RO EN
Coșul este gol

ARHITECTII asteapta un grad sporit de utilizare a materialelor naturale de izolatoare

Potrivit unui studiu recent, dat publicitatii de expertii USP Marketing Consultancy (care elaboreaza raportul periodic European Architectural Barometer), arhitectii europeni estimeaza ca gradul de utilizare a materialelor izolatoare naturale sau pe baza de minerale se va majora substantial in anii urmatori, ca urmare a schimbarilor legislative si extinderii procesului de certificare. De asemenea, chestionati asupra actualelor tendinte din domeniul materialelor de constructii, cei 1.600 de arhitecti din opt state europene care au decis sa dea curs invitatiei de a participa la redactarea European Architectural Barometer (editia aferenta trimestrului al doilea a.c.) sustin ca, dintre toate segmentele pietei produselor de izolare, cel mai putin dinamic din punct de vedere al cresterii va fi sectorul spumelor polistirenice (EPS/ XPS) .
„Un aspect-cheie in ceea ce priveste protectia imobilelor impotriva incendiilor este dat de tipul de izolatie utilizat. Exista patru categorii majore: materiale naturale (de exemplu, pe baza de lana), produse izolatoare ce includ elemente minerale (precum vata minerala bazaltica, cea de sticla etc.), produsele pentru izolatie de tip PUR/ PIR si spumele pe baza de polistiren (EPS/ XPS). Desi aproape toate materialele izolatoare sunt considerate a fi rezistente la foc, cele naturale si cele minerale (in special, vata minerala) sunt relativ mai putin combustibile decat materialele PIR / PUR ori cele pe baza de polistiren. Arhitectii respondenti au fost intrebati in ce masura estimeaza ca utilizarea fiecarui tip de material izolant sa creasca sau sa scada, iar raspunsurile indica, in majoritate, faptul ca materialele naturale sau cele minerale vor avea o crestere peste medie in ceea ce priveste gradul de folosire. In Marea Britanie si Germania, materialele de izolatie naturale si cele pe baza de elemente minerale vor castiga teren, devenind competitive in ceea ce priveste costul izolatiei, fata de produsele de tip PUR/ PIR si mai ales in raport cu polistirenul expandat (EPS) sau extrudat (XPS). Arhitectii francezi intrevad un viitor optim al vanzarilor de produse PUR/ PIR. In detrimentul materialelor izolante minerale, ceea ce este destul de interesant, avand in vedere actualele trenduri de constructie a cladirilor eficiente din punct de vedere energetic, la costuri competitive. Totusi, in toate cele opt tari analizate, este posibil ca si alte tipuri de materiale de izolare sa aiba un impact covarsitor, urmand ca livrarile sa se majoreze, de asemenea, peste medie. In schimb, produsele EPS/ XPS sunt - si vor fi in continuare - utilizate mai mult decat celelalte materiale izolatoare in Olanda, Polonia si in toata Europa de Est”, a declarat Jeroen de Gruijl, unul din autorii cercetarii.
Astfel, arhitectii din Marea Britanie si Germania intrevad ascensiuni pentru produsele naturale/ minerale si scaderi pe segmentele PUR/ PIR, respectiv EPS/ XPS, iar cei din Franta sunt de parere ca doar produsele pe baza de polistiren vor cunoaste un regres al gradului de utilizare, cu majorari pentru sortimentele PUR/ PIR si cele naturale, respectiv cu o stabilizare in cazul vatei minerale. In Spania, se iau in considerare ascensiuni pentru aproape toate grupele de produse, cu exceptia EPS/ XPS, ca de altfel si in Polonia, unde, in schimb, doar materialele naturale nu vor avea succes pe piata. In Italia, scaderea gradului de folosire a EPS/ XPS si stabilizarea de pe segmentul PUR/ PIR va favoriza ascensiunea produselor naturale si a celor minerale, iar in Olanda arhitectii sunt optimisti si prevad cresteri pentru cvasitotalitatea sortimentelor analizate, mai putin in cazul celor minerale, unde prognozele reflecta o stabilizare. O situatie asemanatoare au indicat-o si arhitectii belgieni, numai ca in cazul lor stabilizarea s-ar putea observa pe segmentul EPS/ XPS. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter