Criza sanitara fara precedent prin care trecem acum cu totii impune sa regandim modul in care ne protejam sanatatea la locul de munca, felul in care putem impiedica transmiterea agentilor patogeni prin instalatiile de incalzire, ventilare si climatizare (HVAC), dar si importanta dimensionarii corecte a debitelor de aer proaspat din incaperi, arata un comunicat al initiativei Romania Eficienta. Organizatia prezinta o serie de recomandari practice privind modul de operare si exploatare a instalatiilor din cladiri, pentru a preveni raspandirea la locul de munca a bolii cauzate de virusul SARS-CoV-2, pe baza recomandarilor Federatiei Asociatiilor Europene de Incalzire, Ventilare si Aer Conditionat (REHVA).
Tinand cont de modul foarte probabil de transmitere pe cale aeriana a virusului SARS-CoV-2, se deduce ca sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului, cat si la reducerea ratei de transmitere. Particulele de mici dimensiuni pot fi transmise prin sistemele de ventilare, asa cum s-a dovedit in cazul tuberculozei, pojarului, gripei si febrei tifoide. Asadar, o cerinta preliminara pentru orice strategie de protectie in cladiri este ca sistemul HVAC sa fie bine proiectat, executat, pus in functiune si intretinut, arata specialistii.
Unele solutii nu sunt legate direct de instalatii, ci de actiune preventiva rezonabila. De exemplu, locurile de munca sa mai putin aglomerate, cu respectarea regulilor specifice de distantare sociala a oamenilor in incapere.
Recomandari practice pentru utilizarea instalatiilor
La momentul actual, sunt necesare toate eforturile pentru a gestiona pandemia Covid-19 pe toate fronturile. Persistenta SARS-CoV-2 sub forma de bioaerosoli in curentii de aer din cladiri este mai pronuntata in mediile reci, uscate si fara lumina naturala.
REHVA sintetizeaza sfaturile privind operarea si exploatarea instalatiilor din cladiri in zonele cu focar de coronavirus, cu scopul evitarii raspandirii virusului ca urmare a unor factori ce tin de instalatiile de incalzire, ventilare si climatizare (HVAC) si de instalatiile sanitare.
Sfaturile de mai jos sunt cu titlu de indrumare provizorie.
1. Cresteti debitele de aer de introducere/ evacuare in sistemele de ventilare
Virusul SARS-CoV-2 a fost identificat in filtrele ventilatoarelor din camerele unde erau izolate persoanele infectate. Acest mecanism implica faptul ca pastrarea distantei de 1-2 m fata de persoanele infectate ar putea sa nu fie suficienta. Totodata, intensificarea ratei de ventilare cu aer proaspat din exterior este utila, intrucat ajuta la diluarea concentratiei de particule de virus din cladire si chiar si de pe suprafete.
In cladirile cu sisteme de ventilare mecanica, se recomanda un timp de functionare prelungit al acestor sisteme. O solutie preferabila este mentinerea in functiune a instalatiei de ventilare 24/7, cu debite de ventilare reduse atunci cand oamenii nu sunt in incaperi. Sfatul general este de a introduce cat mai mult posibil aer proaspat din exterior.
Ventilarea naturala, prin intermediul ferestrelor, trebuie folosita cat mai mult. Se pot deschide ferestrele timp de aproximativ 15 minute atunci la intrarea in incapere, mai ales atunci cand incaperea a fost ocupata de altii in prealabil.
Daca numarul de angajati este redus, angajatii prezenti nu trebuie concentrati in zone mai mici, ci trebuie marita distanta dintre ei pentru a favoriza efectul de curatare prin ventilare.
Sistemele de ventilare de evacuare a aerului viciat din toalete trebuie sa fie functioneze in permanenta. Daca facem ventilare din anumite zone ale cladirii in alta, de exemplu transmitand aerul din birou spre zona de holuri, acest lucru trebuie stopat in perioada pandemiei cu coronavirus.
2. Utilizarea cu precautie a sistemelor de recuperare a caldurii
In anumite conditii, particulele de virus din aerul extras pot reintra in cladire.
Sistemele de recuperare a caldurii pot transporta virusul atasat particulelor din partea de evacuare a aerului in partea de introducere, prin scurgeri/infiltratii.
In schimbatoarele de caldura rotative, particulele se depun pe partea de evacuare a suprafetei schimbatorului de caldura, dupa care ar putea fi resuspendate atunci cand schimbatorul de caldura se roteste spre partea de introducere a aerului. Prin urmare, se recomanda oprirea (temporara) a schimbatoarelor de caldura rotative in timpul pandemiei Covid-19.
3. Nu utilizati recircularea
Particulele de virus din tubulaturile de evacuare pot, de asemenea, sa reintre intr-o cladire atunci cand centralele de tratare aerului sunt echipate cu chesoane de recirculare. Se recomanda, astfel, evitarea recircularii centralizate in timpul pandemiei Covid-19; se recomanda inchiderea clapetelor de recirculare prin sistemul automat de management al cladirii sau manual.
In cazul in care se evita recircularea centralizata, pot aparea probleme de diminuare a capacitatii de racire sau de incalzire a spatiului. Acest lucru trebuie acceptat, deoarece este mai importanta prevenirea contaminarii si protectia sanatatii publice decat asigurarea confortului termic.
Atunci cand este posibil, sistemele de climatizare care utilizeaza componente pentru recirculare locala a aerului interior, cum ar fi ventilo-convectoarele, trebuie oprite, de asemenea, pentru a se evita raspandirea particulelor de virus la nivelul intregii incaperi. Ventilatoarele acestor unitati au filtre grosiere, care practic nu filtreaza particule cu virusuri. Daca nu este posibil sa fie oprite, aceste unitati trebuie incluse in programe de curatare, deoarece pot colecta particule ca orice alta suprafata din camera.
4. Aparatele de purificare a aerului
Aparatele de purificare a aerului din incaperi indeparteaza eficient particulele din aer, ceea ce asigura un efect similar cu ventilarea. Pentru a fi eficiente, purificatoarele de aer trebuie sa aiba cel putin eficienta filtrului HEPA.
Daca se decide utilizarea unui purificator de aer - desi, din nou, cresterea aportului de aer proaspat prin ventilare regulata este adesea mult mai eficienta - se recomanda amplasarea aparatului in apropierea zonei de respiratie.
De asemenea, eficient in eliminarea bacteriilor si virusurilor, se poate instala un echipament special de curatare UV in zona de admisie a aerului, insa aceasta este in mod normal utilizat pentru echipamentele din institutiile spitalicesti si cele de asistenta medicala.
5. Purtati masca de protectie chiar si la birou
Cat de eficiente sunt masurile de distantare sociala? Sunt cei doi metri de distanta intre persoane suficienti intr-o incapere sau in aer liber?
Un stranut poate face ca particulele sa fie propagate pana la o distanta de 8 metri, generand particule fine care nu mai sunt picaturi, ci se pot transmite aerian. La fel, prin tuse, distanta de propagare poate ajunge la 5 metri.
Reiese de aici importanta portului de masca de catre utilizatorii unei cladiri, pentru ca reprezinta o bariera pentru propagarea particulelor si picaturilor eliminate prin stranut si tuse.