ANAF confirma, raspunzand unei solicitari de clarificari a Casei Sociale a Constructorilor (CSC), ca veniturile obtinute din insemnizatiile de protectie sociala acordate in baza Legii nr. 215/1997 sunt de natura salariala. Astfel, membrii CSC pot aplica facilitatile fiscale instituite prin Codul fiscal pentru sectorul de constructii si la aceasta categorie de venituri, cu conditia respectarii celorlalte criterii impuse prin art. 60 pct. 5 din Codul fiscal (codurile CAEN incluse) si prin actele normative subsecvente.
"Apreciem ca veniturile din indemnizatiile acordate in conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) din Legea nr. 215/1997 privind Casa Sociala a Constructorilor pentru protectia salariatilor pe perioada intreruperii activitatii datorita conditiilor meteorologice nefavorabile, sunt de natura salariala si se incadreaza in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor. Pentru aceste venituri, angajatul datoreaza impozit pe venit, contributie de asigurari sociale si contributie de asigurari sociale de sanatate, iar angajatorul datoreaza contributia asiguratorie pentru munca", se arata in clarificarea ANAF.
In document se mai precizeaza, cu privire la acordarea facilitatilor fiscale pentru salariatii care activeaza in baza unui contract individual de munca, au un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/ zi de minimum 3.000 de lei lunar, si benecifiaza de insemnizatie de protectie sociala, ca este necesar ca angajatorii sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, respectiv sa realizeze efectiv activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in legislatie.
Potrivit CSC, in perioada intreruperii activitatii de constructii in perioada sezonului rece, angajatii companiilor membre CSC primesc o indemnizatie lunara, reprezentand o suma impozabila al carei cuantum lunar este egal cu 75% din media pe ultimele 3 luni a salariului de baza brut.