Eficienta ridicata, rentabilitatea investitiei pe termen lung si impactul redus asupra mediului sunt principalele motive pentru care tot mai multi romani considera ca merita sa investeasca in pompe de caldura de inalta calitate, arata datele unui studiu recent GfK, initiat de Daikin Central Europe in Romania si in alte opt tari din Europa Centrala si de Est (ECE). Fiind o solutie de pana la patru ori mai eficienta decat centralele termice pe gaz, pompele de caldura devin alegerea preferata pentru incalzirea casei, atat in randul respondentilor care planifica in viitorul apropiat achizitia unei proprietati, cat si printre cei care cauta sa inlocuiasca echipamente de incalzire existente.
Fiecare kilowatt de energie electrica utilizat de o pompa de caldura genereaza intre 3 si 4 kilowati de caldura regenerabila din aer, ceea ce reprezinta o sporire a eficientei cu 300-400% si, implicit, o reducere semnificativa a costurilor anuale pentru incalzire, conform specialistilor Daikin, lider de piata in tehnologia pompelor de caldura. Daca pentru respondentii din Romania eficienta ar fi principalul beneficiu pentru care ar alege instalarea unei pompe de caldura, in Austria, 45 % dintre respondenti au mentionat pompele de caldura ca fiind sistemul lor de incalzire preferat deoarece sunt ecologice, asigura economie de energie si sunt ieftine. Pentru 40% dintre respondentii polonezi un argument puternic pentru o astfel de alegere este respectarea mediului, iar cei mai multi dintre respondentii cehi (35%) si slovaci (29%), ar prefera o pompa de caldura datorita economiei oferite de aceasta tehnologie si caracteristicile de economisire a energiei.
Pretul este principalul argument convingator in randul a 59% dintre respondentii din Slovenia, care prefera o pompa de caldura ca sistem de incalzire pentru viitor, pe cand in Croatia, in afara de pretul rezonabil, pentru 33% dintre respondenti exista si asteptarea ca aceasta sa fie ecologica. Preferintele sunt uniforme in Ungaria, 24% dintre respondenti preferand o pompa de caldura ca solutie de incalzire datorita impactului redus asupra mediului si eficientei in materie de costuri, in timp ce 23% prefera in continuare centralele termice pe gaz datorita pretului si confortului oferit. La polul opus, in Bulgaria, aparatele de aer conditionat reprezinta cel mai popular sistem de incalzire si racire (51% dintre respondenti), iar in Romania, 50% dintre respondenti ar opta in continuare pentru o centrala termica pe gaz, datorita accesului facil la retea si preturilor plafonate.
Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeana privind impactul asupra climei, un stimul important pentru cresterea cererii de pompe de caldura este reprezentat de inlocuirea centralelor termice existente. Aceleasi date GfK arata ca intentia cea mai puternica de a trece de la centralele termice pe gaz la pompe de caldura este in Austria, dar si in Polonia, pompele de caldura se dovedesc a fi in viitor un inlocuitor eficient pentru termoficarea centralizata. Si in Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Ungaria si Romania, preferinta pentru pompele de caldura este in crestere, spre deosebire de Bulgaria, unde aceasta tehnologie este cel mai putin populara.
"Pompele de caldura reprezinta una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranzitia energetica in Europa, prin urmare, in multe dintre pietele europene, guvernele ofera stimulente si subventii atractive pentru a face mai usor pentru proprietarii de locuinte procesul de inlocuire a vechilor sisteme de incalzire, cu petrol si gaz sau pe baza de alti combustibili fosili poluanti. Daikin isi consolideaza pozitia de lider in piata pompelor de caldura, atat prin investitii in extinderea capacitatilor de productie, cat si prin extinderea continua a gamei de sisteme de acest tip. De altfel, noua noastra campanie de brand, Exact cum iti place, pune in prim plan nevoile individuale cu privire la confortul de acasa, in ceea ce priveste incalzirea, racirea, aerul curat din interior si prepararea apei calde menajere”, subliniaza Daniel Vasile, Managing Director Daikin Romania.
Piata pompelor de caldura, care a crescut intr-un ritm constant in perioada 2010 - 2020, a accelerat pe fondul introducerii Green Deal si sub influenta planului REPowerEU, atingand 1,6 milioane de unitati instalate in 2022. Tendinta ascendenta va continua si in urmatorii ani, subliniaza expertii Daikin, care estimeaza ca in Europa vor fi instalate 14 milioane de unitati pana in 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi de tip aer-apa. Astfel, 7 din 10 locuinte la nivel european vor fi dotate cu o pompa de caldura, comparativ cu 2 din 10 in prezent, majoritatea fiind tip aer-apa. Romania se aliniaza tendintelor de crestere, cu o triplare a vanzarilor in ultimul an.
Daikin, lider de piata in tehnologia pompelor de caldura, a instalat 1,2 milioane de pompe de caldura tip aer-apa in Europa din 2006 pana in prezent si sustine cresterea accelerata a pietei prin investitii continue in dezvoltarea capacitatilor de productie si in produse inovatoare. Astfel, cu o experienta de peste 90 de ani in proiectarea si fabricarea de tehnologii inovatoare de incalzire si racire, isi extinde gama de sisteme de acest tip cu Altherma 3 R MT, creata special pentru proiecte de renovare. Printre multe alte caracteristici de ultima generatie, cea mai noua alternativa pentru inlocuirea centralei termice vechi din portofoliul de pompe de caldura Daikin poate fi conectata la caloriferele existente, la incalzirea prin pardoseala, la un rezervor de apa calda compatibil sau chiar si la panourile solare.
O comparatie a eficientei realizata de Daikin indica faptul ca pompa de caldura Daikin Altherma 3 R MT, lansata recent, este de trei pana la patru ori mai eficienta decat o centrala termica pe gaz sau lemne.
Mai multe informatii sunt disponibile pe hub-ul Home Solutions Daikin si pe pagina Daikin Altherma 3 R MT.
Studiul GfK privind comportamentul de cumparare si de luare a deciziilor cu privire la sistemul de incalzire preferat al proprietarilor de case si al celor care planifica o achizitie/renovare, in viitorul apropiat, a fost desfasurat in mai 2023, pe un esantion de 1.000 de respondenti din fiecare tara - in Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Polonia, Bulgaria, Croatia, Slovenia si Ungaria. Majoritatea respondentilor locuiesc in familii cu doi pana la patru membri, au studii superioare si se incadreaza in intervale de venituri superioare.