Municipiul Cluj-Napoca ar putea avea, in premiera pentru Romania, un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome, acesta urmand a fi amplasat in apropierea Parcului Industrial Tetarom III. Cu o valoare de peste 53 milioane de euro, proiectul „Centru de Inovare, Testare si Promovare Cluj (CITPC)”, depus de Consiliul Judetean (CJ) Cluj spre finantare europeana, a trecut de etapa de preselectie, primind, in urma evaluarii, 94,75 de puncte din maximul posibil de 100.
Circuitul asigura componenta de testare si promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome si tehnologia avansata. Printre companiile care si-au manifestat deja interesul si sustinerea pentru aceasta initiativa se afla Robert Bosch si Porsche Engineering Romania, dar si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
"Dincolo de faptul ca proiectul reprezinta o premiera absoluta pentru Romania, marele merit al acestuia este legat de faptul ca va consolida si mai mult profilul Clujului de pol de crestere si dezvoltare in domeniul inaltelor tehnologii, asigurand si componenta de testare a rezultatelor cercetarii. El va aduce beneficii semnificative in domeniul cercetarii, al inovarii, al atragerii de noi investitii generatoare de locuri de munca inalt calificate si bine platite. In final, intreaga economie a Clujului va avea enorm de castigat", a declarat Alin Tise, presedintele CJ Cluj.
CITPC va fi infiintat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilitati precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii si sisteme, circuit cu diverse componente care sa asigure testarea in conditii de siguranta a sistemelor si tehnologiilor, fiind, in acelasi timp, si un sistem de promovare prin infrastructura multifunctionala dedicata antreprenoriatului. Mai mult decat atat, Centrul va fi si un liant intre mediul universitar, de cercetare/ dezvoltare, mediul privat si cel public, care sa conduca la dezvoltare in regiune.
Potrivit reprezentantilor CJ Cluj, necesitatea acestei investitii deriva si din faptul ca, la nivel regional si chiar national infrastructura de testare pentru sisteme si tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistenta. Cu toate ca la nivelul regiunii exista companii si universitati care lucreaza la dezvoltarea unor asemenea solutii, acestea nu au posibilitatea de a testa solutiile in conditii reale.
Beneficiarii directi ai proiectului, a carui componenta principala, de testare, este propusa a fi amplasata in vecinatatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitatile care dezvolta solutii si tehnologii in domeniul masinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodata, alti beneficiari directi vor fi start-up-urile si spin-off-urile care vor fi gazduite in cadrul Centrului, dar si cele care vor dori sa utilizeze laboratoarele specializate pentru activitatile de inovare amintite.
Proiectul urmareste trei obiective, si anume: realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor si tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G; realizarea unei infrastructuri care sa ajute stimularea cercetarii si dezvoltarii prin oferirea unei infrastructuri - dotari si echipamente - sub forma unor laboratoare de dezvoltare si testare, precum si crearea infrastructurii si a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovarii, comunicarii, diseminarii si inovatiei deschise, printr-o componenta multifunctionala dedicata care sa gazduiasca diverse prezentari, conferinte, seminarii si alte activitati asemanatoare.