RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Crestere pe piata fortei temporare de munca in constructii

Potrivit unei cercetari elaborate de analistii Interconnection Consulting Group - Austria, piata fortei temporare de munca in constructii din tarile Europei Centrale si de Est - CEE (cu precadere din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Federatia Rusa) continua sa fie foarte dinamica, din punct de vedere al cererii, dar, in pofida rezultatelor de exceptie, situatia tensionata a industriei de constructii din Rusia a influentat negativ domeniul respectiv, evaluat pentru 2016, in total, la 3,72 miliarde euro. Pana in anul 2020, dupa cum se arata in studiu, rata medie de crestere compozita CAGR va fi de +11,5% pe an.
Polonia si Cehia - principali poli ai cresterii
Conform cercetarii, inclusiv in anii anteriori (marcati de recesiune), cresterea din sector s-a plasat deseori peste pragul psihologic de 10%. „De pilda, in Polonia (cea mai mare si semnificativa piata din CEE, reprezentativa pentru intreaga zona), majorarea pietei fortei de munca temporare in ramura de constructii a fost de +13% in 2016, domeniul fiind sustinut de un mediu economic in general favorabil, care are un efect pozitiv mai ales in ceea ce priveste dinamizarea investitiilor in constructii. In Cehia (cea de-a doua piata ca dimensiune si valoare), s-a constatat un salt de +14,1% in 2016, dar, in pofida acestei sporiri de exceptie, operatorii pietei fortei de munca temporare in constructii se confrunta cu diverse dificultati, legate de legislatie, pentru ca in Cehia nu sunt admisi la munca lucratori din afara spatiului UE. In Ungaria (unde domeniul s-a majorat cu +7,1%) exista problema lipsei fortei de munca in constructii si, la fel ca si in alte tari din CEE (cum este cazul celei invecinate - Romania), angajatii calificati migreaza in tarile vestice, unde sunt mult mai bine platiti. In cazul in care salariile din CEE se vor alinia celor din vest, pe termen mediu companiile occidentale vor identifica si vor selecta cu si mai multa dificultate ca in prezent forta de munca inalt calificata din constructii, pentru care se constata - cu toata migratia din est - o penurie vizibila”, sustine Marta Kushlyk, autoarea studiului.
Referindu-se la caracteristicile acestei piete, experta Interconnection subliniaza ca, in general, piata fortei de munca temporare din constructii are un grad foarte mare de concentrare in CEE, primele cinci companii avand o cota de 49,4% din total. Un rol tot mai important il au corporatiile multinationale specializate, cum ar fi Adecco si Manpower, care incep sa-si imparta piata intre ele si recurg la diverse fuziuni si achizitii strategice in randul operatorilor de dimensiuni mai mici.
***
Cercetarea Interconnection releva si o serie de diagrame, cu privire la valoarea sectorului analizat si la structura sa in functie de calificari (absolventi de studii superioare - care au inalte competente in constructii, lucratori calificati si operatori necalificati). Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagramele ce prezinta evolutia valorica a pietei si structura acesteia, click aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter