Casa Sociala a Constructorilor (CSC), singura organizatie paritara de protectie sociala a sectorului de constructii din Romania, a efectuat plati in valoare totala de 26 milioane de lei pentru protectia sociala a 21.178 lucratori din constructii in sezonul rece 2014-2015, respectiv in perioada noiembrie 2014 - martie 2015, potrivit datelor incluse in raportul anual de activitate al organizatiei. In luna ianuarie 2015, CSC detinea active financiare in valoare de 210,71 milioane de lei pentru protectie sociala. "Sumele alocate anual pentru protectie sociala fac parte din Fondul de Protectie Sociala gestionat de CSC pentru societatile membre. Fiecare companie de constructii membra are o fisa de cont individual, care evidentiaza distinct fondurile destinate protectiei sociale a salariatilor proprii. In principal, conform prevederilor Legii nr. 215/1997, fondurile sunt constituite din zona agentilor economici: 1% din salariul tarifar de incadrare a salariatilor (virat lunar) si 1,5% din productia de constructii-montaj realizata si incasata de societatea membra a CSC (virat in functie de disponibilitatile financiare si strategia de protectie sociala pe care o are societatea membra). De asemenea, la fond trebuie sa contribuie cu o cota de 0,5% din valoarea de constructii-montaj a investitiei, in mod obligatoriu, beneficiarii de investitii (dezvoltatori sau proprietari), indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate. Precizez ca, in conformitate cu legislatia aparuta dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cota de 0,5% reprezinta cheltuiala eligibila la finantare din fondurile europene in cadrul proiectelor de investitii cofinantate prin majoritatea programelor operationale sectoriale de accesare a acestor fonduri. La cotele prevazute de Legea nr. 215/1997, CSC adauga rezultatul (randamentul) obtinut din plasarea activelor de protectie sociala si alte avantaje financiare care decurg din calitatea de membru al organizatiei noastre", a explicat Ovidiu Iliescu, directorul general al CSC.
Suma medie cheltuita pentru un salariat in sezonul rece 2014-2015 a ajuns la 1.228,81 lei. De asemenea, in acelasi interval, CSC a depus 13 scrisori de garantie pentru participarea la licitatii, in valoare totala de peste 762.000 de lei.
***
CSC a fost infiintata in baza Legii nr. 215/1997 si, in cei peste 17 ani de functionare, a acordat protectie sociala reala in valoare totala de 270,47 milioane de lei, pentru 389.874 de salariati. Totodata, in perioada 2001-2014 asociatia a depus 940 de scrisori de garantie pentru participarea la licitatii, avand o valoare cumulata de 99,61 milioane de lei. In 2014, un numar total de 95 de companii afiliate CSC au acordat protectie sociala salariatilor, printre acestea aflandu-se: Hidroconstructia SA, Socot SA, Vega '93, Constructii Erbasu, TIAB SA, Conest SA, Thnodomus SA, Constructii Hidrotehnice SA, Iasicon, IMSAT SA, Cominco SA, Transilvania Constructii SA, ACSA SA, Iridex Grup Constructii etc.