Comisia Europeana lanseaza prima campanie europeana impotriva muncii nedeclarate, Aceasta va fi derulata impreuna cu Platforma europeana de combatere a muncii nedeclarate si cu Autoritatea Europeana a Muncii.
Initiativa urmareste sa sporeasca gradul de informare al lucratorilor, companiilor si decidentilor politici, sustinand ca munca nedeclarata nu este rentabila, priveaza lucratorii de protectie sociala, distorsioneaza concurenta intre companii si creeaza brese uriase in finantele publice.
Un nou eurobarometru special ilustreaza amploarea acestei probleme: unul din zece europeni sustin ca au achizitionat in ultimul an bunuri sau servicii care ar fi putut proveni din munca nedeclarata; o treime dintre europeni cunosc pe cineva care munceste la negru.
Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de munca si drepturi sociale, a declarat: "Conteaza orice fel de ocupatie si lucratorii merita sa beneficieze de drepturi sociale. Prin lansarea acestei campanii astazi dorim ca lucratorii, companiile si guvernele sa recunoasca deopotriva beneficiile muncii declarate. Uniunea Europeana isi intensifica eforturile pentru combaterea muncii nedeclarate, incurajand cooperarea intre statele member si crescand gradul de constientizare la nivelul intregii Europe. Impreuna putem sa facem din munca nedeclarata un fenomen al trecutului."
Campania pentru transformarea muncii nedeclarate in munca declarata a debutat pe retele sociale (#EU4FairWork). Din 16 martie 2020, in statele membre ale UE va incepe Saptamana de Actiune pentru Munca Declarata, in decursul careia vor avea loc o serie de activitati, cum ar fi inspectii in sectoarele cu risc, sesiuni de informari, vizite in scoli etc. Comisia Europeana va adopta, de asemenea, un raport privind activitatile Platformei europene pentru combaterea muncii nedeclarate, compusa din autoritatile relevante din toate statele membre si reprezentanti ai partenerilor sociali la nivel intersectorial. Reteaua intentioneaza sa ajute tarile membre ale UE sa faca schimb de bune practici si sa se angajeze intr-o cooperare stransa transfrontaliera. Platforma, lansata in 2016, este pe cale sa devina parte a Autoritatii Europene a Muncii (ELA), pozitie care ii va facilita viitoarele actiuni.
Ce indica Eurobarometrul?
- Sondajul Eurobaromtetru din 2019 aminteste ca munca nedeclarata inca reprezinta o provocare in Uniunea Europeana, afectand lucratorii, mediul de afaceri si guvernele.
- Unul din zece europeni relateaza ca au achizitionat in ultimul an bunuri sau servicii care ar putea proveni din munca nedeclarata.
- Cele mai frecvente bunuri sau servicii care iunclud munca nedeclarata au fost achizitionate din zona reparatiilor si renovarilor de locuinte (30%), coafor si cosmetica (27%) si servicii de reparatii (19%)
- O treime dintre europeni cunosc pe cineva care lucreaza la negru.
- Sondajul releva, de asemenea, ca lucratorii liber profesionisti si muncitorii mobili sunt in mod special supusi riscului si scoate in evidenta provocarile legate de economnia colaborativa.
- Jumatate dintre europeni considera ca este mic riscul de a fi depistat; cu toate acestea, procentul persoanelor care sustin ca riscul de a fi depistat este major a crescut fata de sondajele anterioare.