Primarul Florin Birta a semnat astazi contractul pentru proiectarea si executia noului spital de boli infectioase de pe strada Vladeasa, din Oradea. Contractul, in valoare de 363,63 milioane de lei (fara TVA) a fost atribuit asocierii Constructii Erbasu SA (lider) - Terra Gaz Construct - Concelex. Noul spital beneficiaza de finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
"La finalul anului trecut am semnat contractul de finantare pentru realizarea unui spital nou in Oradea, in valoare de 135 milioane de euro. Astazi am facut un pas important pentru implementarea acestui proiect, semnand contractul de proiectare si executie, si estimam ca undeva pana in a doua jumatate a lunii septembrie vor incepe lucrarile. Acesta este singurul spital public care va fi construit in Oradea si judetul Bihor de la Revolutie si pana in prezent. (…) Consiliul Judetean Bihor a pus la dispozitie terenul in suprafata de 2,5 ha, iar Primaria Oradea si Spitalul Judetean Bihor s-au ocupat de pregatirea documentelor pentru finantare, pentru licitatie si pentru implementarea proiectului. La final, toate sectiile de pneumoftiziologie, boli infectioase si cele ale Dispensarului TBC vor fi mutate in noul spital, care va pune la dispozitia pacientilor conditii de tratament la standarde europene", a precizat primarul Florin Birta.
Valoarea totala a proiectului, intitulat, "Construire Spital Boli Infectioase si Pneumologie, Dispensar TBC si Functiuni conexe", este de 672,5 milioane de lei (inclusiv TVA), finantarea nerambursabila fiind de 95%. In aceasta valoare a proiectului intra, pe langa proiectarea si executia lucrarilor, si partea de dotari cu echipamente medicale, mobilier, dotari IT, softuri si dirigentia de santier.
Termenul pentru realizarea partii de proiectare este de 6 luni, iar pentru executia lucrarilor, de 30 de luni.
Unitatea medicala se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continua a pacientilor (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, in functie de necesitati). La acestea se adauga 20 de paturi in regim de spitalizare de zi si 11 paturi pentru terapie intensiva, ajungandu-se la un total de minimum 249 de paturi si maximum 326 de paturi.
De asemenea, spitalul va avea si un compartiment pentru urgente, cu camera de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale deservite: boli infectioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri si spatii pentru deservirea functiei educationale (sala conferinte, sali studiu, camere pentru rezidenti etc.).
Totodata, va exista un compartiment pentru primiri urgente, o camera de tratament si monitorizare, precum si 3 izolatoare cu cate o camera de garda pentru fiecare dintre specialitatile medicale. Spitalul va cuprinde si un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialitati, precum si sali de tratamente. In cadrul ambulatoriului se va regasi si o camera hiperbarica. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum si din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regasi Dispensarul TBC.
Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vladeasa, se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme si 139 locuri de parcare biciclete, distribuite in parcaj subteran si parcaje la sol.