Anul 2022 a fost unul tumultuos, insa acum este momentul sa ne uitam spre 2023 si sa vedem care sunt principalele tendinte ce vor modela sectoarele constructiilor comerciale, industriale si rezidentiale. Deloc surprinzator, energia este tema principala.
Penuria de energie care a aparut in Europa, dar nu numai, urmare a cererii tot mai crescute dupa criza Covid, a fost accentuata de razboiul din Ucraina. Aceasta stare de fapt a provocat o reducere fara precedent a ofertei, avand drept consecinte eforturile continue ale Uniunii Europene si cele nationale pentru a stimula securitatea energetica. Pietele s-au repozitionat, iar principalii actori si-au restabilit pozitiile in acord cu noile arii de interes.
Reducerea emisiilor de carbon ramane o prioritate la fel de presanta, reuniunea COP27 a Natiunilor Unite din noiembrie oferind un memento urgent – daca el mai era necesar – ca, desi securitatea energetica este importanta, necesitatea de a atenua schimbarile climatice este o prioritate. Sectorul constructiilor din Europa are multe de luat in considerare, deoarece raspunde cerintelor din 2023.
Iata care sunt principalele trenduri ce vor influenta segmentul constructiilor in 2023, asa cum au fost ele identificate de specialistii Eaton:
Management imbunatatit al energiei
Guvernele fac tot posibilul pentru a reduce cererea de energie. Grupul de reflectie independent de la Bruegel, a pregatit un rezumat pentru fiecare tara cu o gama de masuri adoptate, care arata diversitatea abordarii: raspunsurile politicii fiscale nationale la criza energetica. Pentru proprietarii de cladiri de pretutindeni, scopul comun este nevoia de a gestiona energia cu grija si diferit.
Utilizarea strategica a sistemelor de stocare a energiei va fi o optiune favorizata de multi. Cu beneficiul stocarii energiei, compania sau dezvoltatorul de locuinte poate inmagazina energie in afara intervalelor de varf, plus cea pe care o genereaza din surse regenerabile, pentru a o folosi cum si cand doresc.
Aceasta schimbare a modelelor de utilizare a energiei, care era deja in curs de dezvoltare, a fost accelerata de criza energetica si de preturile asociate ridicate. Pe parcursul anului 2023, este de asteptat o cerere crescuta pentru sistemele de stocare a energiei.
Termenele limita de reglementare
Actiunile de reducere a consumului de energie sunt determinate de termenele limita de reglementare, iar eforturile de a respecta aceste termene se vor intensifica in 2023. Tarile UE au fost insarcinate cu implementarea pachetului legislativ Fit-for-55, menit sa conduca economii intregi catre o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, iar unele cerinte au fost revizuite in crestere in 2022 pentru a sprijini initiativa REPowerEU.
REPowerEU va accelera progresul Europei catre securitatea energetica prin niveluri sporite de generare distribuita de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor face din 2023 un an crucial, deoarece proprietarii de cladiri vor trebui sa descopere cum sa reduca atat consumul de energie, cat si emisiile.
Vehicule electrice si surse regenerabile
Proprietarii de cladiri sunt uneori surprinsi cand se discuta despre incarcarea vehiculelor electrice si sursele regenerabile in aceeasi conversatie. Nu este imediat evident pentru ei modul in care infrastructura de incarcare a vehiculelor electrice poate creste eficienta energetica a unei cladiri - dar exact asta se poate intampla datorita cuplarii sectoarelor care implica legarea mai stransa a productiei de energie cu consumul de energie si utilizarea eficienta a energiei regenerabile.
Acest tip de abordare pe care Eaton l-a denumit „Cladiri de tip retea”, pentru proprietatea comerciala si industriala, sau „Casele tip retea”, pentru proprietatea rezidentiala, transforma o cladire intr-un hub energetic, iar in momentul de fata este accesibil pe scara larga.
Asteptati-va sa vedeti mai multi proprietari de cladiri care adopta acest trend in 2023, pe masura ce datele de eliminare treptata a vehiculelor pe benzina si diesel se apropie. Retelele nationale vor deveni tot mai accesate, pentru a permite si incarcarea bidirectionala, deoarece proprietarii statiilor de incarcare a vehiculelor electrice au observat cum ar putea castiga vanzand energie la retea. Acest lucru se intampla deja si castiga popularitate in Norvegia.
Renovare si modernizare
Accentul pe renovare va fi o caracteristica a anului 2023, deoarece proprietarii de cladiri si proprietarii de case incearca sa reduca impactul preturilor ridicate la energie prin modernizarea izolatiei si a activelor precum panourile solare. Un stimulent suplimentar pentru modernizare va veni sub forma unor reglementari nationale care vor decurge din initiative guvernamentale, cum ar fi Directiva revizuita a UE privind performanta energetica a cladirilor (EPBD).
Printre altele, EPBD doreste ca tarile sa impuna incarcarea vehiculelor electrice atat in cladirile noi, cat si in cele renovate, pentru a accelera trecerea la electromobilitate. Majoritatea tarilor, din interiorul si din afara UE, trebuie sa introduca reglementari similare daca nu le au deja.
Renovarea are un rol vital de jucat in tranzitia energetica, deoarece aproximativ 35% din cladirile UE au mai mult de 50 de ani vechime, aproape 75% din stocul de cladiri este considerat ineficient energetic si doar in jur de 1% din fondul de cladiri este renovat in fiecare an. Alte tari europene se confrunta cu probleme similare.
Combaterea deficitului de competente
In Europa lipsesc abilitati de specialitate in domeniul electricitatii, asa ca pregatirea fortei de munca pentru a instala infrastructura necesara pentru tranzitia energetica este o prioritate peste tot. Natiunile Europei vor trebui sa se straduiasca mai mult in 2023 pentru a se asigura ca sectoarele cladirilor comerciale, industriale si rezidentiale beneficiaza de forta de munca calificata.