Fonduri totale de 42 milioane de euro vor fi utilizate pentru realizarea de lucrari la sase aeroporturi si platforme pentru aeronave, din Otopeni, Brasov, Timisoara, Cluj-Napoca, Suceava si Oradea. Finantarile provin din fonduri locale, europene sau din diverse imprumuturi contractate de la institutii financiare internationale de catre autoritati. Astfel, Ministerul Apararii - Unitatea Militara 02547 din Bucuresti a lansat, recent, un proiect pentru realizarea unei platforme de parcare a aeronavelor in valoare de 11,3 milioane de euro, la unitatea din Otopeni. Din valoarea totala a investitiei, 10,28 milioane de euro se vor utiliza pentru lucrarile propriu-zise de constructii, iar diferenta de 1,028 milioane de euro (10% din total) reprezinta valoarea operatiunilor diverse si neprevazute. Pentru atribuirea contractului se organizeaza o licitatie electronica directa, principalul criteriu de atribuire fiind reprezentat de pretul cel mai scazut al ofertei. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau cererilor de participare este stabilit la datat de 22 septembrie 2014, ora 16:00, acestea urmand a fi deschise o zi mai tarziu.
Circa 6,5 milioane de euro pentru etapa a treia a Aeroportului Ghimbav
In prezent, se afla in curs de evaluare ofertele depuse de companiile interesate de proiectarea si executia suprafetelor de miscare aeroportuare (calea de rulare alfa, platforma de parcare a aeronavelor si canalizarea si sistemul de drenaj aferente) din cadrul Aeroportului International Brasov-Ghimbav (etapa a treia). Dosarele de participare la licitatia publica organizara de autoritatile judetene din Brasov au fost primite pana la data de 25 august 2014. Potrivit anuntului de atribuire, contractul include activitatile de proiectare ce fac referire la proiectul tehnic detaliat, elaborarea documentatiilor necesare obtinerii autorizatiilor si avizelor necesare executiei, lucrarile de constructie si remedierea eventualelor defecte aparute. Proiectul de executie a canalelor colectoare longitudinale pentru pista de decolare-aterizare va fi asigurat de Consiliul Judetean Brasov. Valoarea estimata a investitiei este de 28,66 milioane de lei (6,5 milioane de euro) fara TVA, din care 2,49 milioane de lei reprezinta valoarea cheltuielilor diverse si neprevazute (10% din total). Pentru lucrarile de proiectare si executie a suprafetelor de miscare aeroportuara s-au alocat fonduri de 18,6 milioane de lei, iar pentru canalizari si drenaj, 10 milioane de lei. Durata de implementare a proiectului este de noua luni de la data atribuirii contractului. Principalul criteriu de adjudecare este reprezentat de pretul ofertei (70%), urmat de durata de implementare (30%).
Contracte de 5,35 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor la aeroportul din Suceava
Consiliul Judetean Suceava a incheiat, recent, doua contracte de lucrari pentru finalizarea operatiunilor de modernizare a Aeroportului "Stefan cel Mare" din Salcea (Suceava). Valoarea totala a fondurilor ce vor fi alocate este de 5,365 milioane de lei. "Lucrarile de modernizare a aerogarii vor fi realizate de firma Test Prima - Suceava, investitia fiind de aproximativ 2,85 milioane de lei, fara TVA. Potrivit contractului, compania castigatoare trebuie sa finalizeze lucrarile in termen de 120 de zile de la data semnarii contractului", a declarat Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava. Lucrarile de modernizare presupun repararea si inlocuirea finisajelor interioare ale aerogarii (amenajarile urmand sa fie realizate preponderent din lemn), precum si finalizarea inlocuirii tamplariei metalice, reabilitarea sau inlocuirea finisajelor exterioare, realizarea instalatiilor electrice de iluminat exterior, precum si ale lucrari de securitate in caz de incendiu. Cel de-al doilea contract presupune achizitia unei autospeciale pentru stingerea incendiilor.
Finantare de 50 milioane de lei pentru lucrari la aeroportul din Cluj-Napoca
Consiliul Judetean Cluj a semnat, recent, contractul de garantare pentru contractarea unui credit de 50 milioane de lei de la CEC Bank, fondurile urmand a fi utilizate pentru achitarea lucrarilor executate la pista 2.100 de metri, ce se afla in executie in cadrul Aeroportului International "Avram Iancu", din Cluj-Napoca. Imprumutul a fost contractat in luna mai 2014, pentru o perioada de 20 de ani, in urma unei licitatii publice. Lucrarile de construire a noii piste au fost demarate in anul 2011 si finalizate in 2013, termenele scadente de plata fiind stabilite in decembrie 2014, respectiv martie 2015. "Valoarea lucrarilor contractate pana in prezent insumeaza 183,5 milioane de lei (fara TVA), din care s-au achitat 101,1 milioane de lei. Pentru 2014, din bugetul judetului este prevazuta suma de 30 milioane de lei (fara TVA), iar diferenta de 50 milioane de lei va fi acoperita integral din creditul pe care il vom contracta", declara David Ciceo, directorul Aeroportului, la inceputul anului in curs.
Doua milioane de euro pentru extinderea aeroportului din Timisoara
Conducerea Aeroportului International "Traian Vuia", din Timisoara, va beneficia de fonduri europene pentru extinderea Terminalului Modal de Marfa, proiect depus spre evaluare inca din luna martie 2014, prin programul TEN-T 2013. Valoarea investitiei este de doua milioane de euro, iar jumatate din suma va fi acoperita de grantul european. "Proiectul propus este complementar celui de realizare a Terminalului Intermodal de Marfa de la Remetea Mare si va asigura conectarea cu transportul aerian, realizandu-se un complex multifunctional care sa asigure circulatia rapida intre diferitele mijloace de transport: aerian, feroviar si rutier", a declarat directorul aeroportului, Daniel Idolu. Terminalul Intermodal de la Aeroport va include, astfel, un centru cargo, terminalul de cale ferata si reabilitarea liniei ferate existente in perimetrul aeroportului, precum si conexiunea acesteia la reteaua nationala si diverse parcari pentru autoturisme si conexiuni de transport.
Contract de 18 milioane de euro pentru extinderea Aeroportului Oradea
Compania Porr Construct a adjudecat un contract in valoare de 79,91 milioane de lei (circa 18 milioane de euro) fara TVA, pentru executia unor lucrari de extindere si modernizare a suprafetelor aeroportuare din cadrul Aeroportului Oradea. Conform proiectului, societatea de constructii va trebui sa realizeze o pista noua, cu o lungime de 2.100 de metri si latime portanta de 45 de metri, precum si alte lucrari de constructie la nivelul zonelor de stationare a aeronavelor si instalarea de balizaje. Operatiuni in valoare de 4,7 milioane de lei au fost subcontractate de societatea TIAB SA, aceasta urmand a realiza lucrarile de instalatii electrice si cele de ventilare a unei noi statii electrice de transformare, ce va fi construita. Contractul a fost atribuit de Regia Autonoma Aeroportul Oradea la data de 30 iulie 2014. Compania Porr Construct a fost desemnata castigatoare in urma selectiei din patru oferte primite, dintre care numai doua au fost declarate admisibile.