Anul 2023 ar putea fi unul mai dificil pentru piata de instalatii si echipamente HVAC, avand in vedere o infranare a dezvoltarii sectorului de constructii de cladiri, vizibila inca de la finalul anului trecut. Enikő Péter, Managing Director la Uniprest Instal, spune insa ca, pe termen mediu si lung, acest domeniu de activitate o sa creasca, pe fondul volumului investitiilor si al economiei nationale.
"2022 a fost un an atipic, care a dezechilibrat aproape toate industriile, inclusiv pe cea de instalatii, HVAC si constructii. Economia incepuse sa dea semne de revenire dupa efectele negative ale pandemiei, dar in a doua parte a anului au inceput sa apara efectele izbucnirii razboiului din Ucraina: piata materiilor prime se confrunta cu noi provocari, preturile la energie si gaze cresteau, inflatie mare, probleme legate de capacitatea de productie si un nivel foarte ridicat de impredictibilitate. Prin urmare, in a doua parte a lui 2022, piata era deja pe un trend descrescator, care anunta o franare a dezvoltarii constructiilor in viitorul apropiat. Pentru 2023, estimam ca scaderile vor continua. Pentru ca piata de instalatii si HVAC depinde foarte mult de sectorul constructiilor, credem ca principalele amenintari pentru zona de constructii din urmatoarea perioada vor fi politicile anti-inflationiste si instabilitatea pietelor de comert international, ca urmare a razboiului din Ucraina. La toate acestea se adauga provocarile pe care le avem deja cu cresterea costurilor materialelor si al energiei. Insa, pe termen mediu si lung, ne asteptam ca piata constructiilor si a instalatiilor sa creasca, pe fondul volumului investitiilor si al economiei nationale, in ansamblul ei (cresterea PIB-ului in 2023 cu 4,4% si in 2024 cu 4,8%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza). De asemenea, disponibilitatea fondurilor europene, inclusiv PNRR, va determina o crestere a pietei si o revenire semnificativa", a declarat Enikő Péter.
Business in crestere in 2023
In acest context, Uniprest Instal a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 275 milioane de lei, in crestere cu 17% fata de nivelul din 2021. Reprezentanta companiei spune, insa, ca este dificil de prognozat cum va arata piata in 2023, pentru ca gradul de incertitudine este mare si afecteaza planurile investitorilor. "Pentru anul 2023 operam cu doua scenarii de lucru in ceea ce priveste strategia noastra de business: primul prevede o crestere de 5-10%, iar al doilea, mai optimist, o evolutie de 20%. Analizam constant evolutia pietei si ne adaptam permanent pentru a ne asigura ca, pe de o parte, avem un business sanatos si din punct de vedere financiar, iar in acelasi timp, oferim clientilor si furnizorilor nostri ecosistemul in care si ei, la randul lor, vor avea un business sanatos si eficient. Credem in a creste impreuna - cu atat mai mult in vremuri marcate de impredictibilitate", a mai spus Enikő Péter
Produsele livrate de Uniprest Instal se regasesc in foarte multe proiecte rezidentiale, comerciale si industriale, de la dezvoltari de hale de productie pana la renovari de aeroporturi. Cateva exemple sunt: Aeroportul International Transilvania din Targu Mures, unde a fost implementat un sistem de cazane Remeha in cascada; Complexul balnear Ocna Mures, cu sistem de cazane Remeha in cascada, cu o putere termica instalata de 1,5 MW, pompe de circulatie Grundfos si presurizare statica Reflex; Hotelul Hilton Targu Mures, cu un sistem de tevi si fitinguri de la Uponor si bai dotate cu obiecte sanitare Laufen si baterii Hansgrohe.
Uniprest Instal este prezent la nivel national prin depozite si 9 puncte de lucru in Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Sibiu si Timisoara.
In oferta companiei sunt disponibile instalatii pentru sectoarele de gaz, termice, apa, sanitare, energie verde si AC/ventilatie, branduri de renume international, iar portofoliul se extinde permanent. "Contextul geopolitic actual a crescut si nevoia de eficienta si optimizare. Produsele care aduc eficienta sporita si tehnologiile care produc sau folosesc energie regenerabila, de exemplu sistemele fotovoltaice, pompele de caldura, au avut un trend peste media pietei. Aceste produse se afla in portofoliul nostru, pe langa alte 7.000 de articole stocabile si alte 300.000 disponibile la comanda. Suntem, de asemenea, unici distribuitori ai produselor Remeha, Comisa si Haka in Romania", a adaugat Enikő Péter.
Noi planuri de investitii
In 2022, Uniprest Instal a alocat peste un milion de euro in dezvoltarea infrastructurii, digitalizare si extinderea echipei, care s-a marit de la 200 la 240 de angajati. In 2023, compania va continua investitiile in dezvoltarea infrastructurii, logistica, parc auto, transparentizarea si digitalizarea proceselor, dar si in dezvoltarea ecosistemului pe care il pune la dispozitia clientilor si partenerilor.
"Un prim exemplu in acest sens este ca, incepand de anul acesta, aducem participantilor la EXPO Uniprest know-how si expertiza pe arii de interes complementare afacerilor pe care acestia le dezvolta: marketing & comunicare, vanzari, juridic si HR. Workshop-urile vor fi sustinute de specialisti in domeniu, care timp de 60 de minute vor impartasi audientei informatii, notiuni si strategii care sa ajute antreprenorii prezenti in sala, vor discuta aplicat pe exemple concrete, iar la final vor raspunde intrebarilor participantilor. In plus, incepand cu luna octombrie a anului trecut, trimitem catre o baza de date cu peste 1.500 de membri, un newsletter cu informatii la zi despre industria de constructii, piata imobiliara, economia Romaniei si know-how care sa-i ajute pe partenerii si colaboratorii nostri sa ia decizii de business mai bine informate si argumentate. Pregatim, de asemenea, alte cateva proiecte care vin in sprijinul profesionistilor in instalatii, HVAC si echipamente de incalzire/ racire din Romania si despre care vom oferi mai multe detalii in curand", a precizat Enikő Péter.
De asemenea, eficienta energetica, de la cadrul legal la instrumentele necesare obtinerii sale, este una dintre principalele preocupari pe termen scurt, mediu si lung ale companiei.