Indispensabile in multe industrii, materialele pe baza de silicon (realizate pe baza prelucrarii chimice complexe a nisipului de cuart) sunt utilizate la diverse aplicatii. Cele mai importante grupe de produse sunt elastomerii siliconici, uleiurile si rasinile de silicon - materiale folosite in constructii, industria auto, in domeniul electric/electronic, pentru tehnologii medicale etc. Din analiza datelor referitoare la piata globala de materiale siliconice, rezulta ca valoarea acesteia (si anume a cifrei de afaceri a firmelor din bransa) nu a fost afectata de efectele recesiunii, majorandu-se cu +4,2% pe an din 2008 pana in prezent si ajungand la un nivel de circa 15,5 milioane de dolari in 2016. De asemenea, pana in anul 2024, se estimeaza o crestere continua si sustinuta de cel putin 4% pe an. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui studiu specializat, aflat la a doua editie si realizat pentru acest domeniu de expertii agentiei de consultanta si cercetare a pietei Ceresana, cu sediul central in Constanz - Austria. "Un avantaj decisiv pentru producatorii de materiale chimice pe baza de silicon il constituie varietatea pietelor de referinta, cererea pe plan mondial fiind, totusi, distribuita relativ egal in cadrul catorva sectoare importante de activitate economica. Astfel, in constructii, materialele siliconice se folosesc pentru sigilare, etansare, ca adezivi si in domeniul vopselelor. Industria de produse electronice aplica aceste produse pentru a proteja anumite componente sensibile de factorii agresivi de mediu (caldura excesiva, umiditate, elemente corozive etc.). Si in industria auto se preconizeaza ca materialele siliconice vor avea o rata tot mai mare de utilizare in urmatorii opt ani, mai ales ca noile proiecte inovatoare, ca automobilele hibride/electrice sau autonome, vor sustine trendul ascendent", se arata in studiul Ceresana.
Elastomerii siliconici - cea mai importanta grupa de produse
Din punct de vedere al structurii productiei (si, evident, livrarilor), specialistii Ceresana sustin ca principala grupa sortimentala este cea a elastomerilor siliconici, utilizati la sigilari/etansari, pentru izolatii electrice etc., dar si in cadrul acestei categorii trebuie sa se faca distinctie intre materialele siliconice solide si cele lichide. „Mai ales din cauza concentrarii in anumite tari emergente a unitatilor industriale pentru care sunt necesari elastomeri siliconici, in Asia-Pacific se consuma o mare cantitate din acest material, intr-un mod disproportionat fata de alte regiuni ale globului. Astfel, in Europa de Vest si America de Nord veniturile realizate pe baza vanzarilor de elastomeri siliconici nu sunt cu mult mai mari fata de cele ce revin uleiurilor siliconice. Rasinile pe baza de silicon care se intrebuinteaza, de exemplu, in industria de lacuri si vopsele au o cota de piata mai redusa pe plan global, in toate regiunile mapamondului, dar si pentru aceasta categorie de produse se estimeaza rate solide de crestere”, se mai precizeaza in studiul citat.
In alta ordine de idei, autorii cercetarii sustin ca, in prezent, data fiind majorarea semnificativa a capacitatii de fabricatie din China, regiunea Asia-Pacific a devenit si cea mai mare producatoare de materiale siliconice in ultimii ani. „Ne asteptam ca productia de silicon din zona Asia-Pacific sa se majoreze in continuare, locul secund din acest punct de vedere fiind ocupat de Europa de Vest, urmata de America de Nord. De altfel, Asia-Pacific a contat, in 2016, cu mai mult de jumatate din productia mondiala de substante siliconice, fapt care se datoreaza si realitatii potrivit careia in China se inregistreaza si cel mai mare consum pe plan global. Decalajul dintre cea de-a doua si a treia piata ca dimensiune (respectiv, dintre Europa de Vest si America de Nord) este posibil sa se accentueze in viitorul apropiat. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca, in tarile dezvoltate si puternic industrializate, se folosesc produse siliconice cu valoare adaugata mare, ceea ce rezulta din dimensiunea valorica semnificativa a pietelor respective, in raport cu nivelul cantitativ presupus a fi ceva mai redus al cererii de silicon. Astfel, in China, tendinta consumatorilor este de a solicita produse mai ieftine pe baza de silicon, in loc de materiale siliconice speciale, cu performante pe masura”, au mai subliniat expertii Ceresana. Informatii suplimentare, la www.ceresana.com