RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Cererea de materiale pentru finisare se inscrie pe un trend de crestere

Cererea locala de materiale pentru finisare s-a inscris pe un trend de crestere in 2019, ce va continua si in 2020, datorita, pe de o parte, numarului mare de proiecte private demarate in ultimii doi ani si care intra in etapele de finisare si, pe de alta parte, proiectelor nou-anuntate, ce vor ajunge la finisaje in 2020. Conform estimarilor din domeniu, in 2019 pe piata cladirilor comerciale (retail, birouri) si industriale (productie, logistica) s-au livrat peste 800.000 mp, peste nivelul din 2018. La acestea se adauga si numarul mare de proiecte rezidentiale incepute in 2017-2018 si care au ajuns in etape finale, dar si alte proiecte publice, cum sunt cele de reabilitare termica si diverse cladiri din sistemul educational, sanitar, administratie etc. Astfel, dupa cresteri medii de circa 10% in ultimii trei ani in sectorul materialelor pentru finisare, o evolutie peste acest nivel poate fi anticipata pentru 2019-2020. Evolutia optima determina principalii producatori sa investeasca, in continuare, in dezvoltarea si eficientizarea capacitatilor de fabricatie.
Piata locala de adezivi si mortare uscate, estimata undeva intre 260 si 300 de milioane de euro pe an, a inregistrat o crestere medie de 10% in ultimii trei ani, in special datorita proiectelor de constructii de cladiri implementate de investitori privati, dar si datorita lucrarilor de reabilitare termica derulate de administratiile din toata tara. In ceea ce priveste piata sistemelor de pardoseli (industriale, poliuretanice, sape) - evaluata la 60-80 milioane de euro pe an - aceasta a inregistrat o evolutie importanta in 2018, continuandu-se tendinta de crestere a cererii pentru pardoselile decorative 3D. Pentru 2019, managerii principalelor companii furnizoare de adezivi, mortare uscate si sisteme pentru pardoseli se asteapta la noi cresteri semnificative, avand in vedere intensificarea programului national de reabilitare termica, anuntata si confirmata de fondurile alocate de autoritatile locale si centrale, dar si de sumele acordate de UE pentru eficientizarea energetica a imobilelor, precum si de constructiile de cladiri.
Potentialul de crestere a volumului lucrarilor de renovare, ce vor genera, in continuare, o cerere semnificativa de materiale pentru finisare, rezulta si din datele INS potrivit carora, din totalul cladirilor la nivel national, imobilele rezidentiale ce trebuie reabilitate reprezinta o majoritate semnificativa. Potrivit datelor de pe piata, valoarea totala estimata a lucrarilor de renovare ajunge la circa 15 miliarde euro, daca se calculeaza o suma medie investita de 5.000 de euro pentru cele aproximativ trei milioane de apartamente construite inainte de 1989. Datele puse la dispozitie de INS, rezultate la ultimul recensamant al populatiei si locuintelor, indica, pentru anul 2011, un numar de aproximativ 5,1 milioane de cladiri rezidentiale, care include 8,4 milioane de unitati locative. Mediului urban (circa 4,6 milioane de locuinte) ii sunt specifice cladirile multifamiliale, iar in mediul rural (3,8 milioane de locuinte) predomina cele individuale. Totodata, imobilele nerezidentiale ocupa un loc important in fondul de cladiri din Romania in ceea ce priveste consumul de energie, acestea avand un rol semnificativ in politicile de crestere a eficientei termice a imobilelor, prin prisma exemplului de a contribui la reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2 in atmosfera si mai ales tinand cont de portofoliul cladirilor detinute. Estimarile privind stocul de cladiri publice (potrivit unui studiu al BERD) indica o suprafata de aproximativ 31 milioane de metri patrati la nivel national, din care 9 milioane mp reprezinta unitati de sanatate, 15 milioane mp - imobile educationale si circa 7 milioane mp sunt cladiri administrative (primarii, biblioteci, muzee etc.). In paralel, un inventar realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) cu privire la cladirile cu suprafetele de peste 500 mp detinute si ocupate de administratia publica centrala, indica un numar de 2.953 de imobile, cu o suprafata cumulata de aproximativ 6,7 milioane de metri patrati. Mai este de mentionat faptul ca fondul de cladiri din Romania a fost construit la standarde scazute in timpul regimului comunist, iar renovarea fondului existent a fost neglijata, fiind necesare lucrari ample de reabilitare.

Producatorii de adezivi continua sa isi extinda fabricile
Avand in vedere perspectivele foarte bune din domeniu, mai multi producatori de pe piata deruleaza investitii in majorarea capacitatilor de fabricatie. Astfel, in august 2018, AdePlast a deschis o fabrica de mortare la Isalnisa, cu o capacitate de 1.600 de tone pe zi. In aceeasi incinta, compania a deschis si o linie de fabricare a polistirenului, investitiile totale ajungand la 22 milioane de euro. Pe langa unitatea de la Isalnita, AdePlast mai detine linii de productie a adezivilor si mortarelor uscate la Roman (cu o capacitate de 450.000 de tone/ an), la Oradea (250.000 de tone/ an) si la Ploiesti (450.000 de tone/ an). Compania a anuntat ca va continua extinderea productiei prin investitii in noi fabrici in Craiova, Cluj-Napoca, Oradea si Ploiesti. 
In 2019, producatorul constantean de materiale pentru constructii Celco a investit 4,5 milioane de euro in productia de BCA, adezivi si var.
Anterior, in 2017, Saint-Gobain Weber a implementat o investitie de 25 milioane de lei (circa 5,5 milioane de euro) pentru modernizarea fabricii de mortare uscate din comuna Stroiesti (judetul Suceava). In cadrul fabricii exista, de asemenea, o linie profesionala de colorare a tencuielilor decorative. Fabrica din Stroiesti a fost inaugurata in vara anului 2013, in urma unei investitii de 7 milioane de euro, capacitatea de productie initiala fiind de 100.000 de tone de mortare uscate pe an.
O alta investitie in sectorul de adezivi a fost anuntata tot in 2017 de compania Kastamonu, unul dintre cei mai importanti competitori din domeniul prelucrarii lemnului. Producatorul din Turcia si-a planificat instalarea unor noi linii de fabricatie a adezivilor industriali pe platforma pe care o detine la Reghin. Kastamonu are in plan de mai mult timp construirea unei fabrici de adezivi industriali cu o capacitate de 100.000 de tone de formaldehida si 130.000 de tone de rasini pe baza de uree si alte produse, care ar trebui sa acopere nevoia de adezivi a companiei.
In vederea unei administrari mai eficiente a activitatii, Henkel Romania, lider al pietei locale de adezivi si mortare uscate si producatorul mortarelor Ceresit, si-a divizat operatiunile din Romania, incepand din 2017. Conform datelor publice, societatea si-a separat activitatile de productie de cele de import si distributie. Astfel, zona de import si distributie este coordonata de societatea Henkel Romania, iar productia, adica activitatea de pe piata de adezivi si mortare uscate, este administrata de Henkel Romania Operations. Potrivit datelor disponibile pe portalul Ministerului Finantelor Publice, Henkel Romania Operations a incheiat anul 2017 cu o cifra de afaceri de 50,36 milioane de lei si un profit net de 8,6 milioane de lei, avand aproximativ 300 de angajati. Henkel Romania livreaza pe piata locala adezivi marcile Ceresit, Thomsit, Super Attak, Loctite si Teroson, avand trei centre de productie, situate in Pantelimon (judetul Ilfov), Campia Turzii (Cluj) si Roznov (Neamt), cu o capacitate de productie totala de circa 700.000 de tone pe an.
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter