Au fost semnate cele trei contracte de proiectare pentru spitalele regionale din Iasi, Cluj si Craiova, urmand ca in 2023 sa inceapa procedurile de achizitie a lucrarilor de constructii, a declarat Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, intr-un interviu acordat News.ro. Oficialul a precizat ca sumele initiale, de circa 500 milioane euro pentru Iasi, 540 milioane euro pentru Cluj si aproximativ 610 milioane de euro pentru Craiova, vor fi modificate ca urmare a cresterii costurilor cu materialele de constructii si echipamente si evalueaza aceasta majorare la circa 20%.
"Spitalele regionale sunt finantate din doua surse: una este reprezentata de fondurile europene si cealalta, mai mare decat cea reprezentata de fondurile europene, de la bugetul de stat, iar aceste finantari trebuie sa curga pana la sfarsitul anului 2027. Mai avem in fata noastra vreo 5 ani pana aceste spitale vor fi realizate, din cele doua surse la care faceam referire, fondurile publice vor fi in cea mai mare parte reprezentate de un imprumut de la Banca Europeana de Investitii", a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatii considera ca motivele pentru care nu s-au realizat pana acum spitalele regionale sunt cele legate de procedurile greoaie, printre care si organizarea separata a licitatiilor pentru proiectare si a celor pentru constructie. Oficialul mai considera ca trebuie gasite mijloace astfel incat si contestatiile depuse de firmele implicate sa poata fi rezolvate mult mai repede.
"Cele mai dificile lucruri cred ca sunt legate de procedurile greoaie si inflexibile legate de achizitiile publice si de faptul ca atunci cand dezvoltam un astfel de proiect nu gandim integrativ, va dau un exemplu foarte simplu: in loc sa faci o licitatie pentru proiectare si o alta licitatie constructie si ulterior sa apara si probleme pentru ca exista divergente intre proiectant si constructor, lucrurile astea trebuie facute la pachet, trebuie proiectare si constructie impreuna, cred ca timpii necesari pentru adjudecare trebuie de asemenea scurtati, atunci cand exista contestatii sa existe si o procedura care sa permita solutionarea lor rapida sau excluderea celor care fac acest lucru in mod abuziv, iar beneficiile unor astfel de masuri vor genera investitii care se si termina in Romania. E aceeasi situatie pe care o gasim si in alte domenii, la constructia de sosele, autostrazi sau cai ferate, infrastructura mare in Romania se poate face daca suntem intelepti si dezvoltam o legislatie care sa incurajeze nu sa descurajeze investitiile in acest sector", a mai spus ministrul.
Ministrul Sanatatii a explicat ca cele trei spitale "vor fi mai complexe" si vor avea o serie de facilitati nu numai pentru pacienti.
"Vor fi spitale mai complexe, scumpe, dar de care este nevoie, pentru ca ele nu ofera numai facilitati de tratament pentru pacienti, sunt si centre de pregatire pentru tinerii medici, au facilitati care permit aceste lucruri, in cele trei locatii de care spuneam", a declarat Alexandru Rafila, intr-un interviu televizat.