RO EN
Coșul este gol

ELECTROMAGNETICA si-a modernizat procesele tehnologice de fabricatie

Veniturile totale inregistrate in primul semestru din 2018 de Electromagnetica SA, lider local in productia de echipamente electrice si corpuri de iluminat cu LED, au crescut fata de nivelul perioadei similare a anului anterior, pana la circa 151,7 milioane de lei (aproape 32,6 milioane de euro). Totodata, societatea a redevenit rentabila in perioada de referinta, cand a inregistrat un profit net de 10,78 milioane de lei, dupa o pierdere neta de -8,75 milioane de lei, raportata la 30 iunie 2017.
Conform datelor preliminare transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB), stocurile societatii au crescut, in primul semestru a.c., ajungand la 17,3 milioane de lei. Totodata, la 30 iunie 2018, Electromagnetica avea datorii curente de putin peste 53 milioane de lei, valoarea acestora diminuandu-se usor (-0,1%) fata de nivelul evidentiat la sfarsitul perioadei anterioare si similare de raportare.
Investitiile au fost realizate din surse proprii de finantare
In documentul ce insoteste situatiile financiare individuale si consolidate interimare pe o perioada de 6 luni, incheiata la 30 iunie 2018 (rezultate neauditate), se arata ca, „in ansamblu, activele imobilizate au scazut in primul semestru al anului 2018 cu -0,6%, ca efect al amortizarii cladirilor, echipamentelor tehnologice, aparatelor si utilajelor pentru activitatea de productie, care au depasit ca valoare intrarile de active imobilizate, aspect coroborat cu scaderea imobilizarilor necorporale si cresterea altor active imobilizate (creantele comerciale pe termen lung au crescut cu 10,6%). In primul semestru al anului in curs, s-au inregistrat insa intrari de imobilizari corporale, ca urmare a investitiilor in modernizarea proceselor tehnologice de fabricatie. Investitiile au fost realizate din surse proprii de finantare. In acelasi timp, creantele comerciale pe termen scurt au crescut cu 14%, ca urmare a cresterii vanzarilor prin credit furnizor. Totalul activelor circulante a sporit cu 16,4%, fata de inceputul perioadei de raportare, sub influenta cresterii disponibilitatilor banesti, a stocurilor si creantelor comerciale. In consecinta, disponibilitatile banesti la finele primului semestru din 2018 au crescut cu 36,5% fata de inceputul anului in curs atat din cresterea activitatii pe unele segmente, cat si datorita amanarii unor investitii pentru perioada urmatoare. Din numerarul disponibil, o cota de 56% este rezervata pentru garantarea unor obligatii (cash colateral)”.
Potrivit raportului administratorilor, la data de 30 iunie 2018, capitalurile proprii au ajuns la un nivel de 327.075.406 lei, inregistrand o crestere de 3,5% fata de sfarsitul anului 2017, datorita profitului net de 10.781.326 lei generat in perioada de raportare. Un aspect deosebit, ce trebuie mentionat, este acela ca societatea nu are contractate credite bancare pe termen lung la 30 iunie 2018, iar creditele pe termen scurt au fost rambursate integral. Celelalte datorii pe termen lung s-au situat la un nivel scazut, mai mic cu -1,1% decat la sfarsitul anului 2017.
Productia se indreapta mai ales spre export
Administratorii Electromagnetica SA mai precizeaza in raport ca „elementele care au determinat rezultatul din semestrul intai al anului in curs au fost influentate in principal de volumul productiei, care a crescut cu 1,06%, in contextul majorarii vanzarilor de corpuri de iluminat cu LED si a vanzarilor de contoare si sisteme de telegestiune. O influenta marginala au exercitat-o si scaderile la anumite grupe de produse, precum cele ce presupun injectia de mase plastice si matrite, dar ponderea acestora in cifra de afaceri este relativ mica). Ar mai trebui semnalata, la acest capitol, cresterea semnificativa a activitatii de productie si furnizare de energie. In alta ordine de idei, societatea nu a vandut sau oprit segmente de activitate in cursul primului semestru al anului 2018 si nici nu se preconizeaza asemenea modificari. Mai mult, se incearca dezvoltarea si promovarea statiilor de alimentare a autovehiculelor electrice, dar aceasta activitate este influentata si de ritmul de dezvoltare a acestei piete in Romania”.
Alte date comunicate de conducerea companiei indica faptul ca atat marja EBIT, cat si cea a EBITDA au inregistrat valori pozitive de 7,53%, respectiv 10,34%. Dupa cum se arata anterior, productia a inregistrat o crestere globala de 1,06%. Dintre grupele de produse cu pondere mare in rulaj, au inregistrat cresteri contoarele si sistemele de telegestiune (281%) si corpurile de iluminat cu LED (8,5%), in timp ce declinuri s-au raportat pentru aparatajul electric de joasa tensiune (-2%), injectia de mase plastice (-11%), activitatea de fabricare a matritelor (-60%) si productia de energie in microhidrocentrale (-10%). activitate care este influentata foarte mult de starea vremii, respectiv de regimul hidrologic.
„Din punctul de vedere al pietelor de desfacere, vanzarile pe piata interna au ramas aproape la fel, iar exporturile s-au majorat cu +5,4%, ca urmare a cresterii comenzilor de corpuri de iluminat cu LED”, se mai arata in raportul administratorilor, semnat de Eugen Scheusan, director general, si Cristina Florea, director economic.
***
Electromagnetica SA este o companie industriala ce are capital autohton si activeaza in domeniul productiei de echipamente de masurare si distributie a energiei electrice, sisteme de iluminat cu LED, aparataj electric de joasa tensiune, subansambluri pentru fabricatia de automobile, echipamente de siguranta a traficului feroviar, matrite si injectia de mase plastice, precum si in domeniul productiei de energie electrica din surse regenerabile, a serviciilor de furnizare de energie electrica si de inchiriere. Compania detine un portofoliu de 10 microhidrocentrale, situate in bazinul raului Suceava, cu o putere instalata de 5,4 MW. In 2017, cu 577 de salariati, societatea a inregistrat o cifra de afaceri neta de circa 224,96 milioane de lei si o pierdere neta de -15,37 milioane de lei. Principalii actionari ai Electromagnetica SA sunt Asociatia PAS Electromagnetica (29,63%) si SIF Oltenia (25,4%), la care se adauga alti actionari (persoane fizice si juridice), cu 44,97%. Electromagnetica SA este listata la categoria Premium a BVB, fiind tranzactionata cu simbolul de piata ELMA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter