Saulo Spaolanse (37 de ani)
Functia/Firma: presedinte, Schneider Electric Romania;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul energetic.
Conducerea companiei Schneider Electric Romania estimeaza pentru 2012 o majorare a afacerilor de trei ori fata de media pietei in care activeaza, evaluata de presedintele companiei la +2,5% fata de nivelul din 2011. La nivel de grup, in primele trei luni ale anului in curs, holdingul francez a inregistrat venituri totale de 5,4 miliarde euro, in crestere cu 9,4% fata de nivelul aceleiasi perioade din 2011, multumita mai ales politicii de achizitii, ce a culminat cu preluarea unor companii mari, precum Telvent sau Luminous. Pentru intregul an se estimeaza o continuare a trendului ascendent al afacerilor.
- Precizati planurile Schneider Electric Romania pentru anul in curs.
- In principal, avem in vedere majorarea cotei de piata si in acest an, dupa ce rezultatele financiare din 2011 s-au situat deasupra celor estimate initial. Recent, am lansat la nivel national sistemul modular Acti 9, pentru cladirile industriale, dispozitiv care va contribui in mod semnificativ la evolutia afacerilor firmei in perioada urmatoare. Romania reprezinta o piata cu potential pentru acest produs, care constituie, de fapt, o platforma inovatoare bazata pe sistemul Multi 9, utilizat cu succes pana in prezent pe plan local. De asemenea, perspectivele de crestere economica, utilizarea in mod traditional a energiei regenerabile produse furnizate in hidrocentrale si localizarea geografica avantajoasa a tarii reprezinta principalele premise care vor contribui la dezvoltarea afacerilor Schneider Electric. Un alt sistem lansat de curand este constituit de o aplicatie prin care se gestioneaza de la distanta consumul energetic al cladirilor (Remote Energy Management - REM). Acesta este destinat, preponderent, companiilor mici si mijlocii, care nu au nevoie sa investeasca in aplicatii software si hardware complicate. Solutia REM de la Schneider Electric ofera acestor companii posibilitatea de a urmari si intelege cum este utilizata energia, identificand oportunitati de reducere a consumului de electricitate.
- Ce reprezinta pentru companie conceptul de responsabilitate sociala?
- Responsabilitatea sociala si fata de mediu reprezinta, pentru compania noastra, o prioritate, politica grupului bazandu-se pe etica profesionala. De exemplu, prin adoptarea «Principiilor de responsabilitate», un set de reguli publicate pentru prima data in 2002, actualizate in 2009 si completate de politicile sectoriale (de achizitie, calitate, mediu etc.), am oferit tuturor angajatilor un punct de referinta comun pentru un comportament responsabil. De asemenea, in 2010 am desfasurat mai multe programe, inclusiv unul referitor la «Dinamica de responsabilitate si etica», pentru a ne asigura ca toti salariatii cunosc cele mai noi exigente solicitate de managerii grupului. Astfel, in 2011, Schneider Electric a fost una dintre cele doua companii franceze care au fost incluse in lista Ethisphere a celor mai etice 100 de corporatii din lume, in acest an fiind nominalizati din nou in acest clasament. De asemenea, din strategia noastra de promovare a constructiilor durabile si a responsabilitatii fata de mediu face parte participarea la diverse conferinte specializate. Schneider Electric Romania a fost desemnata de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) drept "Compania Sustenabila a Anului", recunoscandu-i-se eforturile sustinute, depuse in 2011, privind promovarea eficientei energetice, a producerii de energie din surse regenerabile si incurajarea unor practici de consum care sa respecte si sa protejeze mediul inconjurator.
- Cum ar putea evolua sectorul energiilor regenerabile pe plan local?
- Avizul pozitiv al Comisiei Europene pentru schema de sprijin in vederea promovarii utilizarii de energie regenerabila va determina cresterea interesului investitorilor straini pentru piata specifica din Romania, considerata a fi cea mai vasta din regiunea de sud-est a Europei. Din informatiile pe care le detinem, au inceput deja sa se concretizeze primele proiecte specializate, numai in zona de vest a tarii fiind identificate mai multe fonduri de investitii care vizeaza dezvoltarea unor astfel de sisteme de productie a energiei. Implementarea proiectelor ce incurajeaza utilizarea energiei provenite din surse alternative este deosebit de importanta, in contextul in care estimam ca nivelul cererii globale de energie se va dubla pana in anul 2050, in timp ce consumul de electricitate din lume va fi de doua ori mai mare incepand din anul 2030. In acelasi timp, cantitatea de dioxid de carbon emisa in atmosfera va trebui redusa cu minimum 50% pana in 2050, pentru a evita orice fel de modificari climatice dramatice.