Piata locala a sistemelor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului (HVAC) a inregistrat in 2018 al treilea an consecutiv de crestere, in special datorita dezvoltarii segmentului rezidential. Dupa ce in 2017 Institutul National de Statistica (INS) a raportat o crestere de circa 70% a volumului lucrarilor de constructii rezidentiale, datele oficiale indica faptul ca in 2018 au fost finalizate aproape 60.000 de locuinte, un nivel similar celui din 2008, din care circa 60% s-au realizat in mediul urban. Toate aceste locuinte noi au reprezentat un segment important pentru cererea de echipamente HVAC, avand in vedere ca mai toate locuintele noi au incluse aparate de aer conditionat si o pondere foarte mare chiar si centrale termice individuale. La acestea s-a adaugat sectorul de inlocuiri, care atinge in aceasta perioada un nivel maxim, avand in vedere ca a trecut mai bine de un deceniu de la boom-ul imobiliar din 2007-2008 si foarte multe dintre echipamentele instalate atunci au trebuit sau vor trebui schimbate cu unele noi. Un segment aparte pentru cererea de centrale termice este reprezentat de debransari, dar numarul acestora s-a redus considerabil in ultimii ani.
Conform datelor operatorilor din domeniu, piata locala a echipamentelor HVAC a crescut cu aproximativ 10% in 2018 fata de nivelul din 2017, confirmandu-se previziunile de la inceputul anului trecut. Evolutia s-a reflectat si in afacerile principalilor furnizori de sisteme, care au raportat cresteri cuprinse intre 5% si 12% ale vanzarilor.
Pe piata de centrale termice, evaluata la circa 230.000 de unitati ca volum si 125 milioane de euro anual, se estimeaza o crestere de circa 10% in 2019 fata de nivelul din 2018, evolutia fiind generata atat de inlocuiri (care reprezinta aproape jumatate din cerere), cat si de constructiile rezidentiale noi. Sectorul ar urma sa creasca valoric si datorita tendintei beneficiarilor de a achizitiona produse mai performante, cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie care, evident, costa mai mult.
In pofida faptului ca nu exista statistici oficiale cu privire la evolutia sectorului de aparate de aer conditionat, cresterea numarului de locuinte finalizate si segmentul inlocuirilor indica un trend ascendent si in acest domeniu. Directia este confirmata si de evolutia afacerilor furnizorilor specializati. Piata aparatelor de aer conditionat s-a schimbat foarte mult in ultimul deceniu, in acest moment fiind disponibile pe piata produse la preturi mult mai mici si cu tehnologii mai avansate. Disponibilitatea tot mai mare pentru o astfel de achizitie va mentine sectorul pe un trend ascendent si in 2020.
***
Extras din Analia Pietei de Constructii 2019, previziuni pentru 2020-2023, ce include si TOP 500 Antreprenori de Constructii. Pentru a accesa varianta integrala a analizei sectoriale a pietei de constructii din Romania in 2019 si perspective pentru 2020-2023, click aici!