Guvernul are in vedere investitii de 8-9 miliarde de euro la centrala nucleara de la Cernavoda, atat pentru retehnologizarea reactorului 1, cat si pentru constructia reactoarelor 3 si 4.
"Obiectivul nostru este sa realizam investitii de 8-9 miliarde de euro, investitia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investitia privind constructia reactoarelor 3 si 4. Vrem sa realizam aceste investitii cu parteneri seriosi, din zona euro-atlantica, care sa aiba expertiza si tehnologia necesara pentru a putea sustine realizarea acestor investitii fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei", a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
In cel mai scurt timp, Guvernul urmeaza, astfel, sa negocia si sa semneze acorduri astfel incat sa demareze aceste investitii fundamentale.
"Este de mare interes investitia in instalatia de detritiere, pentru realizarea de tritiu si, in mod evident, este de mare interes si utilizarea izotopului Cobalt 60, un produs extrem de util si de cautat care poate sa genereze avantaje economice pentru Romania", a mai spus Ludovic Orban.
Premierul a precizat ca managementul de la Cernavoda a reusit scaderea cu 10% a costurilor, in special a celor de mentenanta, cresterea profitului cu 120 de milioane de euro si majorarea venitului brut al angajatilor, de la 9.000 de lei la 14.000 de lei.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) a solicitat Nuclearelectrica abrogarea strategiei de continuare a proiectului Unitatilor 3 si 4 Cernavoda si initierea procedurilor privind incetarea negocierilor cu China General Nuclear Power.