Aproximativ 2.500 de joburi noi sunt postate in fiecare luna de angajatorii din strainatate, care continua sa se uite catre pepiniera de candidati din Romania. Acestia insa raman, cel putin pentru inca o perioada, interesati aproape exclusiv de oferta de locuri de munca din Romania, in conditiile in care numarul aplicarilor pentru pozitiile din afara tarii este de aproape 15.000, adica 1,4% din totalul aplicarilor inregistrate in luna aprilie pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Cei care decid sa plece, totusi, in strainatate aplica preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franta, Ungaria si Belgia. Italia si Spania sunt, in continuare, destul de jos in clasament, insa surpriza vine din partea Marii Britanii, care era, pana anul trecut, in top 5 destinatii alese. Acum este abia pe locul al 8-lea, ca urmare a restrictiilor pe care Regatul Unit le-a impus in ultimul an.
”Cele mai multe aplicari vin din segmentele de varsta 25-35 de ani si 18-24 de ani, iar domeniile spre care se orienteaza sunt constructii, retail, transport, productie si industria alimentara. Daca in lunile trecute vedeam multi IT-isti care aplicau pentru strainatate, acum cifrele sunt in scadere pentru aceasta categorie, insa sunt in crestere pentru joburile pe care le au la dispozitie in Romania. De asemenea, chiar daca vorbim despre candidati tineri, tot joburile full time sunt cele care le atrag atentia, in timp ce proiectele sezoniere cumuleaza un numar relativ mic de aplicari”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
In ceea ce priveste numarul de joburi postate in luna aprilie, din cele aproape 2.500 de pozitii deschise, peste 600 apartin angajatorilor din Spania, aproximativ 550 celor din Germania si 350 celor din Olanda. Urmeaza joburile din Franta, Marea Britanie, Ungaria si Elvetia. Dintr-un mare angajator al ultimilor ani, Italia a ajuns acum spre finalul clasamentului, cu mai putin de 100 de joburi pentru candidatii romani.
”Este probabil ca in urmatoarea jumatate de an sa vedem o usoara crestere a dinamicii in ceea ce priveste angajarile si aplicarile pentru strainatate. Si candidatii, si angajatorii incep sa prinda incredere odata cu majorarea numarului de persoane vaccinate la nivel european, dar si odata cu relaxarea restrictiilor impuse de autoritati. In plus, ne apropiem de deschiderea sezonului turistic, iar acesta era un domeniu care atragea anual candidati si scotea in piata oferte de joburi”, adauga Bogdan Badea.
Domeniile pentru care este in prezent cea mai mare cerere de forta de munca, la nivel european, sunt transport, constructii, productie, industria alimentara, medicina, prestari servicii si retail.