Promovand din anul 2000, cand si-a redefinit activitatea, sisteme de top pe piata autohtona si reprezentand marci de notorietate europeana, consacrate in domeniile amenajarii peisagistice, tubulaturii flexibile industriale, respectiv pe piata hidroizolatiilor, societatea Augment, din Capitala, activeaza prin intermediul a trei divizii: Garden, Tehnic si Aquatic, adresandu-se unor proiecte ce au exigente deosebite in ceea ce priveste calitatea si performantele materialelor utilizate. In cele ce urmeaza, directorul general al companiei puncteaza cateva aspecte specifice sectorului lucrarilor speciale de hidroizolare/etanseizare, in conditiile economice actuale.
Interviu cu Doina Drugea, director general al companiei Augment.
- Cum a evoluat activitatea firmei in 2012 si ce plan de afaceri ati elaborat pentru anul in curs?
- Contrar dinamicii din 2012 a domeniului industrial, precum si a celorlalte segmente de piata, cifra de afaceri a societatii Augment s-a majorat cu 13% fata de precedentele 12 luni, ajungand in total la peste 3 milioane de euro, iar pentru 2013 ramanem optimisti si am prevazut o crestere de 15% a acesteia. Tinta este fezabila, daca se iau in considerare diversele proiecte pentru care am finalizat sau elaborat deja oferte, acestea din urma aflandu-se si ele in etapa finala a negocierii conditiilor contractuale. Trebuie spus ca, din totalul vanzarilor, 50% reprezinta cota furnizarii unei game diverse de produse destinate amenajarii gradinilor (prin intermediul departamentului Garden), cealalta jumatate fiind aferenta celorlalte doua divizii.
- Prin ce se particularizeaza sistemul de hidroizolare si etanseizari pe baza de EPDM fata de alte sortimente?
- Pe segmentul hidroizolatiilor, promovam la nivel national membranele fabricate de Firestone – SUA, caracterizate prin fiabilitate si durata sporita de exploatare, de cel putin 50 de ani. Avantajul este dat chiar de natura materialului de tip EPDM care, spre deosebire de produsele existente pe piata, nu-si pierde flexibilitatea, se monteaza la rece, intr-un interval scurt de timp, iar eventualele reparatii pe durata de viata a hidroizolatiei se executa rapid si cu deosebita usurinta. Toate aceste caracteristici sunt atat in avantajul beneficiarului final, cat si in cel al antreprenorului, constructorului sau aplicatorului. Intrucat de multe ori se pune problema hidroizolarii acoperisurilor tip terasa la cladirile inalte, de obicei de mari dimensiuni, precum si a etanseizarii unor obiective speciale (lacuri artificiale, canale de irigatii, bazine pentru rezerve de apa, bazine pentru ape reziduale sau alte aplicatii unde sunt cerinte sporite de protectie a mediului), este de recomandat ca, in locul criteriului ce impune pretul cel mai scazut, sa se analizeze cu mai multa seriozitate optiunea alegerii sistemului ce prezinta cel mai bun raport cost-beneficii in timp.
- In cadrul caror proiecte s-au utilizat produsele promovate de companie?
- Unul dintre motoarele principale ale dezvoltarii afacerii il constituie divizia Garden, care colaboreaza cu retelele de DIY din tara, precum si din Bulgaria, Serbia sau Croatia, unde livreaza produse destinate amenajarilor gradinilor, pentru ferme sau agricultura. Din punctul de vedere al tubulaturii flexibile (furtun industrial), divizia Tehnic are clienti din intreaga industrie, de la cea alimentara pana la santiere navale, Augment fiind unul dintre cei mai mari distribuitori din Romania pe categoria furtunului industrial, vanzarile efectuandu-se relativ uniform, la nivel national. Nu in ultimul rand, divizia Aquatic, ce promoveaza membranele EPDM Firestone, are capacitatea de a furniza pachete complexe de solutii pentru hidroizolare si etanseizari speciale, in oferta fiind incluse si produsele fabricate de Global – SUA (vase de expansiune cu un nou sistem constructiv, patentat), Calpeda – Italia (pompe si sisteme de pompare de un inalt nivel calitativ), Oase – Germania si Hozelock – Marea Britanie, (pompe si echipamente de filtrare/iluminare pentru amenajarile acvatice). Ca arie preponderenta pentru sistemele de hidroizolare, ne raportam mai ales la obiectivele dezvoltate in centrul si nordul tarii. Dintre lucrarile de referinta, se remarca aceea de la Palatul Parlamentului, unde – in urma deteriorarii hidroizolatiei existente si infiltratiilor aparute la nivelul Salii Unirii – am refacut terasa pe o arie de circa 3.000 mp. Totodata, un alt obiectiv de dimensiuni mai mari si cu un grad sporit de complexitate este cel de la centrul industrial Izovolta.