RO EN
Coșul este gol

FREEDONIA: Crestere anuala de 6,1% a cererii de echipamente termotehnice

Cererea globala de produse HVAC si de refrigerare prezinta tendinte de majorare semnificativa in urmatorii ani, potrivit celui mai recent studiu specializat realizat de compania nord-americana de cercetare a pietei, Freedonia Group. Astfel, industria mondiala a echipamentelor termice, de ventilare si aer conditionat ar putea creste cu 6,1% pe an pana in 2016, cand ar urma sa inregistreze o valoare totala de 107 miliarde USD. Aceasta rata de evolutie este chiar mai dinamica fata de cea din perioada 2006-2011, ce a inclus in mare parte reducerile inregistrate in perioada de recesiune a tarilor dezvoltate din 2009-2011. Redresarea economiei globale si imbunatatirea corespunzatoare in activitatea de constructii in cadrul mai multor piete-cheie, in special in SUA, vor genera castiguri importante pentru companiile specializate, potrivit studiului. Cu o rata de crestere anuala de 7,6% proiectata in urmatorii patru ani, America de Nord ar putea consemna cel mai rapid progres mediu pana in 2016, impulsionat mai ales prin revigorarea economica a SUA. Castigurile specifice din Canada vor fi mai mici, acestea reflectand deja rate mari de evolutie a pietei constructiilor, mai putin afectata de recesiunea globala. In ceea ce priveste regiunea Asia-Pacific, sporirea vanzarilor de sisteme HVAC va depasi media mondiala, urmand a inregistra salturi de 6,1% pe an pana in 2016, insa trebuie specificat faptul ca in aceasta zona geografica se afla patru dintre pietele ce inregistreaza cele mai mari cereri de echipamente. China va raporta, astfel, cele mai semnificative evolutii, pana in 2016 urmand a fi responsabila pentru consumul a peste 30% din sistemele livrate la nivel global. In ansamblu, cererea din America Centrala si de Sud va spori cu 5,2% pe an, cea din zona Africa/Orientul Mijlociu cu 5%, in timp ce in Europa de Est vor fi consemnate evolutii anuale de 4,7%, iar in Europa de Vest, de 4,2%.
 
Pompele de caldura vor inregistra cele mai rapide evolutii
Potrivit studiului Freedonia, pompele de caldura vor continua sa inregistreze cea mai rapida crestere, avand in vedere capacitatea acestora de a asigura un climat optim atat in sezonul cald, cat si in timpul celui rece, precum si datorita performantelor deosebite in ceea ce priveste eficienta energetica a sistemelor. Conform unor date publicate de Asociatia Europeana a Furnizorilor de Pompe de Caldura (EHPA), la nivel international pot fi luate mai multe masuri pentru promovarea acestei tehnologii inovatoare, in special in ceea ce priveste facilitarea financiara a achizitiei acestui tip de echipamente, cum au fost cele aplicate in Germania, Cehia si Franta. "Aceste masuri ar avea rezultate benefice in Polonia, unde numarul de sisteme vandute ar putea creste de la 6.000 de unitati in prezent, la peste 100.000 in 2016. Totusi, fara un sprijin financiar extern, piata poloneza a pompelor de caldura nu va depasi 20.000 de sisteme comercializate anual in urmatorii patru ani", se arata intr-o analiza a EHPA. La randul sau, piata pompelor de caldura din Austria se situa, anul trecut, la circa 12.000 de unitati (in crestere cu aproximativ 10% fata de nivelul din 2011), in timp ce vanzarile din Ungaria nu au depasit 1.000 de echipamente pe an in ultimii trei ani (la nivel national fiind instalate, in total, putin peste 5.000 de sisteme). In ansamblu, pe plan european, incepand din 2005 s-au comercializat circa 4,5 milioane de pompe de caldura, ceea ce genereaza economii de energie finala de 43,95 TWh si de energie primara de 18,44 TWh si produc 34,89 Twh de energie regenerabila din aer, apa si sol, ce sunt raspunzatoare de diminuarea cu 8,13 milioane de tone a emisiilor de gaze cu efect de sera. De asemenea, pompele de caldura reprezinta o industrie cu o cifra de afaceri de circa 6 miliarde euro, ce angajeaza circa 35.000 de persoane numai in Europa. Lider pe piata europeana a pompelor de caldura montate pana la finele lui 2011 este Italia (127.819 unitati), urmata de Franta (118.905), Suedia (106.775), Norvegia (83.458), Spania (75.392), Finlanda (72.267) si Germania (65.873 de sisteme).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter