In data de 8 februarie 2023, Ministerul Sportului, in calitate de lider de proiect, si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, in calitate de coordonator de investitii pentru Planul National de Redresare si Rezilienta, Componenta 5 - Valul Renovarii, au semnat contractul de finantare avand ca obiect finantarea din fondurile PNRR a implementarii proiectului nr. C5-B2.2.b124 intitulat ”RENOVARE ENERGETICA APROFUNDATA A SALII POLIVALENTE A COMPLEXULUI SPORTIV NATIONAL DIN BUCURESTI”.
Beneficiarul investitiei este Complexul Sportiv National “Sala Polivalenta” din Bucuresti, iar obiectul acesteia vizeaza o suprafata desfasurata de 19.845,00 mp si este reprezentat de renovarea energetica aprofundata a Salii Polivalente, respectiv reducerea consumului de energie primara si a emisiilor de CO2 prin renovarea energetica a cladirii (inclusiv a instalatiilor aferente acesteia).
Valoarea totala a Proiectului este de 59.590.637,24 lei, din care valoarea eligibila din PNRR (fara TVA) este de 50.076.165,75 lei (valoare maxima cu TVA - aprox. 12 miloane euro).
Data inceperii proiectului este 8 februarie 2023, cu o perioada de implementare de 24 luni, respectiv pana la 7 februarie 2025, data finalizarii, la care se adauga, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor Proiectului, inainte de semnarea Contractului de finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Cererea de finantare a fost depusa de Ministerul Sportului si Complexul Sportiv National “Sala Polivalenta” din Bucuresti in cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.2/1, Runda 2 aferent Componentei C5 - Valul renovarii, axa 2 - Schema de granturi pentru eficienta energetica si rezilienta in cladiri publice, Operatiunea B2. Renovare energetica moderata sau aprofundata a cladirilor publice, fiind aprobata in luna ianuarie 2023.
Investitia care se va realiza la Sala Polivalenta cuprinde:
- Lucrari de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii;
- Lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire si de furnizare a apei calde de consum;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
- Lucrari de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare si/sau ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului interior;
- Lucrari de reabilitare/modernizare a instalatiilor de iluminat in cladiri;
- Sisteme de management energetic integrat pentru cladiri;
- Modernizarea sistemelor tehnice ale cladirilor, inclusiv in vederea pregatirii cladirilor pentru solutii inteligente.
De asemenea, se vor executa lucrari pentru echiparea cu 10 statii de incarcare pentru masini electrice, precum si lucrari conexe pentru respectarea altor cerinte fundamentale privind calitatea in constructii.
Implementarea masurilor de eficienta energetica va duce la imbunatatirea conditiilor de exploatare si de confort interior, reducerea consumurilor energetice si a costurilor de intretinere pentru incalzire, dar si a emisiilor poluante.
Conform Raportului de audit energetic, interventiile propuse pentru cladire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finala pentru incalzire de cel putin 50% si la o reducere a consumului de energie primara si a emisiilor de CO2 de peste 60%.
Necesitatea investitiei are la baza faptul ca Sala Polivalenta, proiectata special ca sala de sport pentru competitii (cu tribune pentru spectatori), a fost ridicata in 1974, iar unele structuri ale acesteia, realizate intr-o maniera corecta pentru epoca in care a fost construita, sunt subdimensionate in raport cu standardele si necesitatile actuale, fapt care genereaza costuri foarte mari si ineficienta in exploatare.
Sala Polivalenta din Bucuresti se utilizeaza in prezent atat pentru evenimente sportive, cat si pentru evenimente culturale, avand capacitatea nominala de peste 5000 de locuri in tribune.