CNTEE Transelectrica SA a semnat contractul de finantare pentru constructia Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Gutinas - Smardan, in valoare de 33,43 milioane de euro. Finantarea europeana nerambursabila a fost obtinuta prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 8. Valoarea totala a investitiei este de 56,76 milioane de euro.
Proiectul va asigura cresterea capacitatii Sistemului Energetic National (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile - noile centrale eoliene instalate in Dobrogea si Moldova. Totodata, proiectul va sprijini eficientizarea interconectarii retelelor de energie electrica dintre Romania si Republica Moldova si va contribui la consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni si linii interne in directiile nord-sud si est-vest pentru finalizarea pietei interne. In plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport al energiei electrice de-a lungul tarmului Marii Negre (Ucraina, Romania, Bulgaria) si spre restul Europei (Black Sea Corridor).
Concret, prin acest contract este asigurata finantarea pentru construirea unei linii electrice de 140 km (138 km linie aeriana si 2 km cablu subteran). Aceasta noua investitie va permite cresterea capacitatii SEN de la 2.200 MW (in 2013) la 3.200 MW (in 2023).
"Linia aeriana, construita pe teritoriul judetelor Bacau, Vrancea si Galati, va permite preluarea in conditii de siguranta a energiei produse din surse regenerabile si transportul acesteia catre centrele de consum si stocare din vestul tarii. Prin finantarea unor investitii precum ca cea propusa de Transelectrica, maximizam folosirea energiei curate in regiune si consolidam rolul Romaniei de actor-cheie al continentului in energia verde", a declarat Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene.