Proiectul de constructie a Centurii Metropolitane Cluj, ce va beneficia de fonduri europene de 150 de milioane de euro in actuala perioada de programare, se afla in etapa de avizare. Potrivit administratiei locale, pana in prezent au fost obtinute 14 din cele 32 de avize necesare. Ieri, a avut loc o intalnire de lucru la Prefectura cu toti cei implicati in avizarea proiectului, cu scopul de a de a urgenta, in limitele legii, obtinerea avizelor. La intalnire au participat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul Mircea Abrudan, si primarul Florestiului, Horia Sulea.
Valoarea totala estimata a proiectului se ridica la circa 300 de milioane de euro.
"Florestiul este un actor principal in realizarea Centurii, alaturi de, bineinteles, municipiul Cluj-Napoca si comunele Gilau si Apahida. Cele 4 UAT s-au ocupat si se ocupa de realizarea Studiului de Fezabilitate, PUZ si studiile tehnice necesare autorizarii. Apoi, legat de executie, aceasta va fi apanajul Guvernului, investitia de +/- 300 milioane euro neputand fi sustinuta financiar, tehnic si legislativ de UAT amintite. Oricum, Guvernul are la dispozitie 150 milioane de euro fonduri europene in acest sens", a precizat Horia Sulea.
Potrivit datelor prezentate, Centura metropolitana va avea o lungime de 38,8 km, patru benzi de circulatie si drumuri de legatura de 33,6 km. Soseaua va lega Gilau de Apahida, via Floresti si Cluj-Napoca, si va avea 20 de noduri rutiere.
Primaria Cluj-Napoca a dat Ordinul de incepere pentru intocmirea SF, PUZ si DTAC pentru proiectul "Drum Transregio Feleac TR35" in octombrie 2018, iar in 2019 s-a predat documentatia "Studiul alternativ de traseu", care a cuprins un numar de 8 variante de traseu studiate.
Potrivit edililor clujeni, varianta de traseu selectata are deja avizul CNAIR.
In perioada urmatoare vor fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal si DTAC, urmand ca intreaga documentatie sa fie predata CNAIR in vederea organizarii achizitiei publice pentru lucrarile de proiectare si executie.
Termenul de finalizare a proiectului, conform contractului de finantare, este stabilit la finele anului 2023.
Elaborarea documentatiei de urbanism necesare pentru centura metropolitana va costa aproximativ 11,5 milioane de lei, iar documentatia aferenta drumurilor de legatura cu UAT, circa 6 milioane de lei.
In exercitiul financiar 2014-2020, Primaria Cluj-Napoca a pregatit proiecte pentru finantare din fonduri europene in valoare totala de peste 420 milioane de euro, inclusiv centura metropolitana.