturi de bonusul acordat la recrutare consemnand cresteri in timp ce cursurile de specializare, bonurile de masa si masina de companie au consemnat scaderi", mai arata analiza.
***
Mercer Marsh Benefits a facut publice rezultatele Total Remuneration Survey (TRS) 2021 - studiul de remunerare pe care Mercer il realizeaza anual in Romania. Concluziile studiului din acest an sunt fundamentate pe analiza informatiilor a 410 companii din Romania care au, cumulat, circa 150.000 de angajati cu venit mediu pe organizatie de 157 milioane lei/an. Studiul analizeaza aproape 1.700 tipuri de joburi din perspectiva remuneratiei si a tipurilor de beneficii pe care companiile le acorda.
Mercer este o companie globala de consultanta in sanatate, remuneratie si cariere si este prezenta pe piata din Romania sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul caruia, clientii au la dispozitie o singura sursa de gestionare a costurilor, riscurilor si a complexitatii beneficiilor acordate angajatilor. Reteaua reprezinta o asociere a birourilor locale Mercer si Marsh din intreaga lume.
Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), care este societatea mama si pentru Marsh, Guy Carpenter si Oliver Wyman.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter