
Europa de Est, inclusiv Romania conteaza cu 4,6% la vanzarile grupului
Pentru fiecare divizie in parte, analiza structurala din anul 2015 indica fluctuatii LFL ale vanzarilor de +2,2% in cazul sectiei de materiale inovatoare (+5,1% pentru divizia de sticla float si -1% pentru cea de materiale de inalta performanta), +0,5% la departamentul de produse pentru constructii (cu un salt de +1,9% raportat de sectia de solutii pentru interior si o scadere de -1% pentru cea de solutii exterioare) si -0,6% la distributia de materiale de constructii, a carei activitate nu s-a redresat. Pe regiuni geografice, Saint-Gobain a anuntat o scadere organica de -4,1% in Franta (ceea ce a afectat cresterea organica generala si profitabilitatea), precum si fluctuatii LFL sau organice de +2,1% in celelalte tari vest-europene, -2% in America de Nord si +4,1% in Asia si statele emergente. Referindu-se la zona est-europeana, unde se afla si Romania, managerii corporatiei franceze au aratat insa ca aceasta regiune a contribuit cu 4,6% (sau cu aproape 1,81 miliarde euro) la vanzarile grupului, cele mai semnificative cote revenind diviziei de materiale inovatoare (2,1% din rulajul acesteia, situat la 9,7 miliarde euro), sectiei de produse pentru constructii (1,7% din cele 12,01 miliarde euro) si departamentului de distributie a materialelor de constructii (cu un aport de 0,8% la vanzarile de 18,8 miliarde euro ale acestuia).
In acest context, corporatia va monitoriza cu atentie lichiditatile sale si puterea financiara de care dispune, urmarind sa mentina un flux ridicat de numerar, inclusiv prin acordarea unei prioritati deosebite politicii de majorare a pretului produselor Saint-Gobain, in concordanta cu nivelul costului materiilor prime si energiei, precum si ca urmare a continuarii procesului de deflatie in majoritatea economiilor din tarile vizate de grup. De asemenea, holdingul isi propune sa-si diminueze costurile operationale cu inca 250 milioane de euro in plus fata de nivelul economisit in 2015 si sa implementeze un program ce presupune cheltuieli de capital in cuantum de 1,4 miliarde euro. Pentru 2016, proiectul de achizitii strategice va fi aplicat in mod sustinut. La acest capitol, conducerea holdingului a anuntat ca intentioneaza sa-si urmeze planul de a obtine pachetul de control ce va permite integrarea grupului Sika. Astfel, managerii grupului au explicat ca, in 2015, diverse autoritati din domeniul concurentei si-au exprimat acordul cu privire la viitoarea tranzactie si au fost obtinute mai multe documente legale ce favorizeaza definitivarea acestei operatiuni. Ultimul obstacol il constituie limitarea drepturilor de vot ale SWH Holding Company, o decizie in acest sens din partea primei instante sesizate (tribunalul din Zug - Elvetia) fiind asteptata in vara acestui an. Tot in actualul exercitiu financiar va fi lansat un alt program multianual (pentru 2016-2018) ce prevede reducerea costurilor cu 800 milioane de euro si care se focalizeaza pe excelenta operationala si pe diverse achizitii strategice, cu noi initiative in termeni de optimizare logistica, dinamizare a vanzarilor si digitalizare (prin solutii informatice) a unitatilor industriale proprii. De asemenea, corporatia si-a reinnoit angajamentul de a investi in cercetare-dezvoltare pentru a sprijini implementarea strategiei sale de diferentiere pe piata, prin promovarea unor solutii cu valoare adaugata foarte mare.
***
Dupa cum se arata in cadrul unui comunicat anterior, in 2014 afacerile grupului Saint-Gobain au totalizat 41 miliarde euro (rectificate la 38,34 miliarde euro in documentul actual), iar in tara noastra toate cele opt activitati (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Isover, MTI Impex, PAM, Rigips si Weber) au consemnat rezultate pozitive, vanzarile depasind astfel 163 milioane de euro (+4%), comparativ cu aproape 156,7 milioane de euro in 2013 (+5%). De asemenea, la nivelul lui 2015, Saint-Gobain a consemnat un rulaj de 39,62 miliarde euro, in conditiile unei cresteri de +35,9% a profitului net, de la 953 milioane de euro la 1,29 miliarde euro. In Romania, Saint-Gobain include patru societati (Saint-Gobain Construction Products, cu diviziile Isover, PAM, Rigips si Weber; Saint-Gobain Glass Romania, cu sectiile Glass si Abrazivi; MTI Impex Brasov si Brodrene Dahl), avand circa 1.100 de angajati si 12 unitati de productie in opt centre industriale localizate in Brasov, Branesti, Calarasi, Ploiesti, Satu Mare, Tulcea, Turda si Suceava. Pentru informatii suplimentare, click aici!