Tendinta de stagnare a pietei europene a materialelor de izolare, observata pe termen lung, continua sa se manifeste vizibil, mai ales ca, in 2015, industria de profil s-a confruntat cu un declin de -2,2% in termeni cantitativi, respectiv cu o scadere de -0,2% ca valoare, iar instalarea unui trend de recuperare puternica a pierderilor anterioare nu este posibila inainte de 2017. Potrivit rezultatelor unui nou studiu elaborat de Interconnection Consulting Group, fragilitatea actuala a cererii se datoreaza fluctuatiilor consemnate in ramura de constructii.
Conform cercetarii, in Europa de Vest criza financiara din constructii continua sa-si faca simtite efectele, mai ales pe segmentul rezidential, ce reprezinta principalul domeniu vizat de fabricantii materialelor de izolare. „Astfel, numarul locuintelor finalizate in vestul Europei a scazut drastic, regresand cu 470.000 de unitati din 2010 pana in prezent, iar acum a ajuns la doar 947.646 de unitati locative (cifra confirmata pentru 2015). In consecinta, numai pe segmentul nerezidential s-a remarcat o crestere a vanzarilor de materiale izolatoare anul trecut, ce a fost evaluata la +3,1% ca valoare si, de aceea, nu este surprinzator ca in 2015 pe piata Europei Occidentale livrarile de materiale pentru izolare s-au diminuat cu -0,3%. Trebuie insa afirmat ca trendul descendent ar fi fost si mai amplu, daca nu ar fi intervenit situatia salvatoare din Marea Britanie, unde, pe fondul unui adevarat «boom» in constructii, s-a remarcat o crestere sustinuta a vanzarilor de asemenea produse (+4,5%) si, gratie unei consolidari a lirei sterline, incasarile transformate in euro au sporit cu +16,5%, ceea ce a insemnat, la nivelul intregii regiuni vestice, obtinerea unui salt valoric mediu de +4,6%”, a declarat László Barla, unul din autorii studiului.
In schimb, specialistul Interconnection a avertizat ca, anul trecut, fabricantii din tarile unde se vorbeste limba germana (Germania, Austria si Elvetia - regiunea DACH) au fost nevoiti sa accepte o stagnare a vanzarilor cantitative, in acelasi timp cu scaderea cifrei de afaceri (in medie, cu -1,7%). Mai presus de toate, regresul segmentului de renovari (reabilitari termice) din aceasta zona, care s-a plasat la -5,4%, genereaza pierderi masive pentru industria sistemelor de izolare. Institutul austriac de cercetare a pietei justifica aceasta „reorganizare lenta” a gospodariilor populatiei prin faptul ca prognozele economice din statele respective sunt pesimiste si pentru ca exista un sentiment asociat acestora - si anume teama de concediere, respectiv a pierderii locurilor de munca - aspect ce se manifesta la nivelul majoritatii populatiei. In peninsula scandinava, declinul numarului de locuinte finalizate in Danemarca, Norvegia si Finlanda a avut ca efect o contractie de 2% a livrarilor.
Colaps al pietei din Rusia - crestere sustinuta in Europa de Est
Pentru zona Europei de Est (in care este inclusa si Romania), László Barla evidentiaza faptul ca aceasta este singura in care s-a inregistrat o crestere a vanzarilor de materiale izolatoare, din toate punctele de vedere (+1,2% sub aspect cantitativ si +0,8% ca valoare a cifrei de afaceri, la nivelul lui 2015), in special datorita cresterii numarului de cladiri finalizate, din toate categoriile. In schimb, o situatie diametral opusa se regaseste in Federatia Rusa, unde piata sistemelor izolatoare s-a contractat cu -13,2% anul trecut, ca urmare a deteriorarii continue a economiei acestei tari, ce a dus la diminuarea investitiilor si, pe cale de consecinta, la finalizarea a foarte putine imobile. In general, piata produselor de izolare din zona Rusia-Turcia (cu un volum mare si o importanta deosebita pe plan european) s-a prabusit cu -7,7% in termeni cantitativi si cu -5,7% ca valoare in precedentele 12 luni.
Referindu-se la structura comenzilor efectuate de clienti, László Barla a subliniat ca „in Europa, cea mai solida cerere rezida in sectorul rezidential, ce are o cota de 61,4% din piata materialelor de izolare. Prin contrast, segmentul nerezidential pierde permanent teren, mai ales ca, din 2012 pana in prezent, cifra de afaceri a societatilor specializate ale caror livrari sunt orientate exclusiv spre domeniul imobilelor cu alta destinatie fata de cea de locuinta a regresat cu aproape doua puncte procentuale”.
Vata minerala - tot mai des utilizata pe plan continental
Tot ca structura, insa de aceasta data in functie de materialul utilizat, cercetarea Interconnection demonstreaza ca nivelul cererii pentru sortimentele de tipul polistirenului expandat (particule din spuma de polistiren - EPS), cunoscut mai ales sub denumirea comerciala de Styrofoam si pentru polistirenul extrudat (XPS) se diminueaza treptat, in favoarea altor solutii. „In 2015, cota totala de piata in Europa a materialelor izolatoare EPS si XPS a insumat 38,7% din punct de vedere cantitativ. In locul acestora, vata minerala (mai ales bazaltica, dar si pe baza de fibre de sticla) este tot mai des utilizata la izolare. Astfel, cota de piata a modelelor bazaltice a crescut la 25,5% in 2015, cu 0,4% mai mult ca in 2012, iar faptul ca aceasta majorare a avut, totusi, proportii reduse se datoreaza exclusiv declinului general consemnat in industrie anul trecut. Totusi, pana in 2018, se pot lua in considerare sporiri succesive anuale de cate +1,5% pe segmentul vatei minerale bazaltice. Poate ca motivul cel mai important de alegere a produselor din vata minerala in detrimentul celor de tip EPS il reprezinta siguranta la foc, deoarece vata minerala nu este combustibila. Astfel, materialele alternative pentru izolarea conventionala a cladirilor vor avea un rol extrem de important in anii urmatori”, a mai explicat László Barla. In acest sens, chiar si anumite produse de nisa, pe baza de lemn, incep sa fie tot mai mult utilizate (actualmente, au o cota de piata de 5,1%). Asa-numitele sortimente complet ecologice (care au in componenta paie, lana de oaie etc.) sunt mult prea scumpe si necesita cunostinte deosebite si tehnici aparte din partea echipelor de montaj, dar, potrivit cercetarii Interconnection, inclusiv acestea au un potential deosebit de dezvoltare pe termen mediu si lung, in pofida stagnarii consemnate anul trecut.
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii companiei austriece de cercetare a pietei, pun la dispozitie doua diagrame ce reflecta, pe de-o parte, o serie de previziuni referitoare la evolutia pietei sistemelor de izolare, iar pe de alta parte, gradul de utilizare a sortimentelor specifice, in fiecare regiune in parte.
***
Noul studiu Interconnection este exhaustiv si prezinta situatia pietei materialelor de izolare din 24 de tari europene, grupate in functie de zona, astfel: regiunea DACH (Germania, Austria, Elvetia), Europa de Vest (Italia, Franta, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia), Scandinavia (Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda), Europa de Est (Polonia, Cehia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Romania, Serbia, Slovacia, Ungaria) si Rusia-Turcia. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza cele doua diagrame click aici si aici!