Cresterile artificiale ale preturilor energiei si gazelor naturale au creat o discriminare majora in mediul economic, ceea ce contravine flagrant prevederilor din Legea concurentei, iar modificarile legislative care au avut loc, in consecinta, au epuizat capacitatea intreprinderilor de a investi in transformarea lor, spune Niculae Dusu, presedintele grupului Celco, producator de materiale pentru zidarie, termoizolatii si var.
"Acest lucru este valabil mai ales in conditiile actualei crize energetice, care pune deja provocari masive pentru intreprinderi. Pe tot parcursul anilor 2021-2022, am fost puternic afectati de cresterea preturilor la gaz si energie, preturile de achizitie dublandu-se la intervale de 2-3 luni. Sunt deja companii mari care si-au inchis portile si nici nu gasesc vreo solutie de a-si relua productia, din cauza fluctuatiilor inacceptabile de la o luna la alta a pretului la utilitati. In situatia in care, in continuare, producatorii romani nu vor fi sustinuti in demersurile lor de a depasi obstacolele prezentate, pe termen mediu, fabricile isi vor inchide activitatile, iar produsele de care Romania are nevoie vor ajunge sa fie importate din alte state europene, dar si din afara continentului", avertizeaza Niculae Dusu.
Pentru a face fata provocarilor curente, managementul Celco continua sa investeasca in eficientizarea tuturor capacitatilor de productie, in linie cu cele mai recente tendinte din pietele pe care activeaza.
Cu o istorie inceputa acum 50 de ani, Celco inseamna, in prezent, integrarea pe verticala a patru mari activitati de productie, pornind de la calcar, la var, BCA si pana la adezivii destinati finisajelor unei constructii.
"Calitatea care defineste produsele Celco a fost un factor-cheie pentru cresterea sustinuta de la un an la altul a volumelor vandute de BCA, termoizolatie, adezivi si mortare uscate. De 50 de ani construim Romania moderna, iar de la infiintarea sectiei de adezivi Celco, acum peste 20 de ani, am reusit sa diversificam gama de produse, de la mortarul de zidarie in strat subtire pentru BCA, pana la mortare de tencuiala, adezivi de termosisteme sau placi ceramice. Astfel raspundem cererii beneficiarilor pentru produse cat mai diverse, iar calitatea si durabilitatea dovedite in timp au condus la cresterea anuala a volumelor vandute. Suntem singurul producator de BCA din Romania care produce si mortarul de zidarie aferent, produsele fiind permanent testate pentru a putea garanta compatibilitatea lor. Acest lucru este valabil si pentru placile de termoizolatie minerale Izomineral, ce sunt vandute impreuna cu mortarul de lipire-spacluire CELCO Vatotherm DD-V9", a precizat Niculae Dusu.
Mortarele Celco au acoperit 30% din productia nationala de BCA
Potrivit datelor Celco, cel mai bine vandut din gama de adezivi si mortare uscate este mortarul de zidarie, produsul complementar al BCA Celco. Volumul vanzarilor de mortar CELCO ZID DD-M5 si DD-M10 a acoperit circa 30% din productia nationala de BCA in 2022, piata de BCA reprezentand peste 60% din totalul pietei nationale de zidarie.
"De aici deriva interesul crescut pentru mortare de zidarie in pat subtire, de 1-3 mm, ce asigura nu doar un consum redus de material pe santier, ci, mai ales, beneficiul puntilor termice reduse, ce se traduce printr-o eficientizare termica mult mai buna, conforma cu standardul NZEB (nearly zero energy building). Produsul care a cunoscut cea mai mare crestere fata de anul anterior este CELCO VATOTHERM DD-V9, datorita interesului tot mai mare pentru izolatie minerala cat mai naturala si rezistenta la foc, asa cum este produsul nostru IZOMINERAL", a mentionat presedintele Celco.
Avand in vedere ca se observa o usoara instabilitate pe piata constructiilor, confirmata de o scadere a autorizatiilor de construire emise in 2022, managementul Celco isi propune sa mentina volumele vandute in 2022 si in 2023, iar cresterea sa fie data de eficientizarea rezultata in urma investitiilor efectuate.
Adezivii livrati de Celco ajung pe fiecare santier din Romania unde se construieste cu BCA Celco. Cateva dintre proiectele mari realizate cu produse livrate de companie sunt ansamblurile Astoria, Nikomar Cons, ZIG ZAG Apartments, Manastirea Techirghiol, Almar Luxury, Graff Pink si Ansamblul Rezidential Salcamilor - in Constanta; Auras Imobiliare, DP Rezidential, Con Ted Company - in Iasi; Micro Mega HD - in Hunedoara; ansamblul de locuinte Pantelimon si Cernica Building - in Bucuresti, respectiv judetul Ilfov.
"Celco este singurul producator roman de materiale de constructii care produce materialele destinate zidariei, mortarele necesare lipirii blocurilor de BCA, impreuna cu sistemele de termoizolatie complete, formate din placile termoizolatoare minerale IZOMINERAL si mortarul necesar lipirii si spacluirii. Astfel, putem oferi o garantie extinsa a calitatii sistemului complet de zidarie introdus pe piata. Sistemul complet CELCO include si sacii de mortar necesari inzidirii unui palet de BCA", a precizat Niculae Dusu.
Orientare catre inovatie si sustenabilitate
Cel mai recent produs lansat din gama de adezivi si mortare este Sistemul complet de zidarie si termoizolatie CELCO, compus din placile minerale de termoizolatie IZOMINERAL si mortarul de lipire-spacluire termosistem mineral - CELCO VATOTHERM DD-V9. Adezivul este conceput special pentru placile de termoizolatie IZOMINERAL, dar poate fi utilizat, la fel de eficient, si pentru lipirea altor tipuri de termosisteme. CELCO VATOTHERM DD-V9 pleaca pe toate santierele din Romania in care este pus in opera sistemul mineral IZOMINERAL pentru termoizolarea eficienta, ignifuga si 100% naturala. Prin acest procedeu, solutia inovatoare de termoizolare cu placile minerale IZOMINERAL este pusa in opera intr-un timp cat mai redus, in conditii de siguranta maxima, iar calitatea si performantele produselor ce compun Sistemul complet de zidarie si termoizolatie CELCO sunt garantate de un singur producator.
"Avand in vedere scenariul economic si politic in care se desfasoara activitatile in industriile mari, eforturile noastre permanente de a ramane competitivi si de a furniza produse autohtone pietelor pe care activam, de a lucra la capacitate cu toate fabricile pe care le detinem, de a pastra locurile de munca pe care le asiguram, atat angajatilor nostri, cat si celor aflati in amonte si in avalul activitatilor noastre, vor fi din in ce mai dificil de sustinut in contextul cresterii imprevizibile a preturilor la utilitati si fara sustinerea autoritatilor competente", a conchis Niculae Dusu.