Furnizorul de echipamente HVAC SIG Air Handling Romania, ce a functionat pana in primavara acestui an sub numele Air Trade Centre, a raportat vanzari de circa doua milioane de euro in primele sase luni din 2016, nivel similar celui inregistrat la jumatatea anului trecut. In 2015, cifra de afaceri a companiei s-a situat la 3,5 milioane de euro, iar pentru anul in curs conducerea societatii nu estimeaza o crestere spectaculoasa. Sig Air Handling face parte din grupul britanic SIG, cotat la bursa din Londra, cu o cifra de afaceri de 3,2 miliarde euro anual.
Interviu cu Marius Leucutia (46 de ani), director general al SIG Air Handling Romania.
- Ce previziuni aveti privind piata sistemelor HVAC, pe termen scurt si mediu?
- Mai intai, voi face o distinctie intre piata sistemelor HVAC din Europa de Vest si cea din tara noastra. In Occident, aceasta industrie creste anual cu mai mult de 7%, datorita atat constructiilor noi, moderne, eficiente energetic, cat si interesului sporit pentru calitatea aerului din interiorul tuturor tipurilor de cladiri, mai ales ca ne petrecem aproximativ 80% din timp in interior. Aerul interior poate fi de pana la cincizeci de ori mai poluat decat cel exterior, iar un aer de buna calitate creste, conform studiilor de specialitate, productivitatea in birouri cu 10% si abilitatile de invatare ale copiilor cu 15%. In Romania, evolutia din domeniu a ramas modesta, investitiile imobiliare in sectorul nerezidential cresc si in afara Capitalei, dar proiectele mari sunt abia in faze incipiente (PUZ, studii de fezabilitate etc.) si ramane de vazut cate dintre acestea vor fi definitivate. Urmand aceasta directie, este de asteptat ca in urmatorul an sa fie o dinamica mai accentuata in sectorul HVAC. Referitor la noile norme europene, acestea aduc modificari suplimentare legate de eficienta energetica (ERP 2016, Eurovent etc.). Cresterea eficientei energetice duce, implicit, la scumpirea echipamentelor, dar o simulare pe termen mediu sau lung arata avantajele financiare nete pentru investitor. De altfel, nu mai sunt acceptate in proiectele noi sisteme de ventilatie care nu respecta normele actuale.
- Ce efecte are asupra pietei concurenta puternica din domeniu?
- Piata este inca in formare si asezare. Sectorul este dominat de reprezentantele marilor firme din domeniul HVAC, care sunt concentrate pe o singura categorie de echipamente (ori cel mult, doua sau trei), dar si de alte companii "generaliste", care ofera toata gama de echipamente HVAC necesare unui proiect, de la tubulatura si grilele cele mai simple, pana la sisteme complexe de tratare si conditionare a aerului, asa cum suntem noi, Sig Air Handling. In prezent, nivelul concurentei este destul de ridicat, cele mai multe societati axandu-se mai ales pe nivelul de pret si foarte putin pe diferentierea in functie de calitate si performantele tehnice. Echipamentele si produsele comercializate de compania noastra sunt conforme Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD, 2010/31/EU), in vederea asigurarii calitatii aerului interior (CAI), a confortului termic si a performantelor energetice.
- Ce tipuri de produse s-au comercializat cel mai bine, in acest an?
- In acest an, cel mai mult a crescut cererea pentru sistemele de protectie la fum si incendii (+30%), mai ales ca, in urma tragediei de la clubul Colectiv din Bucuresti, normele si respectarea acestora au devenit stricte, iar noi ne-am specializat in acest domeniu. Protectia la incendiu inseamna sisteme de ventilatii inteligente, care reactioneaza corect si sigur atunci cand apar pericole. In acest caz, lucram cu doua companii renumite din domeniu, Rf Technology - Belgia si Flakt Woods - Suedia, cu care am realizat proiecte de succes. In ceea ce priveste echipamentele de tratare si conditionare a aerului, obiectivul nostru este sa promovam echipamentele cu certificare Eurovent produse de companiile de renume cu care colaboram: Thermocold - Italia, pentru sisteme multifunctionale de inalta eficienta si Salda - Lituania, cu o gama completa de sisteme de distributie, ventilatie si tratare a aerului. Legat de distributia geografica, pentru noi, Capitala si zonele limitrofe au avut cea mai mare pondere. In urmatorii ani, dupa cum observ dinamica pietei, vor urma si alte orase mari ale tarii.