Dupa un an 2021 in care nu s-au inregistrat modificari substantiale in domeniul HVAC, in perioada urmatoare vor fi schimbari majore pe piata, cu precadere in ceea ce priveste noile tehnologii si solutii care combina sursele traditionale si cele alternative de energie. Astfel, potrivit lui Valeriu Timofan, manager general al Hoval Romania - filiala autohtona a producatorului de echipamente HVAC Hoval din Liechtenstein, in toate domeniile de aplicatie pentru HVAC (rezidential, comercial si industrial) se vor cauta noi solutii. Tendinta va fi, cu siguranta, catre solutiile de sistem, care sa permita combinarea diverselor surse de energie astfel incat sa se raspunda atat normelor nZEB, precum si celor de eficienta ERP. La toate acestea, se vor adauga identificarea de solutii care sa conduca la economii importante de combustibil, atat pentru gazul natural, cat si pentru energia electrica, precizeaza managerul.
In acest context, cifra de afaceri a companiei Hoval in 2021 a inregistrat o crestere de aproximativ 10% comparativ cu anul 2020. Pentru 2022, conducerea companiei estimeaza o crestere intre 10% si 15%. "In estimarea de crestere, avem in vedere posibilitatea reala creata de provocarile urmatoarei perioade, care vor impune utilizarea solutiilor de sisteme HVAC pentru care compania Hoval este pregatita, atat prin gama diversificata de produse, cat si prin posibilitatile de interconectare a acestora, in vederea eficientizarii functionale, dar si din punct de vedere al consumului care sa conduca la performante atat in ceea ce priveste consumul de energie, cat si reducerea emisiilor. Hoval actioneaza, de mai bine de 30 de ani, avand ca obiectiv responsabilitatea pentru energie si mediu", a declarat Valeriu Timofan.
Pentru anii urmatori, obiectivul Hoval este de a face cat mai accesibile solutiile de sistem atat pentru domeniul de proiectare HVAC, cat si pentru dezvoltatori si investitori, precum si pentru firmele de instalatii. "Urmarim ca in urmatoarea perioada sa popularizam solutiile de sistem care sa includa tehnologiile de condensare, pompele de caldura si, foarte important, modulele de transfer termic. Nu in ultimul rand, avem ca obiectiv introducerea unor echipe noi in domeniul ventilatiei, destinate, cu precadere, centrelor logistice si spatiilor de depozitare, precum si aplicatiilor din industria producatorilor din domeniul auto. Tinand cont de faptul ca este prevazuta/ urmeaza sa fie reglementata utilizarea cazanelor murale, vedem acest lucru ca pe o oportunitate de promovare a sistemelor centralizate si a celor de termoficare", a mai precizat reprezentantul Hoval Romania.
Solutii inovatoare pentru proiecte de anvergura
In ultima perioada, compania Hoval a livrat solutii atat pentru domeniul rezidential - sistemele
centralizate propuse pentru preparare ACM si incalzirii destinate blocurilor de locuinte si cladirilor de birouri, precum si solutii complexe in sistemul industrial, in ceea ce priveste partea de productie
prin intermediul cazanelor in condensare de inalta performanta UltraGas 2, dar si sistemele de ventilatie. "Toate acestea au fost posibile avand in vedere dezvoltarea continua realizata de Hoval pentru produsele aflate in gama de fabricatie, in acest sens, mentionez ca in anul 2021 a fost lansat noul model de cazan in condensare. Bazat pe prima generatie de cazane in condensare UltraGas® - care a fost incercata si testata timp de peste 20 de ani - modelul succesor este dotat cu un schimbator de caldura Hoval TurboFer®, brevetat pentru o eficienta si mai mare, combinat cu un design futurist, fiind compact si rezistent in exploatare. Cazanul in condensare pe gaz UltraGas® 2 poate functiona inclusiv pe biometan si hidrogen, echipat complet pentru tranzitia energetica in curs, de la gaz la biometan, si pentru un viitor mai ecologic, alimentat cu hidrogen - stabilind astfel un nou punct de referinta pentru proiectele de renovare si constructiile noi, pentru cladirile multifamiliale, micile spatii comerciale, proprietatile de dimensiuni medii, siturile industriale si centralele mari", a explicat Valeriu Timofan.
***
Avand o experienta de peste 70 ani, grupul Hoval dezvolta si furnizeaza solutii premium de incalzire, ventilatie si conditionarea aerului. Solutiile furnizate de companie se regasesc in cele mai importante cladiri din lume, precum Windsor Palace, palatul Vatican si cladirea Burj Khalifa. In Romania, compania a livrat sisteme de incalzire si ventilatie pentru cladiri industriale, comerciale si publice, precum: Coca Cola Ploiesti, Continental Brasov, Universitatea Bucuresti, Liberty Technology Park Cluj etc.