In 2017, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat mai mult de 20 de proiecte in valoare de peste 400 de milioane de euro cu autoritatile romane. Colaborarea dintre institutia bancara si Guvern va continua si in perioada urmatoare, in special in domeniul dezvoltarii infrastructurii de transport.
In acest sens, ministrul roman al Transporturilor, Felix Stroe, a efectuat, saptamana trecuta, o vizita de lucru la BERD, discutiile din cadrul intalnirilor concentrandu-se asupra necesitatii stringente a infrastructurii de transport.
La sediul bancii din Londra, ministru Felix Stroe s-a intalnit cu directorul executiv al BERD pentru infrastructura, Jean-Patrick Marquet. Ambele parti si-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a dezvolta proiectele de infrastructura prioritare ale Romaniei.
Discutiile au vizat strategia generala de transport, constructia drumurilor si proiectele din sectorul feroviar. Partile au discutat de asemenea, despre finantarea autostrazii planificate din Est-Vest, care va lega orasul Iasi, din estul Romaniei, cu Targu Mures, situat in regiunea de centru-nord a tarii, linia de metrou bucurestean Magistrala 6, aflata in faza de planificare, care va lega Gara de Nord de Aeroportul International Henri Coanda, precum si proiecte de modernizare a sectorului feroviar.
Totodata, a fost luata in considerare acordarea de asistenta tehnica pentru imbunatatirea performantelor si a eficientei intreprinderilor de stat din sectorul transporturilor.
"Infrastructura de transport constituie, probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din tara, dar este esentiala pentru dezvoltarea Romaniei. Suntem siguri ca acum am stabilit o baza foarte solida pentru cooperarea viitoare in acest sector economic crucial", a declarat Jean-Patrick Marquet.
***
BERD este un investitor principal in Romania, investind pana in prezent 7,5 miliarde de euro in aproximativ 400 de proiecte din tara.
Conform celei mai recente previziuni economice a BERD, economia Romaniei va creste cu 5,3% in acest an si cu 4,2% in 2018, inregistrand o rata de crestere comparabila cu cea din perioada anterioara crizei de la mijlocul anilor 2000.