RO EN
Coșul este gol

OUG cu noi reguli in proiectarea si executia lucrarilor de infrastructura, in dezbatere

Modificarea legislatiei achizitiilor publice si a procedurilor de eliberare a avizelor a intrat in linie dreapta. Propunerile sunt in faza de consultare publica, publicate pe site-ul Ministerului Transporturilor, eventuale propuneri si observatii fiind asteptate pana luni, 14 martie. Modificarile vizeaza trei paliere, in fazele de licitatie, de implementare, dar si de avizare a proiectelor.
 
Astfel, in faza de licitatie, MTI propune eliminarea intarzierilor artificiale in evaluarea ofertelor prin stabilirea unui singur termen-limita pentru raspunsul catre ofertanti, privind documentele justificative. De asemenea, se discuta eliminarea ofertelor nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauza ca antreprenorii nu mai au bani suficienti pentru a finaliza contractele. "Stabilim un prag de 80% pentru oferte. Sub acest prag ofertele vor fi considerate neobisnuit de scazute si aceste oferte vor fi supuse unei noi analize. Daca se constata ca preturile consemnate sunt sub valoarea de piata, ofertele vor fi respinse", a explicat Sorin Grindeanu. Tot din etapa de licitatii, MTI vrea sa elimine blocarea contractelor in faza de implementare din cauza cresterii preturilor prin introducerea obligatiei ajustarii preturilor pentru contractele cu o durata mai mare de 6 luni, in functie de evolutia preturilor din piata (in baza unei formule de ajustare).
Pentru eliminarea contestatiilor nejustificate, MTI are in plan eliminarea contestatiilor nejustificate. Autoritatea propune retinerea, in mod obligatoriu, a cautiunilor firmelor care pierd contestatiile.
 
In faza de implementare, Ministerul Transporturilor vizeaza eliminarea “santajului” antreprenorilor care, dupa semnarea contractelor, nu se mobilizeaza si nu respecta termenele contractuale. Contractantul neserios va putea fi inlocuit, astfel, cu un nou contractant, fara a mai fi relicitat intregul contract. Alte modificari propuse au ca obiectiv eliminarea intarzierilor pe termen lung si indisciplina. "Am propus emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de excecutie, din 90 in 90 de zile. Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea castiga licitatii, daca participa in perioada in care are deja in derulare un contract pe care intarzie. Totodata, eliminam notificarile (claimurile) depuse chiar la inceputul contractelor si introducem ordine de incepere separate pentru faza de proiectare si pentru cea de executie. In etapa de executie, antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv ca si-a mobilizat resursele", a precizat Sorin Grindeanu.
 
Propunerile de modificari legislative ce vizeaza faza de avizare a proiectelor au drept scop eliminarea timpilor pierduti provocati de birocratia excesiva in domeniul exproprierii terenurilor detinute de autoritatile publice locale. "Terenurile din proprietatea autoritatilor locale se vor transfera de drept in cea a Autoritatii Contractante care deruleaza proiectul. Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitarii pentru analizarea documentatiei necesare eliberarii certificatelor de urbanism, avizelor de la Apele Romane, ISU, ale consiliilor locale, dar si ale proprietarilor de utilitati. Daca aceste entitati au observatii, pot emite doar o singura data certificate, avize sau autorizatii conditionate. Ulterior masurilor pe care beneficiarul le ia conform cerintelor din document, autoritatile respective nu mai pot emite alte solicitari. Autoritatile in cauza sunt obligate sa emita autorizatiile in termen de 5 ziledupa ce beneficiarul indeplineste conditiile. In caz contrar se va considera ca documentele respective au fost emise tacit", a explicat Sorin Grindeanu.
Pentru a consulta proiectul de OUG, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter