Cererile de finantare pentru constructia celor trei spitale regionale de urgenta (din Iasi, Cluj-Napoca si Craiova) sunt pregatite pentru a fi depuse in cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 14. Incepand cu data de 15 octombrie a.c., va fi lansat apelul aferent celor trei proiecte majore, perioada in care pot fi depuse cererile de finantare fiind cuprinsa intre 15 octombrie 2019, ora 08:00 si 15 aprilie 2020, ora 23:00.
Potrivit datelor MDRAP, cererile de finantare se vor depune exclusiv prin aplicatia electronica MySMIS. Valoarea minima eligibila/ proiect trebuie sa depaseasca 50 de milioane de euro, iar valoarea finantarii nerambursabile acordata de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru cele trei proiecte majore este de 141 milioane de euro.
"Cele trei spitale regionale sunt finantate prin Programul Operational Regional Axa 14. Ghidul a fost consultat, a fost imbunatatit si este gata de fi lansat apelul si practic cu Ministerul Sanatatii, care depune proiectele si cere bani, am discutat ca in maximum cinci zile de la deschiderea apelului ei pot sa-si incarce in sistemul electronic cereri de finantare pentru primele doua proiecte", a declarat Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit datelor prezentate de oficial, pentru Spitalul regional de urgenta Iasi, studiul de fezabilitate este finalizat si predat. Cererea de finantare este finalizata si va fi depusa la AM POR in a doua jumatate a lunii octombrie 2019, termenul estimat pentru semnarea contractului fiind pana la finalul lunii decembrie 2019.
In cazul Spitalul regional de urgenta Cluj-Napoca, studiul de fezabilitate este finalizat si predat, cererea de finantare urmand a fi depusa la AM POR in a doua jumatate a lunii octombrie 2019.
Spitalul regional de urgenta Craiova este cu "un pas in spate", in sensul ca varianta finala a studiului de fezabilitate este predata si in aprobare la minister. In data de 11 octombrie 2019 era planificat ca indicatorii tehnico-economici sa fie avizati in cadrul Consiliului Interministerial. Cererea de finantare era planificata sa fie depusa la AM POR in luna noiembrie 2019, cel mai tarziu in luna decembrie 2019. Se estimeaza semnarea contractului de finantare pana la finalul lunii martie 2020.
***
Prin POR 2014-2020, alocarea estimata se ridica la 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezinta sprijinul UE, prin FEDR, iar 1,5 miliarde de euro - contributia nationala. Autoritatea de Management a programului functioneaza la nivelul MDRAP.