Studiile geotehnice necesare demararii constructiei autostrazii Sibiu - Pitesti sunt in derulare, potrivit reprezentantilor CNADNR, care au efectuat recent o vizita pe teren, pentru verificarea stadiului lucrarilor de forare. "S-a constatat ca instalatiile de foraj necesare sunt mobilizate, iar prelevarea probelor de pamanturi, descrierea litologica a acestora, etichetarea, impachetarea si transportul de pe amplasamentele forajelor catre laboratoarele de analiza se fac respectandu-se prevederile standardelor si a normativelor in vigoare", se arata intr-un comunicat al companiei de drumuri.
Pe Sectiunea 1, cuprinsa intre Sibiu si Boita (15 km), investigatiile geotehnice in teren sunt realizate in proportie de aproximativ 75%, pe Sectiunea 5 - Curtea de Arges-Pitesti (30 km) - au fost finalizate in cota de 80%, iar pe Sectiunea 4, dintre Valeni si Curtea de Arges, s-a realizat o pondere de aproximativ 35% din lucrarile respective.
Potrivit CNADNR, studiul geotehnic preliminar pentru Sectiunile 1 si 5 a fost predat la data de 12 august 2016 si, in prezent, se afla in analiza companiei de drumuri.
Dupa executia forajelor si sondajelor pe fiecare sectiune in parte se vor face analize de laborator pentru intocmirea studiului geotehnic. Studiile geotehnice si de trafic, hidrologic, topografic, arheologic, de impact asupra mediului, precum si analiza cost - beneficiu vor sta la baza intocmirii studiului de fezabilitate. CNADNR va proiecta in regie proprie si va monitoriza contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru constructia autostrazii Sibiu-Pitesti, ce va avea o lungime de aproximativ 116 km si va necesita investitii totale de peste doua miliarde euro. Termenul estimat pentru finalizarea constructiei este in anul 2021.