CNAIR SA si Ministerul Transporturilor au semnat contractele pentru finantarea din fonduri europene a lucrarilor de elaborare a studiilor de fezabilitate si proiectelor tehnice pentru constructia drumurilor expres Suceava-Siret si Pascani-Suceava.
Potrivit autoritatilor, valoarea proiectului de elaborare a documentatiilor pentru drumul expres Suceava-Siret este de 16,04 milioane de lei, in cazul drumului expres Pascani-Suceava, cheluielile aferente totalizand 18,76 milioane de lei. Din valorile totale, 85% provin din Fondul de Coeziune, prin POIM, iar diferenta de 15%, din bugetul de stat. Perioada de implementare a proiectelor este de 27 luni, la care se adauga, daca este cazul, si durata de desfasurare a activitatilor dinaintea semnarii contractelor de finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Modificari aduse proiectelor de constructie a centurii Satu Mare si autostrazii Targu Mures-Ogra-Campia Turzii
Totodata, CNAIR a semnat doua acte aditionale, prin care modifica, pe de o parte durata de prestare a serviciilor de supervizare in cazul constructiei centurii municipiului Satu Mare si, pe de alta parte, costul si perioada de implementare a proiectului de executie a autostrazii Targu Mures-Ogra-Campia Turzii.
Astfel, CNAIR a semnat, alaturi de compania Consitrans, responsabila de supervizarea constructiei variantei de ocolire Satu Mare, un act aditional prin care se restabileste graficul de executie a lucrarilor, astfel: perioada de pre-constructie este de o luna, cea de proiectare - de cinci luni, perioada de supervizare a constructiei este restabilita la 27 luni si 10 zile, cea de supervizare in perioada de notificare a defectiunilor - la 24 luni, iar perioada de finalizare a lucrarilor, inclusiv emiterea certificatului de receptie finala, este de 3 luni.
In cazul contractului de constructie a autostrazii Targu Mures - Ogra - Campia Turzii a fost semnat, de asemenea, un act aditional, prin care se modifica durata de executie si costul investitiei. Astfel, perioada de implementare a proiectului este de 96 de luni, respectiv ianuarie 2014 - decembrie 2021, la care se adauga, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului inainte de semnarea contractului de finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor. De asemenea, se modifica si valoarea totala a contractului de finantare, care este stabilita la 1,82 miliarde lei si cea eligibila, care ajunge la 85% din proiect, respectiv la 1,286 miliarde lei. Valoarea cofinantarii, in procent de 15%, este de 227 milioane de lei.
Toate celelalte prevederi ale celor doua contracte si ale anexelor acestora raman neschimbate.