Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a achizitionat utilaje reprezentand echipe mobile de interventii de urgenta in valoare totala de circa 33 milioane de lei (fara TVA). Toate cele patru contracte semnate sunt valabile pentru o perioada de 12 luni. Cel mai valoros dintre contracte, in valoare de 25,32 milioane de lei (fara TVA) a fost semnat cu furnizorul Valentino Prodex, de la care CNADNR a achizitionat sapte statii mobile de asfalt cu capacitati de 60 de tone pe ora. Compania de drumuri a mai achizitionat de la MEM Impex sapte sisteme de amorsare (0,46 milioane de lei) si sapte sonete pentru montarea si demontarea parapetilor, cu o valoare de 1,56 milioane de lei, precum si alte sapte finisoare de asfalt de 2,5 - 5 metri latime, in valoare de 5,65 milioane de lei, de la Wirtgen Romania. Toate valorile sunt exprimate fara TVA.
Conform datelor CNADNR, aceasta formatie de utilaje poate interveni rapid si eficient pentru executia unor activitati de remediere, precum degajarea partii carosabile in urma unor caderi de piatra, eliminarea ebulmentilor, degajarea partii carosabile in urma unor caderi de copaci, cedarea terasamentelor, decolmatari, reparatii la lucrari de arta, refaceri ale sistemului rutier pe suprafete limitate si pentru reparatia suprafetelor izolate in timpul sezonului rece. Contractele au fost atribuite in urma finalizarii procedurii de achizitie publica (licitatie deschisa), avand ca sursa de finantare transferuri de la bugetul statului pentru cheltuieli de investitii, completate cu venituri proprii ale CNADNR, disponibile pentru investitii.
"Pentru a creste capacitatea de interventie in situatii de urgenta pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi, CNADNR a hotarat infiintarea unor echipe mobile de interventii de urgenta la nivelul fiecarei Directii Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP). Acestea vor fi dotate corespunzator pentru a interveni rapid si eficient, atat in timpul campaniei de iarna, cat si in restul anului. De fiecare data cand se produce un accident tehnic pe reteaua de drumuri nationale si autostrazi administrata de CNADNR, masurile de remediere trebuie sa fie puse in opera imediat. Prin infiintarea echipajelor de interventie rapida pentru rezolvarea oricaror tipuri de accidente tehnice, CNADNR va putea sa gestioneze mult mai rapid si eficient aceste evenimente, fata de situatia de acum, cand compania era nevoita sa urmeze multiple proceduri pentru a putea angaja un tert in vederea interventiei la locul producerii accidentului tehnic", a declarat Catalin Homor, directorul general al CNADNR.
Anuntul de participare la licitatie a fost publicat in SEAP la data de 9 septembrie 2015.