Procedeul de reabilitare interioara a conductelor (executate din otel, PVC, fonta, caramida, tuburi din beton si ceramice) se efectueaza fara realizarea unei sapaturi deschise in zona deteriorata. Metoda patentata de compania Sekisui SPR consta in utilizarea unor profile speciale din HDPE si PVC-U, care sunt infasurate pe peretele interior al conductei avariate. In functie de diametrul tubului ce trebuie reabilitat, se aplica procedee distincte. Metoda SPR PE este destinata reabilitarii conductelor cu diametru nominal cuprins intre 900 mm si 3.000 mm, reperul din polietilena avand inglobata o banda din otel, in vederea obtinerii unei rigiditati optime. In ceea ce priveste imbinarea, aceasta se executa prin procedura de sudura prin extrudare. Procedeul SPR EX se aplica pentru repararea conductelor de 150 mm - 800 mm, profilul utilizat in acest scop fiind executat din PVC-U. Angrenarea se efectueaza in sistem nut-feder, iar pentru etanseizare se foloseste o garnitura speciala, fabricata din material pe baza de elastomeri. Metoda SPR RO este folosita in scopul reabilitarii tevilor cu diametre de 800 mm - 1.800 mm, celelalte detalii constructive fiind similare celor din cazul anterior. O ultima solutie din aceeasi gama este SPR, destinata repararii tunelurilor de forma ovoidala, la care, de regula, lungimea de reabilitare a unui tronson este egala cu distanta dintre doua camine de vizitare (daca traseul este rectiliniu, se pot aplica tratamente similare pe lungimi mai mari, dimensiunea acestora fiind dependenta de diametrul conductei si de lungimea profilului). In cazul in care diametrul nominal este de 2.000 mm - 5.500 mm, spatiul dintre conducta veche si profilul de reabilitare se umple cu ciment.
Echipamente speciale pentru realizarea tubulaturii noi
Procesul propriu-zis se desfasoara in mai multe etape distincte. Intr-o prima faza, se inspecteaza interiorul conductei cu ajutorul unei camere video pentru a identifica fisurile, infiltratiile de apa sau eventualele arii neetanse de pe tronsonul diagnosticat. Urmeaza curatarea tubului ce urmeaza sa fie reabilitat, operatiune ce se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi cutite, freze, raclete, perii de sarma si otel etc., dupa care are loc spalarea cu un jet de apa sub presiune. Etapa urmatoare consta in pregatirea tamburului cu profil, care este introdus ulterior in conducta. Dupa aceea se trece la reglarea echipamentului, in functie de diametrul tevii, la realizarea tubulaturii noi si a bransamentelor. In final, are loc inspectia si verificarea tehnica a conductei. Dupa definitivarea intregului proces, are loc marcarea cu placute metalice, informatiile incluse pe acestea indicand firma producatoare (Sekisui SPR Europe), denumirea produsului folosit si caracteristicile acestuia, diametrul si lungimea tronsonului reparat.
Durata de exploatare de 50 de ani si garantie de buna executie de 4 ani
Procedeul descris anterior prezinta o serie de caracteristici speciale care il recomanda pentru aplicarea in domeniul constructiilor. Astfel, acesta asigura proprietati optime de rezistenta mecanica si stabilitate, pentru conducta nou realizata nefiind necesare masuri de protectie impotriva coroziunii. Din punct de vedere al securitatii la incendiu, produsele finite se incadreaza in clasa D de reactie la foc. Totodata, prin aplicarea metodei de reabilitare interioara a conductelor se obtine o tubulatura noua, fara imbinari, eliminandu-se, astfel, riscurile de infiltratii sau pierderi ale fluidului vehiculat si garantandu-se o functionare in regim normal a tronsonului respectiv. Solutia SPR nu necesita masuri de izolare termica, iar consumul de energie in exploatare este foarte scazut gratie caracteristicilor hidraulice performante, specifice unor produse realizate din mase plastice de tip HDPE si PVC. Materialele respective si tehnologiile de executie garanteaza o durata de exploatare de 50 de ani, compania Sekisui SPR Europe acordand o garantie de buna executie de patru ani de la data predarii lucrarii.
Sistemul SPR este acceptat in conditiile specifice din Romania
Produsele din categoria SPR nu prezinta un pericol pentru mediu sau sanatatea utilizatorilor, in conditii normale de exploatare. Intrucat aplicarea procedeului SPR se realizeaza prin intermediul unor utilaje specializate, mentinerea constanta a calitatii se asigura prin aplicarea unui sistem strict de control al calitatii, examinat si certificat de institutul german ZER-QMS Zertifizierungsstelle Qualitas-und Umweltgutachter. Punerea in opera se efectueaza in mod exclusiv de compania Sekisui SPR Europe, cu ajutorul unui personal calificat si in conformitate cu procedurile de proces si cu instructiunile de montaj puse la dispozitie de furnizorul sistemului. De asemenea, toate operatiunile de reabilitare se realizeaza in conformitate cu normativul NP 133 - Partea a II-a: Sisteme de canalizare a localitatilor. Daca sunt respectate toate aceste conditii, utilizarea procedeului SPR este acceptata in conditiile specifice din Romania.
{adauga_php file=formular.php}